Batman'da Tüketici Hakem Heyetine bin 600 başvuru
Batman'da Tüketici Hakem Heyetine bu yılın ilk 4 ayı içerisinde yaklaşık bin 620 başvuru yapıldığı bildirildi.
Batman Ticaret İl Müdürü Şehmus Kalkan yaptığı açıklamada, Tüketici Hakem Heyetine bu yılın ilk 4 ayı içerisinde yaklaşık bin 620 başvuru yapıldığını, bunlardan bin 515'inin karara bağlandığını söyledi.
Tüketicilerde hak arama bilincinin oluşması gerektiğini belirten Kalkan, "İl Tüketici Hakem Heyetimize 2019 yılının ilk dört ayı itibariyle bin 620 başvuru yapılmış olup, başvuruların bin 515'i karara bağlanmıştır. Diğerlerinin savunma süreleri tamamlandığında en kısa sürede inşallah onları da karara bağlayacağız." dedi.
"Bilinçli bir tüketici olma duygusuyla hareket edin"
İyi bir bireyin en önemli özelliklerinden birinin bilinçli bir tüketici olması olduğunu aktaran Kalkan, "Bilinçli tüketici; haklarını bilen, onları kullanmaktan çekinmeyen ve ihtiyacı kadar tüketen bireydir. Ülkemizin sahip olduğu kaynakları bu günden heba etmemek için bilinçli birer tüketici olma duygusuyla hareket etmeli, hayatımızın her alanında israftan kaçınmalıyız. Yerli malı kullanımına özen göstermeli ve atıklarımızı geri dönüşüm kutularına atmalıyız. Böylece ülkemizin ekonomisine katkıda bulunmuş oluruz. Hayatımız boyunca tüketici haklarımızı aramaktan çekinmemeli, bu konuda toplumun bilinçli ve cesur olmasını tavsiye ederiz." diye konuştu.
"Herhangi bir sorunda Tüketici Hakem Heyetine başvurulmalı"
Kalkan, alışverişte yapılması gerekenlerle ilgili kısaca şu önemli bilgileri aktardı:
"Alışverişe çıkmadan önce alınacaklar listesi yapılmalıdır. Alınacak ürünler hakkında fiyat araştırılması yapılmalıdır. Alışverişte ve tüketimde israftan kaçınılmalı, gıda ürünleri alınırken üretim ve son kullanma tarihleri kontrol edilmelidir. Satın alınacak mal ve hizmeti, kontrol ederek satın almalıyız. Alınacak ürünün teknik düzenlemelere ve standartlara uygun olup olmadığı araştırılmalıdır. Satın alınan ürünlerin faturası ve fişi alınmalıdır. Elektrikli ev aletleri ve elektronik ürünlerde garanti belgesi istenmelidir. Satın alındığı ürün ile ilgili sorun yaşadığında malın değerine göre Tüketici Hakem Heyetine veya Tüketici Mahkemesine başvurulmalıdır. Kendilerini mağdur eden firmalar ile ilgili vatandaşlar şikâyetlerini Ticaret İl Müdürlüklerine yapmalıdır. Garanti belgesi, tanıtma ve kullanma kılavuzunun alınması unutulmamalıdır."
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.