Bingöl’de elma rekoltesindeki artış üreticiye yaramadı
Bu yıl elma rekoltesinde artış yaşadıklarını ancak meyvelerini alacak kimseyi bulamadıklarını söyleyen Bingöllü çiftçiler, tonlarca ürünün çürümeye yüz tuttuğunu belirterek yetkililerden yardım istedi.
Bingöl’ün Yukarı Yenibaşlar köyü çiftçileri bu yılki elma hasadından memnun. Ürün bolluğu yaşadıklarını ancak meyvelerini satacak kimseyi bulamamadan dert yanan çiftçiler, yetkililerden bu duruma bir çözüm bulmasını istedi.
Bu yıl elma bolluğu yaşadıklarını söyleyen Yukarı Yenibaşlar Köyü sakinlerinden ve elma tüccarlığı yapan Hüseyin Komaz, “Yıllar önce diktiğimiz elma fidanlarından tonlarca elma aldık. Elmalarımızı satacak pazar bulamıyoruz. Kaliteli elmalarımızın bir kısmını marketlere satıyoruz. Geri kalan elmaları kimse almıyor. Eğer ilimizde bir meşrubat fabrikası olsaydı, elmalarımız boşuna gitmezdi ve böylece elma meyvesini değerlendirirdik. Şuanda birinci kalite dışındaki elmalarımızın çoğu bahçede, yerlerde kaldı. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Buna bir çare bulunması lazım.” dedi.
Bingöl’de bulunan komisyoncuların, meyveleri batıdaki şehirlerinden getirdiklerini belirten Komaz, “Yüce Rabbim bol ve bereketli yıl nasip etti. Sadece bu yıl köyümüzde 100 tona yakın elma var. Ayrıca meyve bahçelerimizin olduğu bölgede ulaşım sıkıntısı var. Elmaları atlarla taşıyoruz. Araç yolu yok. Dolayısıyla tüm bu sıkıntılar arasında köylü bir fayda göremiyor. Bingöl genelinde yüzbinlerce fidan ekilmiş, bunların çoğu meyve vermiş ama yeterince köylü faydalanamıyor.” diye konuştu.
Köylülerin meyveleri heder olmasın diye işçi tutarak meyveleri kopardıklarını belirten Komaz, “Elmaların kilosunu 50 kuruş ile 1 TL arasında veriyoruz. Bu fiyatlara işçilik ücretleri de binince nerdeyse zarar ediyoruz.” İfadelerini kullandı.
“Bahçeler de kalan meyveleri yiyen hayvanlarımız telef oluyor”
Köy sakinlerinden Hüseyin Yeşilırmak ise şöyle konuştu. “Meyvelerimiz bol ve çok. Ama hepsi bahçede yerlerde kaldı. Kilosunu 50 kuruştan dahi satamadığımız oluyor. Bahçede kalan elmaları, hayvanlarımız aşırı derecede yedikleri için telef oluyorlar. Onun için nöbet tutuyoruz. Bu halimiz ne olacak. Allah’a çok şükür ediyoruz. Eğer ilimizde bir meyve suyu fabrikası olsaydı, meyvelerimiz israf olmaz oraya götürür değerlendirirdik.”
Yetkililere seslenen Saim Kızılboğa ise “Organik soğuk hava deposu olsa iyi olurdu, en azından elmaları götürüp depolardık. Bu konuda yetkililerin köylülere yardım eli uzatması gerekir. Yıllarca verdiğimiz emek bu şekil boşa gidiyor. Bu sorunumuza bir çare bulunması gerekir.” diye konuştu. (Nihat Kanat- İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.