Bingöllü arıcılar: Sahte bala dikkat

Bingöllü arıcılar: Sahte bala dikkat

Piyasadaki sahte ballara dikkat çeken arıcılar, gerçek bala ulaşmak için güvenilir üreticilerden bal alınmasını tavsiye ettiler.

BİNGÖL – Piyasada çok miktarda sahte bal bulunduğunu belirten Bingöllü arıcılar, gerçek bala ulaşmak için güvenilir üreticilerden bal alınmasını tavsiye ettiler. İlke Haber Ajansına (İLKHA) konuşan Bingöllü arıcılar, hakiki ve organik balın özeliklerini anlattılar. Bingöl genelinde resmi rakamlara göre 800’den fazla arıcının olduğunu belirten arıcılar, bir o kadar da gayrı resmi arıcının bulunduğunu, sağlıklı ve gerçek bal yemek isteyenlerin mutlaka güvenilir arıcıları tercih etmelerini istediler.

 

“Hakiki bal, arının kendi emeğiyle çalışıp ürettiği baldır”
Hakiki petek balın özeliklerini anlatan Kiğı ilçesi arıcılarından Gürali İrtem, “Bu gördüğünüz bal peteğinin içinde yaklaşık 80 gram yapay petek var. Hakiki ve organik petek tam olarak dolu görünmez. Eğer arılara şerbet verilmiş olsaydı, bu gördüğünüz petek balının komplesi beyaza sıvanmış olurdu. Görülen bal sıradan bir bal değil. Hakiki bal, arı kendi emeğiyle çalışıp ürettiği baldır. Eğer bir petek 3 buçuk kilo ise o arıya şerbet verilmiş demektir.”diye konuştu.

 

“Bal peteklerinde kullanılan mum maddesinin rastgele alınmaması gerekir”
Peteklerde kullanılan mumun katkı maddesine de dikkat edilmesi gerektiğini belirten İrtem, “Rastgele herkesten bal peteklerinde kullanılan mum maddesinin alınmaması gerekir. Özelik bu tür fabrikaların Tarım Bakanlığı tarafından denetlenmesi lazım. Bozuk mum maddesini biz ve hatta arı dahi tespit edebiliyor. Onun üzerine bal yapmaz. Tanıdığımız ve güvendiğimiz yerlerden alıyoruz.”dedi.

 

“Hakiki bal ile sahte balı birbirinden ayırt etmek zordur”
Rastgele marketlerden bal alınmamasını tavsiye eden İrtem, “Etiketsiz ve bandrolsüz bal alınmamalı. Bal almak isteyen varsa arıcılık yapanlardan alsın. Hakiki bal ile sahte balı birbirinden ayırt etmek zordur. Biz arıcılar dahi zor ayırt ediyoruz. Bal sattığımız müşterilerimiz belli. Bir defa alan sonra yine istiyor.”şeklinde konuştu.

 

“Petek balını makineden geçirerek süzme balı elde ediyoruz”
Süzme balın yapılışını da anlatan İrtem, “Süzme balı normal petek balından yapıyoruz. Petek ballarını makinenin içine koyup eriterek süzme balı elde ediyoruz.”dedi.

 

“Yapay balda katkı var”
Yapay ve hakiki bal hakkında bilgi veren 40 yıllık arıcı Mehmet Yaşa ise, “Yapay bal insanlar tarafından arıya destek verilerek, yâda doğrudan doğruya insanlar tarafından yapılarak sunulan baldır. Bu bal, aslında bal değildir. Buna yapay bal denilir.”ifadelerini kullandı.

 

“Hakiki balda müdahale söz konusu olmaz”
Gerçek balı da tarif eden Yaşa,” Gerçek bal, arının çiçekten getirip ve insanların dışarıdan bir müdahalesi ve katkısı olmadan ürettikleri baldır. Bu elimizdeki şuan görünen baldır. Arının ürettiği bal petekte tam olarak dolu görünmez. Petekte ister istemez boşluklar olur.”şeklinde konuştu.

 

40 yıldır arıcılık yaptığını belirten Yaşa, “Sabit müşterilerim var, onlara veriyorum. Şuana kadar balımızdan şikâyet eden yok. Alan herkes memnun kalıyor.”dedi.

 

Organik karakovan balı 120 TL, normal petek balı ise 60 TL
Yine Kiğı ilçesinde arıcılık yapan Yusuf Edeş ise, “Yıllardan beri arıcılık yapıyorum. Hakiki ve organik ürettiğimiz için sabit müşterilerim var. Bal sezonu geldiğinde hemen arıyorlar, bal çıktı mı, diye soruyorlar. İstanbul’da dükkânım var orada da satıyoruz. Alan memnun kalıyor. Bal sağımını yaptığımız gibi kısa zamanda tükeniyor. Organik karakovan balı 120 TL, normal petek balı 60 TL, yine süzme bal 60 TL’den satılıyor.”ifadelerini kullandı. (Nihat Kanat-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.