Bitlis'te karakovan balı tezgâhlarda yerini aldı
Hastalara şifa olarak bilinen karakovan balının yeni mahsül hasadı yapıldı.
BİTLİS - Bitlis’in yüksek rakımlarında doğal ortamda arıların yaptığı organik yeni mahsül karakovan balı tezgahlarla buluştu.
Bu yıl istenilen verimi alamadıklarını belirten bal üreticisi Murat Oran, “Bu yıl bal üretimindeki verimin düşüklüğü, fiyatları yükseltti. Bu yıl bal üreticileri istediği verimi alamadı. Bal üreticileri, özellikle şekersiz ve tamamen doğal olan karakovan balından az mahsül aldı.”ifadelerini kullandı.
Şeker vererek üretim yapan arıcıların da, bu yıl mahsulün azlığından şikâyetçi olduğunu belirten Oran, “Bizler de bu yıl istediğimiz verimi alamadık. Bu verimsizlik karakovan balının fiyatına yansıdı. Bitlis merkez, Mutki ve Hizan yöresine has karakovan balını satıyoruz. Tamamen arının yaptığı doğal, organik çiçek balına talep çok, ürün ise az, bu nedenle fiyatlar yüksek.”dedi.
Balın karakovan olduğu nasıl anlaşılır?
Şekersiz karakovan balının güvenilir kişilerden alınması uyarısında bulunan Oran, “Bir balın karakovan olması onun tadı veya rengine bağlı değildir. Bunu ya güvendiğiniz insanlardan alacaksınız yada laboratuar ortamında bilimsel olarak tahlil edeceksiniz. Yoksa karakovan olup olmadığını anlayamazsınız.” uyarısında bulundu. Yeni mahsül karakovan süzme balının kilo fiyatının 40, kasnak 80, ilkel kovanlarda yapılan balın ise 100 TL olduğunu söyledi.
Oran, gerek içinde barındırdığı vitaminler ve minerallerle, gerekse yapısal özellikleri sebebiyle zamanla donan balın şekerli bal olmadığını ifade etti. Donan balın bu halde tüketildiğini veya 45 dereceyi geçmeyecek şekilde sıcak su içerisinde 1-2 saat bekletilip eski haline dönüştürülerek tüketilebileceğini belirtti.
Birçok derde deva olarak bilinen balın başlıca faydaları ise şöyle:
“Mideye kuvvet verir. Kansızlığı giderir. İyi bir koruyucudur. Damarları açar. Romatizma ve alerjiye faydalıdır. Ağrıyı dindirir. Tansiyonu düşürür. İştah açıcıdır. Dişleri koruyarak parlatıcı bir özelliğe sahiptir. Alacaya faydalı olduğu gibi, kabızlığı giderir. Zayıflatıcı özelliğe sahip olan bal, kolesterolü düşürür. Yara ve iltihapları ederek, balgamı söktürür. Gözün görme gücünü artırarak karın ağrısını geçirir. Köpek ısırmasına karşı faydalı olan bal, idrar söktürerek, cildi yumuşatır. Vereme faydalı olan bal, nezleyi geçirerek saçları besler. Yanıkları is bırakmadan iyileştirdiği gibi, varise faydalıdır. Karaciğeri temizleyerek, sarılığı önler. Terlemeyi engelleyerek, ishali iyileştirir. İlaçların yan tesirini önlediği gibi, göz için şifa kaynağıdır.” (Şükrü Tontaş-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.