Bronşiolit erkek çocuklarda daha sık görülüyor

Bronşiolit erkek çocuklarda daha sık görülüyor

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Faruk Eren, erkek çocuklarda daha sık görülen bronşiolit vakalarının çoğunun, anne sütü almayan ve kalabalık ortamlarda yaşayanlarda görüldüğünü söyledi.

Çocukluk çağında sıklıkla rastlanan ve akciğerlerin küçük hava yollarında tıkanıklığa neden olan bronşiolit, özellikle soğuk havalarda kendini hissettiriyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Faruk Eren, çocuklarda sık görülen Akut Bronşiolit hakkında uyarılarda bulundu. Erkek çocuklarda daha sık görülen bronşiolit vakalarının çoğunun, anne sütü almayan ve kalabalık ortamlarda yaşayanlarda görüldüğünü belirtti.

Akut Bronşiolit ve hışıltılı solunum ile ilgili ebeveynlere bilgiler aktaran Eren, “Çoğunlukla viral enfeksiyonlarda görülen tablodur. Vakaların yüzde 50’sinden fazlasında Respiratuvar Sinsitiyal Virüs (RSV) sorunludur. Bunun yanı sıra Parainfluenza virüs, Adenovirüs ve Mycoplazmanm gibi virüslerin neden olduğu vakalar da vardır. Ancak bazı durumlarda bakteriyel pnömoni sonrası bronşiolit vakalarına rastlanabilir. Amerika’da yıllık 80 bin civarında RSV bronşioliti nedeni ile bir yaş altı çocuklarda hastaneye yatış olmakla beraber, bunların 200 ile 500’ünde ölümlü vakalar görülmektedir. Erkek çocuklarda daha sık görülen bronşiolit vakalarının çoğuna, anne sütü almayan ve kalabalık ortamlarda yaşayanlarda rastlanmaktadır.” dedi.

Aileler bireylerinden geçebiliyor

“Enfeksiyon kaynağı genellikle olgun aile bireyleridir.” diyen Dr. Eren, “Bu bireylerde de görülen durum, minör solunum yolu enfeksiyonlarının çocuğa geçmesi şeklindedir. Tüm enfekte çocuklarda alt solunum yolu enfeksiyonu ve bronşiolit gelişmeyebilir. Bu durumda, çocuğun anatomik yapısı ve bağışıklık sistemi önem kazanır. Akut bronşiolit, bronşlarda daralma, ödem ve hücre debrisleri oluşması ile karakterizedir. Hastada hava alış-verişi ve akciğerde kanın oksijenlenmesi bozulur ve sonuçta akut bronşiolit ve hışıltılı solunum tablosu görülür. Klinik olarak enfeksiyon nedenlerinin dışında kistik fibrozis, astım, alerji, doğuştan anatomik bozukluklar, akciğere yabancı cisim aspirasyonu, travma, reflü ve sonlum yolu tümörleri de hışıltılı solunum sebebi olabilmektedir. Olgun aile fertlerinde görülen hafif bir üst solunum yolu enfeksiyonu öyküsü sonrası çocukta önce hafif bir solunum yolu enfeksiyonu ve şeffaf bir burun akıntısı görülür. Daha sonra hışıltılı solunum, öksürük, huzursuzluk, solunum sayısında artma ve beslenmede azalma görülür.” diye konuştu.

Tedavide altta yatan etmenlere bakılıyor

“Muayenede hastanın hışıltısı uzaktan duyulur hale gelmiş olabilir.” diyen Uzm. Dr. Faruk Eren, “Solunum çabasının artması, gözle görülür hale gelecek derecede artmış olabilir. Bu duruma, burun kanadı solunumu ve kaburgalar arasındaki kaslarda çekilme şeklinde yardımcı solunum kaslarının eşlik ettiği de muayene sırasında gözlenebilmektedir. Akciğer muayenesinde railer duyulur ve soluk verme süresi soluk alma süresine göre uzamıştır. Teşhiste akciğer grafisi, fizik muayene ve RSV antijeni bakılır. Tedavi altta yatan nedene yöneliktir ve destekleyici tedavi ön plandadır. Bronşları genişletmeye yönelik ilaçlar kullanılır.” ifadelerine yer verdi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.