Bitlis'te nisan ayında karla mücadele Kuzey Kutbu'nu andırdı
Nemrut Krater Gölü’nün yolu yapılan kar ile mücadele çalışmasıyla açılırken, nisan ayında kameralara yansıyan metrelerce yüksekliğindeki kar görüntüleri Kuzey Kutbu'nu andırdı.
Bitlis’in Tatvan ilçe sınırlarında bulunan Nemrut Krater Gölü’nün yolu yapılan kar ile mücadele çalışmasıyla açılırken, nisan ayında kameralara yansıyan metrelerce yüksekliğindeki kar görüntüleri görenleri hayrette düşürdü.
Turizmin cenneti olarak bilinen, dünyanın 2'ncisi Türkiye’nin ise en büyüğü olan Nemrut Krater Gölü, uzun ve çetin geçen kış şartlarından dolayı yaklaşık 6 aydır kar nedeniyle yolu ulaşıma kapalı.
Karların erimesiyle birlikte bölgeye gelecek turizmin Nemrut Krater Gölüne çıkması için İl Özel İdare ekipleri tarafından karla mücadele çalışması başlatıldı. Yaklaşık 3 bin metre yüksekliğindeki Nemrut’tun zirvesinde yapılan kar çalışmasıyla kameralara yansıyan görüntüler adeta Kuzey Kutbu'nu andırıyor. İl Özel İdare ekiplerine ait dozer, greyder ve portatif araçlarıyla hummalı bir çalışma başlatıldı. Hem yağan kar hem de fırtınayla birlikte biriken kar kalınlığı nisan ayının sonu olmasına rağmen yer yer 5 metreyi aştığı görüldü. Kar kalınlığına ulaşmak için dozerin üzerine çıkılarak gösterildi.
Yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Bitlis İl Özel İdare Genel Sekreteri Adem Gündoğdu, 29 Nisan itibariyle Bitlis’te 2016-2017 karla mücadele çalışmasını sonlandıracaklarını belirterek, “Bugün itibariyle Bitlis il sınırları içerisinde toplam 350 köy, 293 mezra ile toplam 643 yerleşim yerinde 15 bin 444 kilometre karla mücadele çalışmasını gerçekleştirdik. Bitlis köy yolu ağımız 2 bin 341 kilometre olup, bu alanda 10 ekip, 90 personel ve 70 iş makinesiyle bu çalışmayı gece gündüz demeden yürütüyoruz.” dedi.
“Karla mücadeleye 5 milyon TL para harcadık”
Gündoğdu, Bitlis’te karla yapılan mücadeleye 5 milyon TL harcama yaptıklarını hatırlatarak, Bitlis iline karla mücadele için ek bir bütçenin gönderilmesi talebinde bulundu.
Gündoğdu, “Kentimize yılık düşen kar miktarı ortalama 10 metre civarında. Burada gördüğünüz gibi 29 Nisan’da dahi Nemrut yolunda kar kalınlığı yer yer 5 metreyi aşmış durumda. Bu hem yağan kar hem de fırtınanın etkisiyle oluşmuş. Bu karla mücadeleyi yaparken, bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Diğer illere nazaran Bitlis’te kar yükünün fazla olması, coğrafi yapının sarp olmasından dolayı karla mücadeleye gelen ek bir ödenek bulunmamaktadır. Gelen para yatırım amaçlıdır. Fakat yatırım amaçlı gelen parayı karla mücadelede sarf etmekteyiz. İstirhamımız bunun göz önünde bulundurularak, diğer illerin icmalleri çıkarıldığında karla mücadele farkının icmallere yansıtılıp, ayrı bir ödenek adı altında ilimize gönderilmesi bizi memnun edecektir.” diye konuştu.
Yapılan karla mücadele çalışmasının ardında Nemrut Krater Gölü’nün yolu açılarak, turizmin hizmetine sunuldu.(İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.