‘Bu müfredatla ideal bir nesil yetiştirmek zordur’
Eğitim müfredatının değiştirilmesi gerektiğini belirten Eğitim-Bir-Sen Bingöl Şube Başkanı, halkın değerleriyle çatışan paradigmaların belirgin olduğu müfredat programları ile ideal birey ve nesil yetiştirmenin zor olduğunu ifade etti.
2015-2016 eğitim-öğretim yılının sona eren 1. Yarıyılına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eğitim-Bir-Sen Bingöl Şube Başkanı Yunus Kava, yaptığı açıklamada eğitim sisteminde yaşanan sorunlara değindi.
Eğitim sisteminde var olan darbe hukukuna ilişkin tüm izlerin silinmesi gerektiğini belirten Kava, “Eğitim, bütün bir milleti, ülkeyi ilgilendirmektedir. Bu anlamda, eğitim sisteminin temel sorunlarına çözüm aramak ve bulmak konusunda çaba harcanmalı, sonuç alıcı adımlar atılmalıdır. Çünkü temel meseleler çözülmediği takdirde, pansuman tedaviler mesabesinden öteye gitmeyen ve gitmeyecek olan önerilerin, bizi asıl amaca götürmediği anlaşılmıştır.” dedi.
Vesayetçi, totaliter anlayışları muhafaza eden, halkın değerleriyle çatışan paradigmaların belirgin olduğu müfredat programları ile ideal birey ve nesil yetiştirmenin zor olacağını belirten Kaya, bugün yaşanan kimi sıkıntıların temelinde yatan sebebin başında da bu meselenin çözüme kavuşturulmaması olduğunu ifade etti.
“Müfredat değişikliği zorunlu”
Müfredat değişikliğinin zorunlu olduğunu dile getiren Kava, “Yeni anayasa tartışmalarının belli bir olgunluk düzeyinde sürmesi, yarının hak ve özgürlüklere dayanarak güçlenen Türkiye’si adına bizi ümitlendirmektedir. Eş zamanlı olarak müfredat meselesinin de çözüme kavuşturulması, ümidimizi gerçekliğe dönüştürecektir.” diye konuştu.
Değişikliğin sadece temel eğitimde değil, yükseköğretim de dâhil eğitim ve öğretimin her kademesinde olması gerektiğini sözlerine ekleyen Kaya, çoğulcu düşünmeyi ve farklılıklara saygıyı, empatiyi hedefleyen bir müfredat değişikliğinin zorunlu olduğunu belirtti.
Yeni müfredatın nasıl olması gerektiğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kaya, şöyle konuştu:
“Öğrencilerimizin, özgüvene sahip, dürüst ve güvenilir, sorgulayıcı ve eleştirel düşünce yetenekleri gelişmiş, inisiyatif alabilen, rekabetçi, girişken ve iş birliğine açık, toplumun sorunlarına duyarlı, başkalarının görüş ve düşüncelerine değer veren, toplumsal değerlerinin farkına varan ve buna sahip çıkan, doğal varlıklara ve çevreye karşı duyarlı, toplumsal ve kültürel çeşitliliğe saygılı, en az iki dil yeterliliğine sahip insanlar olarak yetiştirilmesi yeni müfredatın temel felsefesi olmalıdır. 64. Hükümet Programı’nda da yer alan bu konuda gerekirse özel bir milli eğitim şurası toplanmalı; yetkili sendika gibi eğitimin paydaşlarının katılımına açık olacak şekilde somut adımlar ivedilikle atılmalıdır.”
“Karma eğitim dayatmasından vazgeçilmelidir”
Karma eğitim dayatmasına son verilmesi gerektiğini söyleyen Kava, “Avrupa’da sorgulanan ve bilimsel araştırma sonuçlarıyla da yüzyılın pedagojik yanlışı olarak nitelendirilen karma eğitim mecburiyetine son verilmelidir. 1739 sayılı Temel Eğitim Kanunu’nda yer alan, ‘Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır’ ibaresi değiştirilmeli, karma eğitim dayatması yerine, demokratik, veliye ve öğrenciye seçme hakkı tanıyan bir düzenleme yapılmalıdır.” ifadelerini kullandı.
“Tatil iyi değerlendirilmelidir”
Tatilin iyi değerlendirilmesi tavsiyesinde bulunan Kava, “Başarılı olmak için aylardır ter döken öğrenciler, 15 günlük tatil iyi değerlendirmeli, hem dinlenmeli hem de eksik oldukları alanlarla ilgili çalışmalar yapmalı, en önemlisi de fırsat buldukça bol bol kitap okumalıdır. Karnelerin öğrencilerin şahsında aynı zamanda veliye de verildiği gerçeği unutulmamalı ve karne dolayısıyla öğrencilere hiçbir şekilde baskı yapılmamalıdır. Veliler, ara dönem karnesini, kesin başarı veya başarısızlık belgesi gibi değerlendirmemelidir. Öğrencilere sevgi, şefkat ve elbette ciddi uyarılarla dengeli bir yaklaşımda bulunmalı, hatta bunu bir ilişki biçimine dönüştürmelidir. Gerçek eğitim süreci hayatın ta kendisi olduğuna göre önemli olan hayatı başarmaktır. Milli Eğitim, çocuklarımızı hayata hazırladığı ölçüde başarılıdır. Başta öğretmenlerimiz olmak üzere, bütün eğitim çalışanlarını emeklerinden dolayı tebrik ediyor, 2015-2016 eğitim-öğretim yılının ikinci dönemine sorunsuz başlamak için, mevcut sorunların acilen çözülmesi gerektiğinin altını bir kere daha çiziyoruz” diye konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.