"Bayramda bütün küskünlerin barışması gerekir"

"Bayramda bütün küskünlerin barışması gerekir"

Van İl Müftülüğü tarafından Kurban Bayramı münasebetiyle yapılan açıklamada, Bayramların kaynaşmaya, dayanışmaya, yardımlaşmaya ve sevgiye vesile olduğu belirtilerek, bunların gerçekleşmesi için herkesin çaba göstermesi gerektiği ifade edildi.

VAN- Van il Müftüsü Nimetullah Arvas  Kurban Bayramı münasebetiyle yaptığı açıklamada, 

 

 

Peygamber Efendimizin Müslüman toplumu bir gemiye binen yolculara benzettiğini söyleyen Mütfü Arvas, Müslümanların bir birinden 3 günden fazla küs olmaması gerektiğini belirterek, bayramların müminlerin kaynaşması, bir araya gelmesi, küskünlerin barışması hikmetini içinde taşıdığını söyledi.

 

 

“Barışmak İslam’ın emridir”

 

Peygamber Efendimiz (s.a.v), küs olanların barışmasını, üç günden fazla küs durmamalarını tavsiye ettiğini söyleyen Arvas, “Bilindiği gibi iki bayramımız var. Birisi Ramazan Bayramı, Fıtır Bayramı, hatta Kur’an Bayramı da diyebiliriz. Bir diğeri ise Kurban Bayramı. Bayramlar, müminlerin kaynaşması, bir araya gelmesi, küskünlerin barışması hikmetini içinde taşır. Peygamber efendimiz (s.a.v) küs olanların barışmasını, üç günden fazla küs durmamalarını tavsiye etmişlerdir. Barışmak İslam’ın emridir. Çünkü dinimizin adı İslam’dır, İslamın bir manası da barıştır. Allah’u Teala Kur’an-ı Kerim’de ‘Hepiniz İslam’a topluca girin Selam dinine girin, Müslüman olun, İslam olun, Salim olun’ diye buyuruyor. Bütün küslerin barışması gerekiyor.” diye konuştu.

 

 

“Bir birimizle küz olduğumuz zaman köyümüz, şehrimiz, ülkemiz sıkıntılı hale gelir”
Peygamber Efendimizin Müslüman toplumu bir gemiye binen yolculara benzettiğini belirten Arvas, “Bir gemi düşünün diyor (s.a.v). Bu gemiye binmek üzere kura ile yer tespiti yapılmış. Üç katlı bir gemi düşünün, üst katına, orta katına ve el alt katına düşen  de var. Alt katındakiler biz yukarıya ikide bir çıkıp oradaki Müslüman kardeşlerimizi rahatsız etmeyelim, tatlı su yukarıda, onu almayalım da geminin dibinde bir delik açalım, deniz suyumuzu temin edelim derler. Orta ve üst kattakiler de ya kardeşlerim ne yapıyorsunuz burayı delerseniz sadece siz değil hepimiz boğuluruz. Gemi su alır. Dolayısıyla üst kat, orta kat alt kattaki kardeşlerine, alt kattakilerde üst kattaki kardeşlerine düşünerek hep birlikte sahili selamete, yani limana sağlam erişmek için dikkat etmişlerdir. İşte küs olmak, birbirlerinden uzak durmak, bir birlerini hiçe saymak demek, içinde yaşadığımız coğrafyadan kendimizi, çoluk çocuğumuzu, etrafımızı o nimetten uzaklaştırmış oluruz. Yani bir birimizle küs olduğumuz zaman köyümüz, şehrimiz, ülkemiz sıkıntılı hale gelir. Yani biz sıkıntı yaşarız.” ifadelerini kulandı.

 

 

“Hz. Ali şöyle buyurmuş: günah işlemediğim her gün benim için bayramdır”

 

 

Bayramların kaynaşmaya, dayanışmaya, yardımlaşmaya, muhabbete ve sevgiye vesile olduğunu söyleyen Arvas, “Bunu bayramlarda gerçekleştirmek için herkesin çaba göstermesi gerekiyor. Köylüsü de, şehirlisi de, memuru da, zengini de, fakiri de bunu dikkat etmesi lazım. Gemiyi batırmamak için hepimiz el birliği ile dayanışma içerisinde bu bayramı fırsat bilelim. Gelin bayramlaşalım, tanışalım, birleşelim. Hz. Ali’ye bayram hakkında sormuşlar. Oda buyurmuş ki günah işlemediğim her gün benim için bayramdır. Günah işlemediği taktirde mümin için her gün bayramdır. Bu halde her günü bayram yapalım. Kurbanımızı bayram yapalım. Bayramımızı kurbana çevirelim, paylaşalım.” şeklinde konuştu.  (Hacı Yılmaz-İLKHA)  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.