Bir asırdır imece usulüyle ekilen Kursunç pirincinin hasadına başlandı
Bitlis'in Hizan ilçesine bağlı Karbastı ve 6 mezrasında, bir asrı aşkındır köylüler, dede ve babalarından süregelen doğal yöntemlerle ektikleri pirinç hasadına başladı.
Ilıman iklimin hâkim olduğu, 1700 metre yükseklikteki Kabastı (Kursunç) ve mezralarında ekilen pirinç, köylülerin geçim kaynağı haline geldi.
Mayıs ayında imece usulüyle ekimi yapılan ve eylül ayında da ilkel yöntemlerle hasadına başlanan Kursunç pirinci, Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor.
Bu yıl 500 dönüm üzerinde ekilen pirincin veriminden köylüler memnun. Köylüler, hiçbir şekilde katkı maddesi kullanmadan ürettikleri Kursunç pirincinin coğrafi işaret alarak tescillenmesini istiyor.
Köydeki su sorunun çözülmesi halinde ekim alanının 1000 dönüme çıkacağını dile getiren köylüler, yetkililerden destek bekliyor.
"Çeltik, Bitlis ilimizde iki yerde yetişmektedir"
Pirinç hasadına katılan Bitlis İl Tarım ve Orman Müdürü Rıfat Çelik, kentte pirincin iki yerde üretildiğini belirtti.
Çelik, "Yaklaşık 1700 rakımdaki Hizan ilçesi Karbastı köyündeyiz. Mayıs ayında köylü kardeşlerimizle beraber ekimini yaptığımız çeltik tarlalarında şu an hasat yapmaktayız. Çeltik, Bitlis ilimizde iki yerde yetişmektedir. Bunlar Çeltikli ve Karbastı köylerimizdir. Şu an Karbastı köyünde hasadını yaptığımız pirinç çeşidi, yüzyıllardır atadan kalan tohumlarla yapılıyor." dedi.
"Karbastı köyü ve 6 mezrasının geçim kaynağı çeltiktir"
"Karbastı köyü ve 6 mezrasının geçim kaynağı çeltiktir." diyen Çelik, şunları söyledi:
"Hasat tamamen imece usulü dediğimiz geleneksel yöntemlerle yapılmakta. Ekiminde, hasadında, değirmende, köylerdeki haneler birbirine yardım ediyor. Kursunç pirincimizin temel özelliği, yüzyıllardan gelen ata tohumudur. Üretim şekli tamamen organiktir. Herhangi bir kimyasal katkı maddesi yoktur. Ekim zamanında tamamen hayvan gübresi kullanılmaktadır."
"500 dönüm üzerinde üretilen pirinç Türkiye'nin birçok yerine gönderiliyor"
Köyde 500 dönüm alan üzerinde çeltik üretimi yapıldığını dile getiren Çelik, Pazar konusunda herhangi bir sıkıntının yaşanmadığını ifade etti.
Karbastı köyünde üretilen pirincin Türkiye'nin birçok yerine gönderildiğini belirten Çelik, "Köyümüzde 500 dönüm alanda çeltik üretimi yapılmaktadır. Çeltik suyla beslenmektedir. Suyun varlığı çok önemli. Köyün su ihtiyacı karşılandığı yıllarda bu rakam 1000 dönüme çıkmaktadır. Bu yıl sanırım sulamada ufacık bir problem vardı. Dönüm başı yaklaşık 450-500 kilogram pirinç elde ediliyor. 200 ton civarında köyde pirinç üretimi yapılmaktadır. Kadim tohum, ata tohum, organik yöntemlerle üretildiği için besleyicilikte ve sofrada yeri çok yüksektir. Katma değeri yüksek olduğu için pazar konusunda herhangi bir sıkıntı yoktur. Buradan Türkiye'nin her tarafına, Trakya'ya, Akdeniz'e, Karadeniz'e kadar sofrasına, lezzetine düşkün insanlar tanımaktadır. Dolayısıyla daha ürünümüz pazara düşmeden sipariş üzerine Türkiye'nin her tarafına gönderilmektedir. Geçen yıl kilosu 20 TL'ye satılmış. Bu yıl 25-30 TL arasında satılmasını bekliyoruz." diye konuştu.
"Kursunç pirincinin coğrafi işaret alması için çalışmalara başladık"
Köye katma değerinin yaklaşık 6 milyon TL civarında olacağının altını çizen Çelik, bu yıl verimin iyi olduğunu söyledi.
Kursunç pirincinin coğrafi işaret alması için çalışma başlattıklarını vurgulayan Çelik, "Geçen yıla nazaran bu yıl rekolte iyidir. Köyümüzün su ihtiyacının karşılanması gerektiğini gördük. Şu dağların eteklerinden, su kaynaklarından köy merkezine suyun getirilmesi önem arz etmektedir. İnşallah sulama projesini yapacağız. Kursunç pirincimizin aynı şekilde pazarında katma değerini artırmak üzere, Tarım İl Müdürlüğü çalışanları olarak, bu ürünümüze coğrafi işaret almayı düşünüyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımızı başlatmışız. Aynı şekilde sayın Cumhurbaşkanımızın muhterem eşlerinin himayesinde organize edilen ata tohumu gen bankacılığını da biz önemsiyoruz. Bu ata tohumlarımızı kaybetmemek üzere, tohumlarımızı toplayıp, gen bankamıza gönderiyoruz. Bu yıl inşallah Karbastı pirincimizi göndereceğiz. Gen bankamızda saklayacağız. Sonraki nesillere de aktarmış olacağız.
Karbastı Köy Muhtarı İzzettin Uyanık ise hem ekiminde hem de hasadında kendilerini yalnız bırakmayan İl Tarım Müdürü Rıfat Çelik ve ekibine teşekkür etti.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.