"Bursa'ya uzay üniversitesi kurulmalı"

"Bursa'ya uzay üniversitesi kurulmalı"

Bursa'da düzenlenen Uzay, Havacılık ve Bilim Şenliğine katılan astrofizikçiler, Bursa'nın uzay ve havacılığa olan ilgisini iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, Bursa'ya kurulması planlanan uzay üniversite'sinin önemine işaret etti.

BURSA - NASA’da görevli Türkiyeli astrofizikçi Umut Yıldız Bursa’da düzenlenen Havacılık, Bilim ve Kültür Şenliğine katıldı. Işıklar Askeri Hava Lisesi tarafından Yunuseli Havaalanı'nda düzenlenen şenlikte gazetecilerin sorularını cevaplayan Yıldız, Bursa’nın Türkiye’nin uzay merkezi olması ile ilgili çalışmalarını takdirle karşıladığını belirtti.

 

NASA’daki çalışmalarını gazetecilerle paylaşan Yıldız, şunları söyledi: “NASA sadece bir yerden oluşmuyor. NASA’nın Amerika’da 11 tane merkezi var. Ben de bunlardan Los Angeles yakınlardaki bir laboratuarda çalışıyorum. Orada astrofizik alanında çalışmalarda bulunuyorum. Bu işi yapmaktan büyük zevk duyuyorum. Çünkü bu işin kişiye çok fazla getirileri oluyor. Bu getirililerin başında da örneğin Dünya’da hiç kimsenin kullanmadığı en büyük teleskopları kullanma imkânınız oluyor. Bunlardan gelen verileri ilk defa sizin kullanma şansınız oluyor. Ve bununla da bazı şeyleri ilk defa keşfetme şansınız oluyor. Yani bu tür yerlerin size birçok katkısı olabiliyor.”

 

“Uluslararası organizasyonların imkânlarından faydalanılmalı”

Türkiye’nin bilimsel gelişimdeki pozisyonuna da değinen Yıldız, şöyle devam etti: “Türkiye’deki bilimsel gelişim yavaş yavaş artıyor. Ama benim daha çok istediğim şey;  özellikle uluslararası bazı organizasyonlar var, Avrupa Uzay Ajansı, NASA, CERN gibi, bu tür organizasyonlara girip, teleskoplar, uzay araçlarını değerlendirip, bunları kendi bilim adamlarımızın kullanımına sunmalıyız. Biz ülke olarak bunları inşa edebiliriz. Bursa'daki sanayicilerde bu ışığı gördüm ve bu katkıyı yapmalarını gerçekten çok istiyorum.”

 

Fransa Uluslararası Uzay Üniversitesinden Halit Mirahmetoğlu ise, Türkiye’nin uzay alanında daha fazla adım atması gerektiğine işaret etti.

 

Mirahmetoğlu, “Dünyanın dört bir tarafından insanlar bir arada çalışıyorlar. Düşünün dört yüz kilometre yukarıda bir uzay istasyonu var ve burada Ruslar, Japonlar, Amerikalılar beraber çalışmak zorundalar. Biz de çalışmaya başlayacağımız zaman özellikle diğer ülkelerle mecburuz bir şekilde bu eğitime sahip ve kültürlerarası öğrenmeyi kendine yatırmış insanlarla bir arada çalışmaya.” dedi.

 

“Bursa’nın uzay ve havacılık ilgisi iyi değerlendirilmeli”

Bursa’ya Uluslararası Uzay Üniversitesini kazandırmak için gerekli çalışmalarda bulunacağını kaydeden Mirahmetoğlu,  Bursa sanayicisinin bu konuya ilgili olduğunu söyledi.

 

Mirahmetoğlu şunları söyledi: “ Önemli olan da zaten birincisi ilgi, ikincisi para, üçüncüsü bilgidir. Şuan ilgi var bununla ilgili bütçe çalışmaları da yapılıyor. Geriye kalan sadece gerekli insanların gerekli yerlere kanalize edilmesi. Böyle bir kümelenme çalışması tahmin ediyorum ki önümüzdeki günlerde Bursa’yı daha iyi yerlere getirecektir.” (Veysi Siyah / Zeki Aras - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.