Batmanlı taksicilerden trafik sigortası ücretine tepki
Batmanlı Taksiciler Derneği, karayolu motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortasına ödenen 850 TL’lik ücretin bu yıl en az 4 bin TL olmasına tepki göstererek kontak kapatma derecesine geldiklerini söyledi.
Batman Taksiciler Derneği (BATTAD), trafik sigortasına yapılan yaklaşık 5 kat oranındaki zorunlu sigortaya tepki gösterdi. İşlerin de düşük olduğunu söyleyen BATTAD, bu gidişle kontak kapatacaklarını söyledi.
Konu ile ilgili bir açıklama yapan BATTAD Başkanı Evren Yıldız, zorunlu trafik sigortasının Güneydoğu illerinde astronomik rakamlara ulaştığına dikkat çekti. Yıldız, yaptığı açıklamada, “Geçen yıl araç başına 850 TL ödediğimiz zorunlu trafik sigortasına bu yıl en az 4 bin TL para ödüyoruz. Bu rakam batı illerinin 3 kat üzerinde. Sorduk, araştırdık. İstanbul’da bir taksici zorunlu sigortayı bin 250 TL civarında yatırıyor. Bizler burada bu rakamın yaklaşık 4 katını ödüyoruz. Bu rakam en az rakamdır. Bazı arkadaşlarımız 7 bin TL’ye kadar zorunlu trafik sigortası yatırıyor.” ifadelerinde bulundu.
“Kontak kapatma durumuna geldik”
Batman’da bulunan 19 nokta ve 150 taksici esnafının bulunduğunu kaydeden Yıldız, sigorta rakamlarının bu seviyelerde olması halinde kontak kapatma durumuna geleceklerinin sinyallerini verdi. Her bir taksici esnafının BAĞ-KUR, sigorta, vergi, kiranın yanı sıra bir de yıldan yıla 5 bin TL dolaylarında zorunlu trafik sigortası yatırdıkların belirten Yıldız, “7 Haziran ile 1 Kasım tarihleri arasında esnafımız iş yapamadı. Halk tedirgin bekleyiş içerisindeydi. Kimse parasını harcamıyor, bir iş yapamıyordu. 5 ay içerisinde taksici esnafımız deyim yerinde ise adeta sinek avladı. Üstüne üstlük çalışmamamıza rağmen bir de zorunlu sigortaya ayda ortalama 500-600 TL civarında para ödemek zorunda bırakılıyoruz. Buna çözüm bulunmaması halinde kontak kapatacağız.” diye konuştu.
“İş yapmıyoruz, sigortaya para ödüyoruz”
Bölge ve Batman piyasasının olumsuz etkilerinin kendilerini de etkilediğini ifade eden Yıldız, “İşsizlik almış başını gidiyor. Taksiciler olarak Batman’ın hemen hemen her sokağını dolaşıyoruz, görüyoruz. Esnaf adeta kan ağlıyor. Esnafın hali perişan, sıcak para olmayınca halk para da harcayamıyor. Güven ortamı sağlanıncaya kadar esnafta bunlardan olumsuz yönde etkileniyor. Bizler iş yapmamamıza rağmen her ay 500-600 TL’yi sadece sigortaya harcıyoruz.” şeklinde konuştu.
Her taksici esnafının aydan aya 2-3 bin TL giderinin olduğunun altını çizen Yıldız, yıllık kazançlarının düşük olmasına rağmen gelen gelirin büyük kısmının sigortalara gittiğini yineledi. Başkan Yıldız, “Yıllık kazancımız zorunlu sigortaya ödediğimiz ücret kadar değil. Bunun vergisi, defteri, muhasebesi, kirası, yemeği, Bağ Kur’u, benzini, mazotu derken her bir esnafımız aydan aya 2 bin 500 TL ile 3 bin TL arasında vergi ödüyor. Biz ne kazanıyoruz ki, vergiye para ödeyelim. Bu fiyatlar özellikle bölgemiz için belirlenmiş durumda. Diğer illerde böyle değil. Taksici esnafı kazanıyor. Vergileri de düşük. Ayrıca buralarda korsan taksiciler de var. Onlarla da mücadele etmek zorundayız. Onlar vergi ödememesine, kira vermemesine rağmen iş yapıyorlar. Müşteri kaybımıza da neden oluyorlar. Önümüzdeki günlerde kontak kapatma eylemi başlatıyoruz. Şayet yaptığımız bu girişimimiz yanıt bulmazsa daha büyük eylem hazırlığına gireceğiz.” diye kaydetti. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.