Bitlis esnafı "Sokak Sağlıklaştırması Projesi" kapsamında Gaziantep’e gitti
Bitlis’te yapımı devam eden “Sokak Sağlıklaştırması Projesi” yerinde incelemek üzere belediye tarafından, bir grup esnafı Gaziantep'e götürüldü.
“Sokak Sağlıklaştırması Projesi” kapsamında esnaflardan oluşan bir heyet, Bitlis Belediyesi tarafından, Gaziantep iline götürüldü. Akşam saatlerinde belediye önünde toplanan esnaflar, kiralanan otobüs ile yolcu edildi.
Burada gazetecilere açıklamada bulunan Bitlis Belediye Başkanı İsmail Ustaoğlu, “Malumunuz Bitlis Valisi olarak göreve başladıktan sonra aynı zamanda Bitlis Belediyesine kayyum olarak görevlendirmemiz yapıldı. Yaklaşık 2 buçuk aydır belediye başkanlığı görevini yerine getiriyoruz. Zaman zaman sizlerle bir araya geldik. İşte ilimizde yapılacak olan çalışmalar var. Belediyemizin yaptığı projeler olmak üzere yapacağımız çalışmalarla ilgili olarak sizlerle paylaştığımız belirli hususlar oldu.” dedi.
Bitlis’in tarihine ve kültürel kimliğine dikkat çeken Ustaoğlu, yapılan ve yapılacak çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: “Malumunuz tarihi geçmişi çok köklü derinliklere dayanan bu kadim şehrin en önemli yapılması gereken işlerin başında da bu kültürel kimliğini, bu tarihi kimliğini ortaya çıkaracak çalışmaların yapılmasıdır. Bunlardan birisi de malumunuz ‘Sokak Sağlıklaştırması’ çalışmamızdır. Buradan tabi ki amacımız yüzyıllar boyunca Osmanlı döneminde, ondan sonra eyalet merkezi olarak, ondan sonra bölgesinde ana aktör olarak, şehir olarak, bu milletimizin maalesef kendisine yakışmayan bu tarihi kimliği ve kültürel nüfusu adeta yok olmaya yüz tutmuş durumda. İşte bunlar bir yanda Vakıflar Bölge Müdürlüğü noktasında yapılan çalışmalar, bir yandan da kültür müdürlüğü bünyesinde sürdüren çalışmalar, bir taraftan da malumunuz belediyemiz tarafından yürütülen çok güzel çalışmalar var. Bunlardan birisi de biraz önce ifade ettiğim sokak sağlıklaştırması projesidir. Bu proje kapsamında yaklaşık iki aydır bir çalışmamız var. İşte bu sokağımızın, başta oradaki iş yerlerimizin çatılarının yenilenmesi, vitrinlerin düzenlenmesi olarak kadim kültürümüze uygun, kadim şehrimize uygun, gerçek kimliğine kavuşması. işte iki aydır süren bu çalışmamız malumunuz bir aşamaya geldi. Bu süre içerisinde zaman zaman sizlerle bir araya geldik. Tabi sizlerin serzenişleri ve şikayetleri, bu konudaki bize mağduriyetlerinizi iletiniz. Biz de biraz sabırlı olun dedik. Allah razı olsun, bu konuda sizlere teşekkür ediyoruz. Gerçekten de sizlerde sabırlısınız.”
“Biliyoruz çünkü sizlerde evinize ekmek götürmek peşindesiniz. Bunun da farkındayız ama şu da bir gerçek ki bu çalışmalarında yapılması gerekiyor.” diyen Ustaoğlu, “Bu ilimizin gerçek kimliğine, tarihi misyonuna uygun, ondan sonra gerçek kimliğine kavuşması lazım. Sizlerde bu noktada bizlere gerekli sabrı ve özveriyi gösterdiniz. Bizlerde o zaman sizlerle paylaştığımız işte bu konuda örnek çalışmaların yapıldığı, ülkemizin çeşitli yerleri var. Türkiye’mizin dönüşümlerin yapılıp, şu anda esnafımızın çok daha güzel hem turizme, hem de kültürel mirasa, turizme açılan böyle mekanımız; nasıl o ilin ekonomisine katkı sağladığının görülmesi açısında sizlere o zaman dedik ki, sizleri göndereceğiz. Hem oraları da bir görün. Sizler içinde bir değişiklik olur. Bu çalışmaların yapıldığı yerden nasıl dönüşümün yapıldığına, onların geriye dönük bir sürü hikayeleri vardır. Hem şu an onların mevcut durumlarını görmeniz açısından, bir proje yapacağımızı, bu proje kapsamında da özellikle sokak sağlıklaştırması projesi çerçevesinde, o sokakta esnaflık yapan vatandaşlarımızın buraları gezip görmesinde faydalı olacağını düşünerek, bu akşam inşallah sizleri uğurlayacağız. İşte Antep ilimize gideceksiniz. Yarın ve öbürüsü gün Antep Büyükşehir Belediyesindeki arkadaşlarımız rehberliği ile o bölgede yapılan o dönüşüm projelerini, sokak sağlıklaştırması dönüşüm projelerinin sonuçlarını yerinde göreceksiniz. Yani burada sizlerin de sabır gösterdiğiniz o sıkıcı sokaklarımızda bir nebze de olsa, bir iki gün de olsa, sizi farklı bir mekanlara gezdirerek, size de belediyemiz adına böyle bir hizmeti yapmayı arzuladık. Umarım sizler de orada gözlemlerinizle, ondan sonra yapacağınız işte oradaki değerlendirmelerle buraya döndüğünüzde, devam eden başta projelerimiz ve yapılan bu projelerimiz ve devam edecek diğer projelerimiz, biz sizlerin de bu fikirleriniz ve düşüncelerinizden katkı sağlayacağını kanaatindeyim.” şeklinde konuştu.
“Kadim şehir kimliğine kavuşuyor”
Yapılan bu tür gezilerin çok önemli olduğunu vurgulayan Ustaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu geziler önemli. Yani gözlemleme açısında, inceleme açısında, yerinde görme açısında önemli. Çünkü ilimizin buna ihtiyacı var. Esnafımızın buna ihtiyacı var. Dönüşüm kolay değil. İlla bir takım dirençlerle, bir takım eksiklikler ve aksaklıklar, birtakım mağduriyetler yaşanıyor ama biz inanıyoruz ki, 'sabrın sonu selamettir' bildiğimiz o tarihi atasözünün inşallah sabrederek, biz önümüzdeki yıllarda ilimizin gerçekten başlatılan bu çalışmalarla çehresini değişip, o tarihi kimliğine kavuşacağına, 'kadim şehir kimliğine kavuşuyor' diye sloganlaştırdığımız o proje çerçevesinde, gerçek kimliğine biz kavuşacağına inanıyoruz. Gerçekten de esnafımızın bu ilgisi beni heyecanlandırdı. Bu da bizim için memnuniyet verici bir durum. Ben kazasız belasız hayırlısıyla gidip gelmenizi temenni ediyorum. Hayırlı yolculuklar diliyorum.”
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.