"Bir ülkenin savunması başkalarına emanet edilemez"
BTSO'nun konuğu olan Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, "Bir ülkenin savunması başkalarına emanet edilemez." dedi.
BURSA – Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın Altıparmak hizmet binasında Uzay Havacılık ve Savunma (UHS) Kümelenmesi üyesi firmalar ile biraraya geldi.
BTSO’nun Altıparmak hizmet binasında gerçekleştirilen toplantıya Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk, Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Şener, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen, Uludağ Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (ULUTEK) Genel Müdürü Prof. Dr. Rıdvan Arslan ve Uludağ Üniversitesi’nden Prof Dr. Mehmet Kanık ile UHS kümelenmesi üyesi firma temsilcileri katıldı.
Toplantıda konuşan BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk, Bursa sanayisindeki dönüşümü gerçekleştirmeye dönük önemli adımlar attıklarını söyleyerek, “Otomotiv, makine ve tekstil sektörlerinde önemli bir tecrübeye sahip olan Bursa’da firmalarımızı uzay, havacılık ve savunma ile raylı sistemler gibi alanlarda da yatırıma yönlendiriyoruz. Sanayideki bu dönüşümü sağlamak amacıyla uzay, havacılık ve savunma kümelenmemiz ile raylı sistemler kümelenmemizi kurduk. Rüzgar türbinleri konusunda da kümelenme hazırlıklarımızı sürdürüyoruz”şeklinde konuştu.
“Bir ülkenin savunması başkalarına emanet edilemez”
Bursa’nın Türkiye’deki ticaret ve sanayi hayatında önemli bir rol oynadığını ve bu rolün giderek artmaya devam ettiğini dile getiren Demir, BTSO’nun uzay, havacılık ve savunma sektöründe gerçekleştirdiği kümelenme çalışmalarını taktirle takip ettiklerini ifade etti.
Türkiye’nin savunma ve sanayi sektöründe belirli bir gelişim içerisinde olduğuna değinen Müsteşar Demir, “20 yıl öncesiyle karşılaştırılamayacak kadar ileri gelişmeleri görmekten dolayı herkes mutlu. Ancak kendi özgün ürünlerimiz dediğimiz ürünlerin alt unsurlarından veya ithal ürünlerden dolayı oluşacak herhangi bir kısıtlamanın önüne geçilmeli. Bir ülkenin savunması başkalarına emanet edilemez” dedi.
Bursa’da otomotiv ve makine sektöründeki imalat ve özgün tasarım konularında belirli bir yere gelindiği takdirde bunun savunma sanayine de olumlu etki yapacağını söyleyen Müsteşar Demir, “Ama genelde ticari ve diğer alanlardaki ürünlerde teknolojide iyi bir yerde değilsek savunma sanayinde de iyi bir yerde olmamız mümkün değildir. Ancak ileri teknolojilerde belirli bir yerlere gelebilmenin çok pahalı bir faaliyet olduğunu da unutmamamız gerekiyor. Ülkemizin sınırlı kaynaklarını düşündüğümüzde toptan bir hareketlilik meydana getirerek çok çaba, emek ve para isteyen, pahalı olan sektöre yönelik çabalarımızı daha etkin yapabiliriz. Ülkemizin sınırsız kaynakları yok. O halde elimizdeki kaynakları en etkin şekilde nasıl kullanırız ve bunlardan en etkin sonuçları nasıl alabiliriz diye sormamız gerekiyor. Bu da ülkemizin mevcut potansiyelinin zerresini israf etmeden en iyi şekilde kullanmakla olabilecek bir şey. O açıdan kümelenme faaliyetlerini çok önemsiyorum” diye konuştu. (Zeki Aras –İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.