Bedo köylüsünün köprü sıkıntısı
Ağrı merkeze bağlı Bedo köyü yıllardır köprüsüz. Köy halkı kendi imkanları ile yaptırdığı köprü ile ulaşımı sağlamaya çalışıyorlar. Hiçbir yetkilinin kendilerini dikkate almadığını ifade eden köy sakinleri, "Ölümlerin yaşanmasından sonra mı yetkililer mağ
AĞRI – Ağrı merkeze sadece 17 kilometre uzaklıkta bulunan Aşağı Saklıca mezrasına (Vereteqe Jêrin) bağlı Bedo köyü yıllardır köprüsüz. Kendi imkânları ile yaptıkları köprüden ulaşımı sağlamaya çalışan köy sakinleri yer yer sıkıntı yaşadıklarını ifade ettiler.
2023 yılının hedef olduğu ülkemizde 2013 yılında halen köprüsü olmayan ve sıkıntıların yaşandığı Doğu Bölgesine tam teşekküllü olarak Hükümetin ne zaman eğileceğini bölge halkı tarafından merak konusu.
37 yaşındaki Yaşar Aksoy kendilerinin mağdur olduklarını, yetkililere defalarca müracaat etmelerine rağmen mağduriyetlerinin giderilmediğini söyledi. Kendi imkânları ile yaptıkları köprüden ürkek ve korkarak geçtiklerini ifade eden Aksoy sözlerini şöyle sürdürdü, “Yaptığımız şu köprü üzerinden her zaman korkarak geçiyoruz. Şimdi düştük, çocuğumuz düşecek korkusu hep içimizde. Bir hastamız olduğunda, durumu ağırlaşmayana kadar hastaneye götüremiyoruz. Götürmeye çalıştığımızda da neler çekiyoruz bir Allah bilir.”
Ağrı Valiliği olsun, Ankara’dan yetkililer olsun gitmedikleri, kapısını çalmadıkları yerin olmadığını söyleyen Yaşar Aksoy, buna rağmen her defasında olumsuz cevap aldıklarını söyledi. Aksoy, “Kapısını çalmadığımız yetkili kalmadı. Seçim zamanında gelip vaat veriyorlar. Seçim bitiyor vaat verenlerin yanına gittiğimizde bize siz neden burada köyünüzü kurdunuz şeklinde tepki gösteriyorlar bu sefer. Ama seçim zamanında bize bu şekil konuşmuyordunuz. Gerçekten mağduruz ama sesimizi kimse duymuyor, sizin aracılığınızla yetkililere duyun sesimizi diyoruz” şeklinde konuştu.
‘Taziye için gelenler köprünün karşı tarafında Fatiha’larını okuyarak gidiyorlar’
31 yaşındaki Nihat Timuçin ise mağduriyetlerini şu şekilde ifade etti, “Bir taziyemiz olduğundan bizler utanıyoruz. Çünkü taziye için gelenler, körünün karşı tarafında durup taziyelerini veriyorlar. Bu tarafı geçemiyorlar çünkü köy tarafına geçmeye korkuyorlar. Bizlere ne bir misafir geliyor ve nede yakınlarımız kolay kolay köyümüzü ziyarete geliyorlar.”
‘Ölecek olan insanların hesabını km verecek’
Denizli’de yaşadığını söyleyen Ayhan Aksoy, doğduğu köye geldiğinde utandığını ifade etti. “Denizli’de doktorlar ayağımıza gelirken, biz buradan daha hastalarımızı hastaneye götüremiyoruz” sözleri ile tepkisini dile getiren Ayhan Aksoy konuşmasını şöyle sürdürdü, “Şuanda yıkılmakta olan evimizin tavanını ağaçlar ile desteklemişiz bu şekilde hayatımızı sürdürmeye çalışıyoruz. Çünkü köprü olmadığından evimizi yapacağımız malzeme getiremiyoruz. Şu harabenin altında yavrularımız kalıp hayatlarını kaybettiklerinde kim bunun hesabını verecek. Seçim zamanında mı biz bu devletin vatandaşıyız. Yazıklar olsun diyorum” ifadelerini kullandı.
‘Hastayız ama hastaneye gidemiyoruz’
Yaklaşık bir aydır hasta olduğunu ve tansiyon hastalığı olduğundan dolayı köprünün üstüden geçemediğini söyleyen 70 yaşındaki Kıymet Timuçin ise şöyle konuştu, “Yıllarca önce 12 yaşında bir kızım bu köprünün üstünden geçmeye çalışırken suya düşerek boğuldu. Ben hastayım, hastaneye gitmem lazım ama köprünün üzerinden tansiyon hastalığımdan dolayı geçemiyorum. Durumum ağırlaşınca çocuklarım mecbur kalıp, sırtlarına beni alarak karşıya geçiriyorlar.”
Köprünün üstünden geçmeye çalışırken başının döndüğünü söyleyen 60 yaşındaki Zülfinaz Aksoy ise yetkililerin biran önce mağduriyetlerini gidermeleri gerektiğini vurguladı.
Telefonla aradığımız, Ağrı İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Cesim Gökçe ise en kısa sürede köyü ziyaret edip, imkânlar dâhilinde mağduriyetlerini gidermek için uğraşacaklarını söyledi. (Ömer Adıgüzel/Veysi Begen - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.