BM Filistinlilere Yardım Ajansı en kötü mali krizi yaşıyor
BM Yakındoğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Christian Saunders teşkilatlarının kuruluşundan bu yana en kötü ve zor mali krizi yaşadığını söyledi.
Saunders, geçtiğimiz Ağustos ayının başında UNRWA Genel Komiserliği görevini devralmasından sonra düzenlediği ilk basın toplantısında, UNRWA'nın karşı karşıya olduğu ekonomik sıkıntılar hakkında bilgi verdi.
Saunders yaptığı açıklamada; "Ajans şu an kuruluşundan beri en kötü mali krizini yaşamaktadır. Bu yüzden mültecilere yönelik hizmetlerinin ve çalışmalarının sürmesi için bağışçı ülkelerden, biriken alacakları ödemelerini istemiştir." dedi.
Filistin, Ürdün, Lübnan ve Suriye'de yaşayan 5 milyon 300 bin Filistinli mülteciye yardım eden UNRWA'ya ABD'nin yıllık olarak ödediği 360 milyon dolar yardımı 2018'den itibaren kesmesinden sonra ajans sürekli etkisi artan bir ekonomik krizin içine girdi.
UNRWA Genel Komiseri; "Üzerimizde bağışçı ülkelere bağışlarını devreye sokmaları için müracaatta bulunma sorumluluğumuz var. Bu tarafta da kendilerine sunduğumuz hizmetlerimizi devam ettirmemiz gereken milyonlarca mülteci var" dedi.
Saunders, UNRWA'nın bütçesinde 332 milyon dolar açık olduğunu, bunun kapatılamaması durumunda en azından hizmetlerin asgari düzeyde sürdürülebilmesi için acilen 167 milyon dolar desteğe ihtiyaç olduğunu ifade etti.
Ajansın siyasi birtakım baskılara da maruz kaldığını belirten Saunders, bunu çok fazla önemsemediklerini ifade ederek; "Biz hizmetlerimizin devam etmesi için ayda 80 milyon dolara ihtiyaç duyuyoruz. Gelecek ay, gıda ve ilaç yardımı yapabilmemiz için 40 milyon dolarlık ek yardıma ihtiyacımız olacak." dedi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.