Bizler gözlerimizle onlar parmakları ve hisleri ile okuyorlar
Şanlıurfa’da görme engelli vatandaşlar, Braille alfabesi sayesinde parmak uçları ile mukabele sünnetini yerine getiriyorlar.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından bir süre önce açılan Şanlıurfa Engelliler Koordinasyon ve Yaşam Merkezi’nde; görme, işitme, ortopedik, zihinsel ve diğer engellilere yönelik her türlü destek veriliyor.
Kur’an Kursu öğretmenleri eşliğinde, Braille alfabesi öğrenen görme engelli vatandaşlar, parmak uçları ile Kur’an’ı Kerim’i okuyarak karanlık dünyalarını aydınlatıyorlar.
Kursta Ramazan ayı münasebetiyle de mukabele okuyan görme engelli vatandaşlar, Peygamber Efendimizin mukabele sünnetini yerine getiriyorlar.
Braille alfabesi veya körler alfabesi; görme engelli insanların okuyup yazması için kullanılan bir alfabe yöntemi. Sayfa üstünde parmakları hafifçe hareket ettirerek okunan bu yazı stili, çeşitli kabartma noktalardan oluşuyor.
İlk kursa geldiği zaman umutsuz olduğunu, geçen zamanla birlikte karşılaştığı engelleri aştığını belirten görme engelli Mehmet Sinan Karagözlü, “Kursa 4 buçuk ay önce başladım. İstanbul’dan yeni geldikten sonra tevafukken bu kursla tanıştım. En başta Kur’an’ı Kerim’i öğrenme konusunda çok umutlu değildim. Allah razı olsun kendisinden, Zeynep Hoca karşımıza çıktı, onun sayesinde şimdi Braille alfabesi ile Kur’an’ı Kerim’i okuyorum. En başlarda biraz zorlandım, ama daha sonra alışınca kolaylaştı.” diye konuştu.
Kendisi gibi engelli olan insanlara seslenen Karagözlü, “Engellilerde en başta öz güven olmalıdır. Özgüven olduktan sonra insan her şeyi başarabilir. En başta Braille alfabesini öğrenmek için görme engellilerin arasına girdiğim zaman çekiniyordum. Daha sonra yavaş yavaş alıştıktan sonra tüm engelleri aşmaya başladım. Engellilerin her yerde önlerine çıkacak engelleri aşabileceklerini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
“Engelli öğrencilerimiz kendilerini çok güzel şekilde ifade ediyorlar”
Kur’an kursu öğretmeni Zeynep Akbaş ise kurs sayesinde engellilerin kendilerini en iyi şekilde ifade ettiklerine vurgu yaparak, “Burası Şanlıurfa İl Müftülüğü ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi desteğiyle yapılmış bir projedir. 2 yıldan fazladır burada Braille alfabesi ile Kur’an’ı Kerim ve okuma yazma öğretiyoruz. İl Müftülüğü, 6 ciltten oluşan Kur’an’ı Kerim, dini bilgiler kitabı, Braille alfabesi ile yazılmış kitaplar ve dergiler bize destek olmaktadır. Ayrıca burada dini yarışmalar yapılmaktadır. Bizim öğrencilerimizden birisi umre ödülü kazanarak velisiyle birlikte umreye gitti. Belediyemizin desteğiyle de konferanslar yapıldı, görme engelli öğrencilerimiz tarafından tiyatro sergilendi. Engelli öğrencilerimiz bu sayede kendilerini çok güzel şekilde ifade ettiler. Burada gezilerimiz ve çeşitli programlarımız oluyor.” dedi.
“Kur’an’ı Kerim dünyalarını aydınlatıyor ve kendileri için nur oluyor”
Braille alfabesi ile ilgili bilgi veren Akbaş, “Burada Braille alfabesini eğlenerek öğretiyoruz. Bütün öğrencilerimi tebrik ediyorum. Kolay bir süreç olmamasına rağmen Braille alfabesini kolay bir şekilde öğreniyorlar. 7 ile 8 ay içerinde tamamen Braille alfabesini öğreniyorlar. Ayrıca öğrencilerimize Diyanet tarafından ‘Okuyan Kalem El Basira’ dağıtıldı. Braille alfabesi, gerçekten öğrencilerimize açılan bir kapı ve ışık… Bu alfabeyi öğrenerek rahat bir şekilde kitap ve Kur’an’ı Kerim okuyabiliyorlar. Kur’an’ı Kerim de zaten dünyalarını aydınlatıyor ve kendileri için nur oluyor.” diye konuştu.
“Bizler gözlerimizle onlar parmakları ve hisleri ile okuyorlar”
Kur’an’ı Kerim öğrenmek isteyen tüm engellileri kursa davet eden Akbaş, “Görme engellilerde şöyle bir ön yargı asla oluşmasın, ‘Öğrenemeyiz.’ demesinler, çok rahat öğreniyorlar. Rabbim bir uzvu alınca diğer uzva kuvvet verirmiş. Bu öğrenciler normal sağlıklı insanlardan daha çabuk öğreniyorlar. Bizler gözlerimizle, onlar parmakları ve hisleri ile okuyorlar. Asla ümitsiz olmasınlar, her yaştan 7’den 70’e öğrencimiz var, yazın öğrenci sayımız daha da çoğalıyor. Kur’an’ı Kerim’i öğrenmek isteyen tüm engellileri buraya bekliyoruz. Görme engelli öğrencilerimiz tarafından oluşturulan ilahi grubumuz var, burada her hafta sohbet yapılıyor, her türlü desteği alıyoruz. Bizim burada hiçbir engel yok. Onun içinde herkesi buraya davet ediyoruz. ” şeklinde konuştu.
“Görme engelli öğrencilerimiz mukabele okuyorlar”
Görme engellilerle birlikte Ramazan ayı münasebetiyle mukabele okuduklarına değinen Akbaş, son olarak şunları kaydetti:
“Ramazan ayında Peygamber Efendimiz, her yıl Cebrail Aleyhisselamla beraber mukabele yapmıştı. Peygamber Efendimiz, vefat edeceği sene 2 kez mukabele yapmıştır. İnşallah biz de bu sünneti uyguluyoruz. Burada görme engelli öğrencilerimize yardım ederek mukabele okuyorlar ve her engelden öğrencimizde okunan Kur’an’ı dinliyor. Herkesin yaptığı ibadeti Rabbim kabul etsin. Tüm engellileri buraya davet ediyoruz İnşallah. Bizlere her türlü desteği veren Şanlıurfa İl Müftülüğüne ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine öğrencilerim ve kendi adıma çok teşekkür ediyorum.”
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.