“Bingöl’de hayvancılık altyapısı iyileştirilmelidir”

“Bingöl’de hayvancılık altyapısı iyileştirilmelidir”

BİN-DER Başkanı Doğan Karasu, devletin göçü önlemek ve insanların üretime katkı sunmasını sağlamak için hayvancılık altyapısını iyileştirmesi gerektiğini söyledi.

Bingöl Sosyal Kültürel ve Ekonomik Kalkınma Derneği (BİN-DER) Başkanı Doğan Karasu, devletin göçü önlemek ve insanların üretime katkı sunmasını sağlamak için hayvancılık altyapısını iyileştirmesi gerektiğini söyledi.

Karasu, “Hayvancılık altyapısı iyileştirilmediği için insanlarımız hayvancılığı bırakıp kalorifercilik yapmaya, eşleri de ev temizlikçiliği yapmaya başlıyor. Devlet göçü önlemek, insanların üretime katkı sunmasını sağlamak, yerinde kalarak mutlu olmasını istiyorsa hayvancılık altyapısını güçlendirmelidir.” dedi.

“Organik hayvancılık Bingöl için çok önemlidir”

Geleceklerinin organik hayvancılıkta olduğunu belirten Karasu, “Organik hayvancılıkta en önemli husus şudur; korunaklı doğadır, ıslah edilmiş verimli meralardır, su kaynaklarıdır ve hayvanların en kısa yoldan su kaynaklarına ulaşabilmesidir. Su kaynakları kısıtlı olunca hayvanların dolaşacağı alanlar, otlaklar da suya yakın alanlarla sınırlı oluyor. Hayvan sudan en fazla 1-2 kilometre uzaklaşabiliyor ve bu alanda otlanabiliyor. Bu da hayvanların yeterince beslenememelerine, zayıf kalmasına yol açıyor.” şeklinde konuştu.

Karasu, “Bingöl ve yöresinde su sıkıntısı yaşanıyor. Kuraklık her geçen gün artıyor, buna bağlı olarak hayvancılık gerilemeye başlıyor. Hayvanları, tarımı, otlak alanları sulamak için su üretmemiz gerekiyor.” diye konuştu.

“Devlet- mera-yayla ilişkisi yeterli ve sağlık değildir”

“Devlet- mera-yayla ilişkisi yeterli ve sağlık değildir” diyen Karasu, “Devlet mera ve yaylaları kiraya veriyor, bazen de mera ve yaylaya çıkmayı yasaklıyor. Devlet- yayla hukuku bu olmamalıdır. Devlet mera ve yaylaların su, elektrik, yol ihtiyacını karşılamalıdır. Buraları yaşanabilir, üretime katkı sunan coğrafyalara dönüştürmelidir. Sulama göletlerine ağırlık vermelidir. Bir tane sulama göleti bir barajdan daha kıymetlidir.” ifadelerini kullandı.

“Yaylalarda ve köylerde hayvan içme suyu sıkıntısı yaşanıyor”

Yayla ve köylerde en önemli sorunun su sorunu olduğunu belirten Karasu, “Bu yazın gezdik, hayvancılık yapan insanlarla görüştük. En önemli sorunun 'su sorunu' olduğunu söylediler. Yaylalarda ve köylerde hayvan içme suyu sıkıntısı yaşanıyor, su sıkıntısından dolayı hayvanlar yeterince otlanamıyor. Köylüler dar bir bölgede hayvanlarını otlatmak zorunda kalıyor, geniş mera ve otlaklardan yararlanamıyor, üreticiler bu tablodan olumsuz etkileniyor.” şeklinde konuştu.

Karasu, “Hayvan sulama göletleri hayvancılık için ihtiyaçtır. Devlet bu olaya eğilmelidir. Buna göre planlamalar yapmalıdır. DAP(Doğu Anadolu Projesi) ve Özel İdare üzerinden bu çalışmaları yapmalıdır. Özel İdare hizmet üretmelidir, siyasetçi-müteahhit-bürokrat keyfiliğinden kurtulmalıdır. Özel olanların kurumu olmaktan çıkmalıdır.” dedi. (İLKHA)


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.