Batman’daki Sığınmacılar ve Şehrimize Etkileri konulu panel
Batman Üniversitesi tarafından, “Batman’daki Sığınmacılar ve Şehrimize Etkileri” konulu panel düzenlendi.
Batman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından, “Batmandaki Sığınmacılar ve Şehrimize Etkileri” konulu panel Merkez Kampüs Konferans Salonu’nda düzenlendi.
Konferansa Batman Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Aydın Durmuş, Üniversite öğrencileri ve personeli katıldı.
Panelde konuşan Rektörü Profesör Doktor Aydın Durmuş konuşmasında, “Suriyelilere biz göçmen demiyoruz, onlar bizim kardeşlerimiz. Biz onları ensar ve muhacir ilişkisi içinde görüyor ve ona göre davranıyoruz. Bizler aynı gönül coğrafyasının insanlarıyız.” dedi.
Durmuş, “Algı operasyonlarına kanmamak gerekir. Suriyeliler şunu yaptı, bunu yaptı diye kötüleyenler var sakın ha bu oyunlara gelmeyelim. Bunlar tamamen ülkemizi karıştırmaya yönelik çalışmalardır. Suriyelilerin suç oranı yüzde 2 civarında. Onlar bizim kardeşlerimiz, bizler ev sahibiyiz onlar misafir. Ona göre hareket etmek gerekir. Bazı güçler Suriye’de yaptıklarını ülkemize de yapmaya çalışmaktadırlar. Gezi olayları, hendek olayları, 15 Temmuz hain darbe girişimi hepsi bu amaca hizmet eden eylemlerdi. Ancak milletimiz ve devletimiz hepsinin üstesinden geldi. Arap’ı, Türk’ü, Kürd’ü, Çerkez’i, Laz’ı hepimiz kardeşiz. Bir olduk mu karşımızda hiçbir güç dayanamaz.” ifadelerini kullandı.
İl Göç İdaresi Müdürü İbrahim Halil Tokmak sunumunda, Türkiye’de 3,5 milyon Suriyeli göçmenin Türkiye’de yaşadığını belirterek, algı operasyonları sonucu kamuoyunda yanlış anlaşılan bilgilere değinerek doğrularını aktardı.
Batman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doçent Doktor Yusuf Aslan, Iraklı sığınmacılar: sorunlar, çözümler konulu sunumunda hayalet sığınmacılar kavramıyla Yezidi göçmenlerin sorunlarını dile getirdi.
Batman Üniversitesi Yüksek Lisans Öğrencisi İmad Şerif ise “Bir Suriyeli Olarak Batman’da Yaşamak” konulu sunumunda Türkiye’ye geleme sebeplerinin keyfi olmadığını, bir savaş nedeniyle burada olduklarını, mülteci gözü ile olaya bakmadıklarını, muhacir ve ensar bakış açısıyla burada yaşadıklarını söyledi.
Soru ve cevap bölümüyle panel son buldu.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.