Batman'da Mewlana Xalid-î Kurdî Paneli
Mustazaflar Cemiyeti Batman Şubesi, yoğun bir katılım ile Mewlana Xalid-î Kurdî paneli düzenledi.
BATMAN - Mustazaflar Cemiyeti Batman Şubesi, Alyans Düğün Salonunda yoğun bir katılım ile Mewlana Xalid-î Kurdî paneli düzenledi. Panele konuşmacı olarak, Araştırmacı-Yazar Abdulkadir Turan ve Araştırmacı-Yazar Müfit Yüksel katıldı.
Ayrıca programa; HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcıları, İsa Aydın, A.Rahman Cens ve Cemal Çoban, HÜDA PAR İl Başkanı M.Emin Doğru, Doç. Dr. Şemsettin Dursun, alimler, kanaat önderleri, STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, Mustazaflar Cemiyeti Batman Şube Başkanı Davut Şahin Kürtçe selamlama konuşmasıyla başladı. Şahin konuşmasında, geçmiş alimlerin insanlar için yaptıkları hizmetlerden söz ederek, şimdiki Müslümanların da o şahsiyetler gibi insanlığın kurtuluşu için çaba harcaması gerektiğini vurguladı.
Moderatörlüğünü Molla Murat Demir’in yaptığı panelde ilk olarak söz alan Araştırmacı-Yazar Müfit Yüksel, İslam coğrafyasında yaşayan alimler ve Kürdistan’da yaşayan Kürtlerin tarihlerinden bahsetti. Daha sonra Mewlana Xalid-î Kurdî’den bahseden Yüksel, Mevlana Xalid-i Bağdadi’nin 18. yüzyılın sonu ve 19. yüzyılın başında Irak ile Şam'da yaşamış ve asrının müceddidi olarak kabul edilen alimlerden olduğunu belirtti.
Daha sonra Araştırmacı-Yazar Abdulkadir Turan ise, Mewlana Xalid-î Kurdî’nin hayatından kesitler aktararak, dünyaya ehemmiyet vermediğini ve gece gündüz Allah için ibadet ettiğini vurgulayarak, “Küçük yaşta ilim tahsiline başlayan Xalid-î Bağdâdî, keskin zekâsı, kuvvetli hâfızası, sağlam iradesi ve çalışkanlığı ile dikkati çekti. Devrin meşhur âlimlerinden ve daha pek çok âlimden ilim öğrenip, icazet aldı. Sarf, nahiv, edebiyat, usul, mantık, hikmet (fen), hey'et (astronomi), geometri, hesap ilimleri ile tefsir, hadis, fıkıh, kelâm, tasavvuf ilimlerini ve diğer ilimleri öğrendi. Öğrendiği bütün ilimlerde din ve fen adamlarına hocalık yapacak derecede üstün bir bilgiye sahip oldu. Din ve fen ilimlerindeki üstünlüğü ve geniş bilgisi sebebiyle, zamanının bütün âlimleri ve velilerinin takdirlerini kazandı. Hangi ilimden ve hangi fenden ne sorulursa sorulsun, derhal cevabını verirdi. Zekâsı ve bilgisi karşısında akıllar hayrete düşerdi.” ifadelerini kullandı.
Panel yapılan konuşmaların ardından, Molla Beşir Şimşek’in okuduğu dua ile son buldu. (M.Fatih Akgül/Veysi Rüzgar-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.