“Bir yerler ıslah edilirken esnafın durumu dikkate alınmalıdır”
Bitlis’te esnafı ziyaret eden HÜDA PAR Bitlis İl Başkanı ve beraberindeki heyet,esnafın sorun, sıkıntı ve taleplerini dinledi.
HÜDA PAR Bitlis İl Başkanı Celal Gül ve beraberindeki heyet, Arif Bey Caddesi esnafını ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Yapılan çalışmalarda esnafın durumunun dikkate alınmadığını belirten Gül, “Bir yerler ıslah edilirken esnafın durumu dikkate alınmalıdır” uyarısında bulundu.
2017 yılında başlatılan ve 4 ayı aşkın süredir devam eden “Sokak Sağlıklaştırılması Projesi” kapsamında mağdur edildiklerini belirten cadde esnafı, ödemelerini yapamadıklarını, banka çeklerine bloke konulduğunu ve büyük mağduriyet yaşadıklarını söyledi.
Memlekete hizmet yapılmasına karşı olmadıklarını, ancak hizmet yapılırken esnafın mağdur edilmesinin doğru bir yöntem olmadığını belirten cadde esnafı, çalışmaların devam ettiği 4 ay boyunca iş yapamadıkları hatta vatandaşın caddeyi dahi gezemediğini söyledi.
Çalışma süresince caddenin araç trafiğine kapatıldığını belirten esnaf, bu süre zarfında birçok çek ve senetlerini ödeyemediklerini, hiçbir yetkilinin seslerini duymadığını, çalışmalardan dolayı iş yerlerinin toz duman içinde kalarak mallarının zarar gördüğünü söylediler.
Esnaf olarak bankalar ve alışveriş yaptıkları mal satıcıları nezdinde itibarlarını kaybettiklerini belirten esnaf, “Şu an çok mağdur durumdayız. Yetkililerin bunu görmeleri lazım. İş yapamayınca çeklerimizi ödeyemedik. Şu an banka bizlere çek vermiyor. Yıllardır esnaflık yapıyoruz. Ama 2017 yılında mağdur olduğumuz kadar hiçbir zaman mağdur olmamıştık.” dediler.
“Esnafın mağduriyeti mutlak surette giderilmeli”
Esnaf ziyareti sonrası basına açıklamalarda bulunan HÜDA PAR Bitlis İl Başkanı Celal Gül, genel anlamda Bitlis esnafının çok zor günlerden geçirdiğini, birçok esnafın kepenk kapatacak duruma geldiğini hatırlatarak, yetkili mercilerin bir an önce esnafın mağduriyetinin giderilmesi için bir çalışma yapması gerektiğini vurguladı.
Bitlis’in bir köy haline getirildiği ve mevcut yerel yönetimin, uygulamalarıyla esnafı mağdur ettiği yönünde esnafın şikâyetinin olduğunu belirten Gül, şöyle konuştu:
“Dile getirilen ve az önce bizimde ifade ettiğimiz sorunları bizler daha önce yetkililere aktarmıştık. Eğer çarşı merkezi cazip hale getirilmezse, inanç ve kültür turizmine kazandırılmazsa bu esnafın daha çok mağdur olacağını söyledik. Bugün ‘Sokak Sağlıklaştırması Projesi’ kapsamında çarşı merkezinin yarısı elden geçirildi. Ancak çarşıyı yapacağız derken esnaf mağdur edildi. Esnafa sorduğumuzda, çarşının güzelleştirilmesinin kendilerine bir katkı sunmadığını beyan ediyorlar. Esnaflar çek ve senetlerini ödeyemediğinden dolayı bankalar nezdinde itibarsızlaşmış, iş yapamaz hale gelmiştir. ‘Dere Üstü Islah Projesi’ halen daha belirsizliğini koruyor ve bu projede esnafımızı ciddi ciddi tedirgin ediyor. Esnaf, bu konuda devletin kendilerine hiçbir şekilde yardım etmediğini beyan ediyorlar. Bu belirsizlik bütün çarşı esnafına yansımaktadır. Çünkü esnaf ‘Biz bir çivi bile çakamıyoruz. Bir ayağımız çarşıdayken, bir ayağımız TOKİ denen yer veya aşka bir yerdedir. Halkımız buraya uğramaz hale geldi. Dükkânlarımızı yapamaz hale geldik.’ diyorlar. Esnafımızın içerisine sürüklendiği bu belirsizlik ve huzursuzluk bir an önce giderilmeli, bir yerler ıslah edilirken esnafın durumu dikkate alınmalıdır.” şeklinde konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.