Batman’da yerli sebze hasadına başlandı

Batman’da yerli sebze hasadına başlandı

Batman’da köylülerin tek geçim kaynağı olan yerli sebzenin hasadına başlandı. Dışarıdan gelen ürünlerin kendi satışlarını etkilediğini söyleyen köylüler, fiyatların düşüklüğünden yakındı.

Batman Merkeze Bağlı Yeniköy (Segirkan) Köyünde yerli sebze hasadı başlandı. Batman’ın sebze ve meyve halinin yazlık sebze ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan köylüler, dışarıdan gelen ürünlerin kendi satışlarını etkilediğini söyleyerek fiyatların düşüklüğünden yakındı.

Köylüler, yıl boyunca bahçelerine ektikleri yerli domates, kabak, salatalık, biber ve patlıcan gibi ürünlerin hasadına başladı. Tek geçim kaynağı olan sebzeleri satarak buradan geçimini sağlayan köylülerin başı canavar otu ile dertte.

Canavar otu olarak tabir edilen zararlı ot yüzünden ektikleri ürünlerin çoğunun heba olduğunu belirten köylüler, bu yüzden istedikleri verimi alamadıklarını vurguladı. Buna bir türlü çare bulamadıklarını dile getiren köylüler, yetkililerin desteğini bekliyor.

Batman Hali’nin yaklaşık yüzde 70 oranında sebze ihtiyacını karşıladıklarını söyleyen köylüler, hale domatesi 50-60 kuruş, kabağı 40-50 kuruş, salatalığı 70-80 kuruş, biberi 40-50 kuruş arası ve patlıcani da 60 kuruşa sattıklarını dile getirdiler.

Yaklaşık 40 yıldır köylerinde çiftçilikle uğraştıklarını belirten İhsan Biliz, “Yaklaşık 5 ay önce ektiğimiz sebzeyi artık yavaş yavaş toplamaya başlıyoruz. Fakat bizim bir sıkıntımız var. Canavar otu diye bilinen bir ot var ve bu ot ürünün iyice olgunlaşmasına engel oluyor. Örneğin domatesimiz tam olgunlaşacakken bu canavar otu birden çıkıyor ve domatesi kurutuyor.” dedi.

“Dışarıdan gelen ürün yerli üreticiyi etkiliyor”

Fiyatların düşüklüğünden yakınan Biliz, “Bir haftadır topladığımız ürünleri Batman Hali’ne götürüp satıyoruz. Hale sattığımız fiyatlardan memnun değiliz. Özellikle Adana’da buraya sebze geldiği için bizlerin sebze fiyatı düşük oluyor. Bu da yerli üreticiyi çok etkiliyor. Bizim ürünler tam olgunlaşmadan dışarıdan ürün geliyor ve bizler de bu sefer olgunlaştıktan sonra ürünlerimizi ucuz satmak zorunda kalıyoruz. Bazen masraflarımızı zor karşılıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Batman Hali’nin büyük ölçüde sebze ihtiyacını gidermekteyiz”

Dışarıdan gelen ürünün kendi fiyatlarını etkilediğini vurgulayan çiftçi Fesih Tekin, “Aylardır ektiğimiz ürünlerimizi yaklaşık 10 gündür toplamaya başladık. Yalnız satış fiyatlarından memnun değiliz. Ürünlerimizi sebze haline götürdüğümüz zaman fiyatlar çok düşüktür. Adana’dan, Antalya’dan ve Mersin’den yüklü miktarda domates geliyor ve bu da bizim yerli domates fiyatımızı etkiliyor. 5 aydır yoğun bir şekilde gösterdiğimiz çabadan adeta verim alamıyoruz. Çünkü çok sayıda fidan alıyoruz ve ancak masrafımızı karşılayabiliyoruz. Burada domates, kabak, salatalık, biber ve patlıcan üretiyoruz. Batman Hali’nin büyük ölçüde sebze ihtiyacını gidermekteyiz. Yalnız, Adana’dan, Antalya’dan ve Mersin’den sebze geldiği zaman bizim fiyatları etkiliyor. Bundan dolayı iyi gelir alamıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ekim işinden önce kendilerine yol gösterecek bir ziraat mühendisinin olmamasından da yakınan Köylüler, kendi imkânlarıyla, bildikleri şekilde ekim yaptıklarını, bu yüzden de istenilen verimi alamadıklarını söylediler. (M. Fatih Akgül-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.