Bingöl’de 41 yetiştiriciye 227 koç dağıtıldı
Bingöl’de Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamında 41 kişiye yüzde 80 hibeli 227 koç dağıtıldı.
Bingöl Et Kombinası toplantı salonunda düzenlenen koç dağıtım programına, Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, Vali Yardımcısı Numan Tahir Şimşek, Bingöl İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Yıldırım, Bingöl Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Kaysadu, birlik başkanları ve yetiştiriciler katıldı.
Dağıtım programında konuşan Bingöl İl Valisi Yavuz Selim Köşger, “Devlet bu noktada her türlü desteği vermeye hazır, yani insanların üretici olması için üretken olması için buradaki 41 kardeşimiz, bu destekten istifade edecek. Dağıtılacak 227 koçun tutarının yüzde 80’i devlet tarafından hibe ediliyor bu kardeşlerimize. Bu kapsamda bu kırk bir çiftçimize kırk bir kere maşallah diyorum.” dedi.
‘Geçmişin gerisindeyiz’
Programda konuşan Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, Bingöl’de küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin geçmiş dönemlere nazaran çok gerilediğini ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin en üst potansiyele çıkarılması gerektiğini belirten Vali Köşger şunları söyledi:
“Bingöl’ün kavurması ve kaymağı meşhurdur. Bu rastgele sıradan bir şey değildir. Buranın coğrafyasının, buranın tabiatının, iklim koşullarının size Allah tarafından bahşettiği bir husustur. Bingöl’de kadimden beri sizin atalarınız, ecdadınız, dedeleriniz küçükbaş hayvancılık yapıyorlardı. Keçi besliyorlardı, koyun besliyorlardı. Bingöl’de geçmişte bir milyonları bulan toplamda küçükbaş hayvan beslendiği dönemler olmuş. Biz şimdi onun çok gerisindeyiz, yarısına bile henüz ulaşabilmiş değiliz. Bu potansiyeli en üst seviyeye çıkarmak lazımdır. Bugünkü yapılan programda bunun göstergelerinden birisidir.”
‘Üretken insanları desteklememiz gerek’
Üretken insanların her zaman için desteklenmesi gerektiğini belirten Vali Köşger, “ Devlet bu noktada her türlü desteği vermeye hazır. Buradaki 41 kardeşimiz, hemşerilerimiz bu destekten istifade edecek. 247 tane koç dağıtılacak burada. Çoğunluğu geçen sene dağıtılmıştı. Bu yıl bir parti daha dağıtılıyor. Toplamda 1 milyon 324 bin TL devlet hibe şeklinde destek veriyor. Bu kapsamda bu 41 çiftçimize kırk bir kere maşallah diyorum, onları alkışlıyorum. Elleri nasırlı, elleri öpülesi üretken insanları desteklememiz lazım bizim de. Bunlar üretmediği zaman insanlarımız vakfa müracaat ediyor, işsizlik yardımı almaya çalışıyor, çocuğunu okutmakta zorlanıyor. Destek devşirmeye çalışıyor ama bu insanlar anlının teriyle, onuruyla çalışıyor. Bu her türlü takdirin fevkinde, bizim de istediğimiz bu. Ülkeler ürettikleriyle kalkınırlar, başları dik bir şekilde gelecek nesilleri kurtarırlar.” dedi.
Programda konuşan Bingöl Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Kaysadu da, devletin sağladığı desteklerle Bingöl’de küçükbaş hayvancılığın yeniden canlandığını söyledi.
Bugünlerin bir zamanlar hayal olduğunu söyleyen Kaysadu, “Küçükbaş bitmek üzeydi ama devletimizin desteği bu sektör tekrardan canlanmaya başladı. Devletimiz, hibe destekleriyle küçükbaş hayvancılığa büyük önem veriyor. Bu kapsamda 2007 yılında birliğimiz kuruldu. 2010 yılında ben ve yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımız bu görevi devraldığımızda anaç olarak destek alanı 160 bin civarındaydı. Bugün ise dün teslim ettiğimiz icmallerde de belirtildiği gibi 350 bin civarında anaç sayımız var. 2010 yılında bin 652 üyemiz vardı, bugün ise 2 bin 482 üyeye ulaştık. O günlerde şimdi olduğu gibi yetiştiricilere yönelik destek ve projeler yoktu. Bugün ise devletimizin yüzde 80’lere kadar verdiği desteklerimiz mevcut.” dedi.
‘Bingöl küçükbaş hayvancılığa elverişli’
Yetiştiricilere verilen desteklere ilişkin de konuşan Kaysadu, “Bingöl’ümüz küçükbaş hayvancılık noktasında çok elverişli bir yer. Burada küçükbaş hayvancılığı canlandırmak için devletimizle birlikte elimizden geleni yapıyoruz. Geçen yıl 135 kişiye 666 Bin 800 TL değerinde 513 adet koç, 27 kişiye 87 Bin 600 TL değerinde 146 teke dağıttık. Şimdi de 41 kişiye 260 Bin 400 TL değerinde 227 koç dağıtacağız.” ifadelerini kullandı.
‘Bingöl ikinci sırada’
Bingöl’ün projeler bakımından Türkiye’de ikinci sırada yer aldığını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Yıldırım ise, “GAP, DAP, GOP ve GOKAP kapsamında asıl projenin amacı hayvan ırklarının ıslahı ve üreticiler için en önemli olan verimi arttırıp ekonomik hale getirmektir. Projelerin amacı süt ve et verimini daha ekonomik seviyeye getirmektir. Bingöl, Türkiye’de projeler kapsamında ikinci sırada. 41 üreticimize 227 tane koç dağıtımı yapılacak. Daha önce üreticilerimize boğa, koç ve teke dağıtıldı. Ahır ve ağıl desteklerimiz sürüyor. Bu vesile ile birliklerimize ve sayın valimize desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. Sayın valimiz sürekli bizim arkamızda duruyor. Buda bize güç veriyor. Desteklerimiz sürecek. İlimizi daha iyi bir noktaya getireceğiz” diye konuştu.
Program yapılan konuşmaların ardından kura çekimi gerçekleştirilerek yetiştiricilere koç dağıtımı yapıldı. (Nihat Kanat-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.