Abdullah TOPRAK

Abdullah TOPRAK

Bilgisayarımı Daha Hızlı Nasıl Kullanabilirim 1

Bilgisayar kullanıcıların çoğu bilgisayarlarının yavaş çalıştığından şikâyet eder. Şikâyetlerin bir kısmı bilgisayarların özelliklerinden kaynaklanırken, diğer bir kısmı ise kullanıcılardan kaynaklanır.

 

Bilgisayarının özellikleri düşük olan kullanıcı şunlara dikkat edebilir; Örneğin elimizdeki bilgisayarın ram belleği 2 GB’ın altındaysa ve işlemcimizin hızı 2.0 GHz’nin altındaysa, böyle bir bilgisayar için Windows tabanlı işletim sistemi kurulacaksa Windows XP dışında bir işletim sistemi kurmak bilgisayarın performansını fazlasıyla düşürür. En iyi performansı elde etmek istiyorsak bu bilgisayara Windows XP’yi kurmalıyız. Ayrıca yükleyeceğimiz programların eski sürümleri işimizi görüyorsa onları kullanalım. Yani mesela Microsoft Office 2003 işimizi görüyorsa kalkıp Microsoft Office 2010 kullanmayalım. Çünkü Microsoft Office 2010 çok daha fazla kaynak tüketir. Bu da özelliği düşük olan bilgisayarı haliyle hantallaştırır.

 

İşlemci hızı ve ram bellek düştükçe, işletim sistemlerinin ilk çıkan sürümlerini kullanmalıyız. Mesela elimizdeki bilgisayarın 512 KB ram belleği, 1.60 GHz işlemcisi olsun böyle bir bilgisayara Windows XP’nin SP1’ni yüklemek yeterlidir. Eğer işimizi görmüyorsa XP SP2 yüklenebilir. Yine de Windows XP SP1 tercih edilirse daha iyi sonuç alınır.

 

Bilgisayarımızın ram belleği 4 GB ve üstüyse işlemcisi de 2.0 GHz ve üstüyse ek olarak ekran kartı da varsa böyle bir bilgisayar için Windows XP işletim sistemini kullanmak bu defa pc’ye en hafif tabirle hakaret olur. Özellikleri iyi olan böyle bir bilgisayara yüklenecek en iyi işletim sistemi şüphesiz Windows 7 olur. Bilindiği gibi Microsoft’un bir de Windows Vista’sı vardır, Microsoft’un en kötü işletim sistemi olduğu için hiç tavsiye edilmiyor. Kısacası Microsoft’un kullanışlı iki işletim sistemi vardır. Ya Windows XP ya da Windows 7. En azından Windows 8’i test edene kadar durum bu.

 

Bilgisayarımızın özelliklerine bakıyoruz eğer ram belleği 4 GB ve üzerindeyse işlemcimiz de yeni nesil işlemciyse i5-i7 gibi, en az 1 GB’lık ekran kartı da varsa bu durumda kullanılabilecek en uygun işletim sistemi Windows 7’nin 64 bit’lik sürümü olur. Çünkü 32 bit’lik işletim sistemi en çok 3 GB ram kullanır, daha fazla ram bellek olsa bile kullanamaz. Böyle bir bilgisayarda en iyi performansı elde etmek için Windows 7’nin 64 bit’lik işletim sistemi kullanılmalıdır.  

 

Eğer bilgisayarımızın ram belleği 2 GB ile 3 GB arasındaysa, işlemcimiz de 2.0 GHz ile 3.0 GHz arasındaysa en iyi performansı elde etmek için Windows 7’nin 32 bit’lik işletim sistemi kullanılmalıdır.

 

Bilindiği gibi Windows tabanlı işletim sistemlerinin dışında da işletim sistemleri vardır. Mac OS X, Linux gibi. Bu işletim sistemlerinin bazı sürümleri çok daha az kaynak tüketip, çok daha yüksek performans göstermesine rağmen Mac OS X, Linux sistemlerine uygun programlara ulaşmak biraz uğraştırmalı ve zor olduğu için ve hatta bazen ulaşmak imkânsız olduğu için pek tercih edilmez. Gerçek son zamanlarda Mac OS X ve Linux kullanıcısının arttığını görmekteyiz ve artık Mac OS X’un ve Linux’un dikkate alınarak programlamanın yapıldığına şahit olmaktayız, buna rağmen genel olarak Microsoft tabanlı işletim sistemlerinin kullanıldığını görmekteyiz.

 

Windows 7’nin tüm özelliklerini bir arada barındıran sürümü Windows 7 Ultimate’dir. Windows 7’nin tüm özelliklerinden faydalanılmak isteniyorsa Windows 7 Ultimate kullanılması tavsiye edilir. Kullandığımız bilgisayarın işletim sistemi 64 bit’lik ise yükleyeceğimiz programlardan en iyi performansı elde etmek için bilgisayara kuracağımız programların 64 bit’lik olmasına dikkat etmeliyiz.

 

Genelde programlar hem 32 bit hem de 64 Bit şeklinde hazırlanır. 64 bit’lik işletim sistemlerinde 32 bit’lik programlar sorunsuz çalışır ama en iyi performansı elde etmek için 64 bit’lik sistem için 64 bit’lik programları kullanmak daha iyi sonuç verir. Windows 7’in 64 bit’lik sürümünü bilgisayarımıza yüklediğimizde iki tane “program files” dosyası oluşturduğunu görürüz. Bunu 32 bit’lik ve 64 bit’lik programlar için oluşturmaktadır. Yani 64 bit’lik sisteme 32 bit’lik program yüklerken sorun yaşamamak için böyle programlanmıştır. Ama Windows 7'nin 32 bit’lik işletim sistemi böyle değildir. Yani sadece bir tane program files dosyası oluşturur ki zaten 32 Bit işletim sistemine 64 Bit’lik program yüklenemez. Yükleyince hata verdiği görülecektir.

 

Bilindiği gibi 64 bit’lik işletim sistemleri daha dayanıklıdır ve kolay kolay sorun da vermez. Eğer imkân varsa yani bilgisayarımızın özellikleri uygunsa 64 bit’lik sürüm kullanılmalıdır. Windows XP’nin sadece İngilizce olarak yayınlanan 64 bit’lik sürümü de mevcuttur, pek fazla bilinmese de . Windows XP’nin 64 bit’lik sürümü de ihtiyaca göre kullanılabilir. Eğer bilgisayarımızın özellikleri iyiyse Windows 7’nin 64 bit’lik Ultimate sürümü kullanılmalıdır.

 

İnşallah gelecek yazımızda “kullanıcı bilgisayarını nasıl hızlandırabilir sorusunun cevabını arayacağız.”

Çınarınsesi.com

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.