Belediyenin alt yapısı çöktü Bingöl su altında kaldı

Belediyenin alt yapısı çöktü Bingöl su altında kaldı

Bingöl’de günlerdir etkili olan kar yağışının yerini yağmura bırakırken, altyapı yetersizliği nebdeniyle şehrin sokakları dere yatağına döndü, bir çok ev ve iş yeri sular altında kaldı.

Bingöl’de günlerce yağan karın erimesi ve yağan yağmur karşısında şehrin altyapısının yetersiz kalması  sonucu  yüzlerce ev ve işyeri sular altında kaldı.

Zarar gören vatandaşlar yaşananlardan sorumlu tuttuğu belediyeye sitem etti.

Yaşanan su baskınlarına müdahale etmede Belediye ekipleri de yetersiz kalınca vatandaşlar sorunu kendi imkânlarıyla çözmeye çalıştı. Yaşadıkları mağduriyetlerden belediyeyi sorumlu tutan  vatandaşlar, “2-3 yıl boyunca Bingöl’de alt yapı yapıyoruz diyerek tozu dumana kattınız. Hani nerede altyapınız. Yoksa alt yapı yapıyoruz diye define mi arıyordunuz. Bingöl’ün 40 yıllık alt yapı sorununu çözeceğiz dediniz ama gelinen nokta   tam bir fiyasko. 40 yıllık ihtiyacı karşılar dediğiniz alt yapı daha 40 ay geçmeden çöktü.” şeklinde belediyeye sert tepki gösterdi. 

“Bingöl’de bir mahallede bulunan bodrum katlarına su bastı”

Yaşananlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ömer Aşkın adlı vatandaş, “Belediyeyi kınıyoruz. Ne için? Bingöl’ün her zaman küçük bir yer olduğu, belli başlı mahalleleri olduğu söylenir. İşte Kültür, Yeni, Uydukent, Simani mahalleleri bu kadar. 5 veya altı büyük mahallesi olan bir ilin bir sıkıntısı olduğu zaman belediye araçları yetersiz kalıyor. Sürekli basına demeç veriyorlar, belediyeye üç araç daha takviye edildi. Hani nerede o araçlar?  Biz hizmette kullanıldığını göremiyoruz doğrusu.” diyerek belediyeye sitem etti.

Yaşanan su baskınlarından sadece ev ve işyerlerinin değil İslami eğitim kurumlarının da zarar gördüğünü belirten Aşkın, “Bir yerde rögar tıkanınca tüm mahalle o pisliği çekmek zorunda kalıyor. Bu bağlamda Yeni Mahalle’de bir medresemiz var. Burada talebeler İslami ilim tedrisatı görüyor. Ancak belediyenin altyapıdaki hataları sebebiyle burası olta atılınca balık tutulabilecek hale gelmiş. Sokaklardaki rögarlar patlamış durumda. Bu bir su baskını veya doğal afet olabilir ama, bu noktada belediyenin tedbir alması gerekmiyor muydu? Bu hususta ekipmanlarıyla hazırda bekliyor olması gerekmiyor muydu? Yetkilileri arıyoruz, diyorlar ki Kültür Mahallesi’nde su baskını var oradayız.   Bingöl’ün tek mahallesi Kültür Mahallesi değil ki. Kentin birçok mahallesi var ve buraların hepsinde su baskınları var. Ekipler koordineli bir şekilde çalışırlarsa, sorunların daha çabuk çözüleceğine inanıyorum. Tıkanan rögarlar sebebiyle yaşanan su baskınları yüzünden tabiri caizse necis olduk mahalle olarak.” dedi.

“Altyapı boruları yetersiz kalıyor”

Yaşananların tek sebebinin altyapı borularının yetersiz kalması olduğunu belirten Tahsin Çeçen, “Binamızın bodrumuna su baskını oldu. Sorun yeni yapılan alt yapıdan kaynaklanıyor. 20’lik boru kullandıkları için gelen kar ya da yağmur sularını kaldırmıyor ve gelen bu su doğrudan  binaların bodrumuna doluyor. Bizim mahallede birçok evi su basmış. Görüyorsunuz durum vahim ve ne yapacağımızı bilemiyoruz. Gerçekten mağduruz. Eğer yeni yapılan alt yapı düzgün yapılsaydı, bu mağduriyetler olmazdı. Belediye ekiplerine bildiriyoruz, onlar da ‘elimizden bir şey gelmiyor’ diyor. Bizim bina yeni olduğu için ilk kez oluyor ama diğer evlerin bodrumlarında devamlı oluyor.” diye konuştu.

“Baştan savma yapıldı”

Alt yapı çalışmalarının baştan savma bir şekilde yapıldığını ve bunun ceremesini de halkın çektiğini dile getiren M. Selim Bukan, “Mahallemizde birçok yerde olduğu gibi bizim binanın bodrumunu da su bastı. Alt yapı yapılırken, yetkilileri uyarmamıza rağmen, yağmur tahliyesi için 20’lik borular kullandılar ve olan bize oldu. Perişan durumdayız. Alt yapıya başladıklarında kendilerine 50’lik su tahliye borularını kullanın dememize rağmen bizi dinlemediler. Şimdi de sıkıntısını biz yaşıyoruz. Bu alt yapıyı baştan savma  yaptılar. Kimseyi dinlemediler ve kendi kafalarına göre yaptılar. Biz böyle olacağını biliyorduk ve devamlı bir şekilde uyarılar yapmamıza rağmen, ne o zamanki belediye başkanı ve ne de müttehit firma bizi dinledi. Şu an belediyeye ‘gelin suyu tahliye edin’ diyoruz. Geliyorlar ama ‘yapabileceğimiz bir şey yok’ deyip gidiyorlar. Maalesef ilgilenen yok. Olan bize oldu.” ifadelerini kullandı.

Su baskınına uğrayan fabrikada büyük zarar

Su baskınlarından nasibini alan bir diğer yer ise yüzlerce işçinin çalıştığı bir tekstil fabrikası oldu. Simani Mahallesi’nde bulunan tekstil fabrikasında yaşanan su baskınları sonucu makinalar zarar gördü. Milyonlarca lira zararlarının olduğunu belirten fabrika yetkililerinden Mümtaz Yetkin, “Biz bu filmi daha öncede izledik. Sürekli aynı sıkıntıyı yaşıyoruz. Bu da alt yapıdan kaynaklanıyor ve yeni alt yapı olmasına rağmen Bingöl’e cevap vermiyor. Burada yetkililere sesleniyoruz, kesin bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Belediye araç gereç olarak ta cevap vermiyor. Telefon açıyoruz ve su tahliyesi için araç istiyoruz talebimizi karşılamıyorlar. Sürekli böyle bir mağduriyet yaşıyoruz. Zararımız büyük. Burada 280 işçi çalıştırıyoruz. Su baskını nedeniyle herkesi evine göndermek zorunda kaldık. İşlerimiz ihale ile aldığımız işlerdir, dolayısıyla zamanında yetiştirmek zorundayız. İşe ara verdiğimiz için zararımız büyük oluyor.   Her yağmur ve kar yağdığında bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Bunun bir son bulması lazım. Yetkililerin buna bir çare bulması gerekir.” şeklinde konuştu.

Öte yandan yaşanan su baskınları sonrası belediyeye ulaşmak istediklerini belirten birçok vatandaş ise telefonlara cevap verilmediğini söyledi.

Belediyenin yetersiz kalması nedeniyle vatandaşların kendi imkânlarıyla tıkanan rögarları açmaya çalıştığı görüldü. (Nihat Kanat-İLKHA)

 

 

































HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.