Bingöl’de 42 bin sosyal güvenceli çalışıyor

Bingöl’de 42 bin sosyal güvenceli çalışıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu Bingöl İl Müdürü Muzaffer Çakar, "Sosyal Güvenlik Haftası" kapsamında açıklamalarda bulunarak, kentte 42 bin kişi sosyal güvenceli olarak çalıştığını belirtti.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)  Bingöl İl Müdürü Muzaffer Çakar, Sosyal Güvenlik Haftası kapsamında açıklamalarda bulunarak, Bingöl'de sosyal güvenceli çalışan sayısının 42 bin 270 olduğunu ve bu rakamın kent nüfusunun ortalama yüzde 16'sını oluşturduğunu belirtti.

SGK Bingöl İl Müdürü Muzaffer Çakar, Bingöl'de Emekli Sandığı, SSK ve BAĞ-KUR dâhil olmak üzere nüfusun yüzde 16'sının sigortalı olduğunu belirterek, "İlimizde 42 bin 270 kişi sosyal güvenceli çalışıyor. Bu rakam yaz aylarında mevsimlik işler dâhil olmak üzere 45 bini buluyor. İlimizde 1994 yılında sosyal güvenceli çalışanların sayısı nüfusun yüzde 7'sini oluştururken, 2015 yılı itibariyle bu oran yüzde 16'ya çıktı. Bu oranı daha da arttırmak için çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

2015 yılı itibariyle 8 Bin evrakı incelemeye aldıklarını ifade eden Çakar, "Kayıt dışı biriminde görev yapan dört sorumlu güvenlik denetmemiz geçen yıldan bugüne kadar 8 bin evrakta inceleme yaptı. Kayıt dışı işçi çalıştırdığı tespit edilen 161 işletmeye, kanunda belirlenen oranlarda cezai işlemler uygulandı." şeklinde konuştu.

“25 yaşına kadar olan GSS prim borçlarını siliyoruz”

Ülke geneli gençlere yönelik yapılan düzenlemeler hakkında da bilgi veren Çakar, yönetmelik çalışmalarının tamamlanmasıyla 3,5 milyon gencin yaklaşık 4 milyar lira Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarının tamamının silineceğini söyledi.

Gençlere yönelik yapılan düzenlenmeleri hakkında da bilgi veren Çakar, “Eskiden lisede öğrenim gören öğrenim gören öğrencilerimize, öğrenimleri devam etmek ve bakmakla yükümlü sigortalı velileri olmak kaydıyla 20 yaşına kadar sosyal güvenlik hakkı tanınmaktaydı. Yapılan düzenleme ile gençlerimize, bakmakla yükümlü sigortalı velileri olup olmadığına bakılmaksızın, erken mezuniyetleri durumunda 20 yaşını geçmemek kaydıyla ilave iki yıl daha sosyal güvenlik hakkı getirildi. Örneğin, gencimiz liseden 18 yaşında mezun olsa 20 yaşına kadar, 17 yaşında mezun olsa 19 yaşına kadar devlet güvencesinde sosyal güvenceli olacaktır. Aynı şekilde üniversitede öğrenim gören öğrencilerimize, öğrenimleri devam etmek ve bakmakla yükümlü sigortalı velileri olmak kaydıyla 25 yaşına kadar sosyal güvenlik hakkı tanınmaktaydı. Tüm gençlerimizin 25 yaşına kadar olan Genel Sağlık Sigortası Prim Borçlarının tamamını siliyoruz. Yönetmelik çalışmalarının tamamlanmasının ardından yaklaşık 3,5 milyon gencimizin, 4 milyar lira borcunu tamamen siliyoruz.” diye konuştu.

Çakar son olarak şunları kaydett: "Yaşlılık ve emeklilik aylığı almakta iken 4/B kapsamında faaliyette bulunan sigortalılarımızın aylıklarından kesilen yüzde 10 oranındaki sosyal güvenlik destek primi uygulamasına 2016 yılı Mart ayı itibarıyla son verilmiştir. Ayrıca Emekli Sandığı kapsamında aylıklarını 3 aylık dönemlerde alanların aylıklarından yersiz olarak kesilen SGDP tutarları, sigortalıların taleplerine gerek bulunmaksızın hesaplarına yatırılacaktır. Tüm işçi ve BAĞKUR Emeklilerinin aylıklarına 100 TL seyyanen zam yapılmıştır. Böylece emeklilerimizin maaşında yüzde 10'luk bir artış daha gerçekleşmiştir. Emeklilerimize istekleri halinde aylıklarını ayaklarına kadar götürerek konutlarında ödüyoruz. Bu güne kadar yaklaşık 10 Bin emeklimizin maaşını konutunda ödedik. Yine istemeleri durumunda emeklilerimiz, üç aylık maaşlarını peşin olarak alabiliyorlar. Bayramlarda da emeklilerimizin maaşını bayram ihtiyaçlarını giderebilecek bir zamanlama ile ödeyerek, bayram sevincini vaktinde yaşamalarını sağlıyoruz.” (İLKHA) 


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.