Bitlis Kalesi turizme açılmayı bekliyor

Bitlis Kalesi turizme açılmayı bekliyor

Pamukkale Üniversitesi tarafından 2004 yılında başlatılan kazı çalışmaları nedeniyle yerli ve yabancı turizme kapatılan tarihi Bitlis Kalesi'nde, bir an önce çalışmaların bitirilerek turizme açılması bekleniliyor.

Kazı çalışmaları nedeniyle yıllardır Bitlis Kalesi'nin turizme kapatılması tepkilere neden oluyor. İlk kazı çalışmalarına Pamukkale Üniversitesi tarafından 2004 yılında başlandı. Daha sonra çalışmalar Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından sürdürüldü.

13 yıldır arkeolojik kazı çalışmaları nedeniyle kapalı olan Bitlis Kalesi'nde son üç yıldır herhangi bir çalışma yürütülmüyor. Kazı çalışmalarına başkanlık yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Gülsen Baş, iki yıl önce basına verdiği bir demeçte kaledeki çalışmaların 40 yıl sürebileceğini düşündüklerini açıklamıştı.

Yaklaşık üç yıldır çalışmaların yapılmadığını ve kalenin turizme kapalı olduğunu belirten Bitlis Kültür ve Sanat Derneği (BİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mikail Güzelkaya, turizme kapatılan kalenin bir an önce bitirilerek, bölge halkına açılması gerektiğini belirtti.

"Bitlis Kalesi'nin restorasyonu ivedi bir şekilde bitirilmeli"

Bir neslin daha Bitlis Kalesi'ni göremeyeceğini belirten Güzelkaya, “Edindiğimiz bilgilere göre, 25 yıl daha çalışmalar sürdürülecekmiş. 3 yıldır çalışma yapılmıyor. Üç yılda hiçbir şey yapılmamışsa, bu 25 yılda bitecek gibi görünmüyor. Yetkililerimizin acilen bu durama el atmasını istiyoruz. Bitlis Kalesi'ni gelip yerinde görüp incelesinler. Çalışmaları yakında takip etsinler. Bir STK başkanı olarak Kültür Bakanlığımıza ricada bulunuyorum. Bitlis Kalesi'nin restorasyonunun ivedi bir şekilde bitirilip, bölge halkına ve turizme açılmasını istiyoruz.” dedi.

“Bitlis yedi bin yıllık bir şehirdir”

Yedi bin yıllık bir tarihi olan Bitlis'in tarihinin gün yüzüne çıkarılması gerektiğini vurgulayan Güzelkaya, sözlerine şöyle devam etti:

“Yedi bin yıllık tarihi olan şehrin tarihinin gün yüzüne çıkarılması, bunun bütün dünyaya anlatılması konusunda yetkililerimizin ciddiyetle memleketimizin bu eksiklerine bakmasını istiyoruz. Restorasyon çalışmalarının ne kadar süreceğiyle ilgili halkın bilinçlendirilmesini istiyoruz. Çalışmaların hızlandırılmasını istiyoruz. Turistler gelip gezemiyor, Bitlis'i tanıyamıyor. Kalenin tarihi bilinmiyor. Çok derme çatma, kulaktan duyma bilgilerle anlatılıyor. Gerçek tarihi içinde gizlenmiş bir şekilde. Ülkemizde kalenin tarihini anlatabilecek kişiler yoksa bunu teknolojisi daha gelişmiş Avrupa ülkeleriyle irtibata geçip, yardım alınabilir. Bir an önce restorasyonu bitirilip, şehrimize gelecek olan turistlere açılmasını istiyoruz.”

Bitlis'in birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirten Güzelkaya, son olarak şunları söyledi: “Bitlis yedi bin yıllık bir şehirdir. Ben inanıyorum Türkiye’de tarihi zenginlik bakımında çeşitliliği en fazla bulunan ildir. Birçok medeniyet bu topraklarda yaşamıştır. Onun için Bitlis turizm konusunda sadece kalesi değil; evleri, köprüleri, türbeleri; sadece çarşı içerisinde 11-12 tarihi köprü var. Bunlar iş yerlerinin ve yapıların altında gizlenmiş. Bunların açığa çıkarılması gerekiyor.” diye konuştu.

İLKHA


















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.