Bu yıl fıstıkta 160 bin ton rekolte bekleniyor
Bu yıl Gaziantep’te fıstık üretiminde toplamda 160 bin ton mahsul alınacağı belirtildi.
Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Gaziantep te bu sezon antepfıstığı üretiminde, geçen yıla oranla yüzde yüz artışla yaklaşık 160 bin ton rekolte beklediklerini söyledi.
Tüm zamanların en yüksek ürün rekoltesini beklediklerini belirten Tiryakioğlu, baklavacıların ürün azlığı nedeniyle yaşanan fiyat artışlarından etkilenmeyeceğini, bu sene antepfıstığını ve mamullerini doya doya tüketeceklerini açıkladı.
Gaziantep’te geçen yıl yaşanan olumsuz hava şartları bu üründe yıllık üretimin 80 bin ton seviyelerine kadar inmesine neden olmuş, bu durum gıda sektöründe birçok imalatçı ve ihracatçı firmayı olumsuz etkilemişti. Yaşanan bu olumsuz tablo özellikle baklava sektöründe işletmecileri zor durumda bırakmıştı.
Bu sezon antepfıstığında tüm zamanların en iyi rekoltesini beklediklerini belirten Tiryakioğlu, tüketicilere ve gıda sanayicilerine yönelik açıklamada bulundu.
Gaziantep ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaklaşık 300 bin kişiye ekonomik girdi sağlayan Antep fıstığında rekor bir rekolte artışı beklediklerini ifade eden Tiryakioğlu, “Türkiye fıstık üretiminin yüzde 40’nı tek başına karşılayan Gaziantep’te, bu sezon yaklaşık 160 bin ton seviyelerinde kaliteli antepfıstığı hasadı yapılacağını tahmin ediyoruz. Bu rakama diğer illerde yapılacak olan üretimde eklenecek olursa, ülkemiz için antepfıstığında son derece bereketli bir yıl yaşanacak.” dedi.
Tiryakioğlu, fıstıkta üretim bandının yükselmesinin, ürünlerinde Antep fıstığını kullanan sektörlere fiyat istikrarı noktasında önemli avantajlar sağlayacağını kaydetti.
Türkiye’nin 27 farklı ilinde üretilen Antep fıstığının yüzde 98’ine yakın bir bölümünün Gaziantep’te işlenerek piyasaya sürüldüğünü aktaran Tiryakioğlu, şu an ancak iç pazara yeten Antep fıstığının yakın zaman içerisinde önemli bir ihraç kalemi olacağını vurguladı.
Türkiye’nin fıstık üretiminde dünyada İran ve Amerika’nın arkasından üçüncü sırada yer aldığını fakat Anadolu kökenli antepfıstığının kalite bakımından ilk sıradaki yerini her zaman koruduğunu belirten Tiryakioğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bölge halkı tarafından yeşil altın olarak değerlendirilen Antepfıstığı, Gaziantep’te 15-20 yıl önce 20 bin ton dolaylarında üretilirken şimdi bu üretim yıllar içerisinde 100 bin tonlar seviyesine geçti. Bu sene ürünümüzde hedefimiz tüm zamanların en yüksek hasılatını elde etmek. Antepfıstığının bölge ekonomisine ciddi katkıları var. Bu nedenle çiftçilerimiz son 10 yıldır sürekli antepfıstığına yatırım yapıyorlar ve yeni fidanları toprakla buluşturuyorlar. Bundan sonraki dönemlerde yeni yetişen ağaçlarında meyve vermesiyle birlikte antepfıstığını sadece iç pazara değil, tüm dünyaya satacak duruma geleceğiz.”
Antepfıstığında üretimin artmasına yönelik Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde girişimlerinin olduğunun altını çizen Tiryakioğlu, bu çalışmalara Gaziantep Milletvekillerinin yanı sıra tüm kurum ve kuruluşlarında katkı sunduğunu dile getirdi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.