Büyükbaş kurbanlık satıcıları sevinçli, küçükbaş satıcıları ise dertli!
Mübarek Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Malatya Hayvan Pazarı'nda büyükbaş kurbanlık satan esnaflar satıştan memnun olurken, küçükbaş kurban satıcıları ise satış yapamamaktan yakındı.
Malatyalılar, Hazreti Adem (Aleyhisselam)'den günümüze kadar devam eden ve Müslümanları bir araya getirmeye vesile olan kurban ibadetini yerine getirmek için hayvan pazarının yolunu tuttu.
Bazı vatandaşlar 7 kişi bir araya gelerek büyükbaş kurbanlık alırken, bazı vatandaşlar ise küçükbaş kurbanlık almayı tercih ediyor.
Bu sene küçükbaş kurbanlıklar bin TL ile 2 bin 500 TL arası alıcı bulurken, büyükbaş kurbanlıklar ise 7 bin TL ile 14 bin TL arası alıcı buluyor.
Bu yıl ki kurbanlık satışı ile ilgili konuşan büyükbaş hayvan satıcıları satışlarının çok iyi olduğunu ve ellerindeki kurbanlıkların çoğunu sattıklarını dile getirirken, küçükbaş hayvan satışı yapan esnaf ise bayrama sayılı günler kalmasına rağmen satış yapamadıklarını söylediler.
Pazar esnafı denetimlerin azlığından şikayetçi
Esnaftan bazıları pazarda birçok sıkıntılarının olduğunu, hizmet görmediklerinden yakınırken, bazıları ise pazara gelenlerin çoğunluğunun maske takmadığını, gerekli denetimlerin yapılmadığını dile getirerek pazardaki sıkıntıların giderilmesi ve gerekli denetimlerin yapılması için yetkililere çağrıda bulundu.
Hayvan pazarında bazı satıcı ve alıcıların sosyal mesafe kuralına uyarak karşılıklı bir sopanın ucundan tutarak sıkı sıkıya pazarlık yaptığı görülürken, bazı satıcı ve alıcılar ise kurallara uymayıp tokalaşarak pazarlık yaptıkları gözlemlendi.
"Elimde yaklaşık bin 300 küçükbaş kurbanlık var ama şimdiye kadar sadece bir tane satabildim"
Yaklaşık 36 senedir küçükbaş hayvan alım satımı yaptığını ve ayrıca besicilik de yaptığını belirten esnaf Hacı Bayram Demez, Kurban Bayramı'na az bir süre kala sadece bir kurban satabildiğini söyledi.
Demez, "Geçtiğimiz Kurban Bayramı'na 10-15 gün kala biz 100-150 kurban satıyorduk. Şu anda bayrama 10 gün var ama sadece bir tane satabildik. Ne soran ne de alan var. Bugün arpanın kilosu bin 600-bin 700 liraya çıkmış, samanın kilosu 800 lira olmuş, sıkıntımız çok. Allah büyüktür, ne yapacağımızı biz de bilmiyoruz. Fiyatlar da düşük. Şu anda büyükbaş kurbanlıklar satılıyor ama küçükbaş satılmıyor. Üreticiler durmuş, korkudan mallarını buraya getiremiyor. Yöneticilerimizden de gelip derdimizi soran yok. Büyükbaşın kilosu 50 liraya geliyor, büyükbaş satılmasına rağmen küçükbaş satılmıyor. Beklemedeyiz, beklemekten başka çaremiz yok. Elimde yaklaşık bin 300 hayvan var ama daha tek bir tane satmışız." diyerek yaşadıkları sıkıntıları anlattı.
"Burada herkes vergisini veriyor ama hizmet yok, sıkıntılarımızla kimse ilgilenmiyor"
Küçükbaş hayvan piyasasında belirsizliğin olduğunu ancak ileriki günlerde satışların olacağı yönünde ümitlerinin olduğunu söyleyen Aziz Erkut, "Geçen sene satışlarımız daha iyiydi. Bu yıl biraz düşük. Ben yetkililerden şikayetçiyim ve onlara sesleniyorum. Sorun ve sıkıntılarımızı düşünmelerini istiyoruz. Her zaman doğruları söyleyeceğim. 31 yıldır bu işi yapıyorum. Herkesin buranın sorun ve sıkıntılarından haberi var. Özellikle Büyükşehir Belediye Başkanından şikayetçiyim. Herkes vergisini veriyor ama hizmet yok, haddinden fazla sıkıntı var. Sıkıntılarımızla hiç kimse ilgilenmiyor." diye dert yandı.
"Malatya'da yeteri kadar kurbanlık hayvan var"
Kurbanlık almak için hayvan pazarına gelerek fiyat öğrenmek isteyenlere besicilerden almalarını tavsiye ettiklerini söyleyen Canlı Hayvan Pazarı Dernek Başkanı Ramazan Kırma, şöyle konuştu:
Kimse pazarda yeterli mal yok demesin. Malatya Hayvan Pazarı'nda barınağımız, kesimhanemiz var. Hiç kimse mağdur kalmaz. Burada yeterli ölçüde mal var dışarıdan Malatya'ya mal gelmesine gerek yoktur. Çünkü bu yıl; tosunlar 37 lira, inekler 32 lira, düveler 35 buçuk liraya kesiliyor. Ama kurbanlıklar biraz farklı olacak. Çünkü üretici para kazanmak için hayvanı iki sene besliyor. Mesela bir besici 10 hayvanı alıp besliyor, birinin ayağı kırılıyor ya da ölüyor dolayısıyla besici zarara uğruyor. Ayrıca yem de pahalı. Ama yine de yanılmasınlar, gelip görsünler. Pazarımız bayramda akşama kadar açık olacak. Küçükbaş kurbanlık bin ila 2 bin 500 TL, büyükbaş kurbanlıklar ise 7 bin ila 14 bin TL arası değişiyor. Çünkü bu yıl besici hem danayı pahalıya aldı hem de yem ve saman çok pahalı olduğu için mecburen bu masraflar fiyata da yansıyor.
"Pazara gelenlerin yüzde 60'ı maske takmıyor, gerekli denetimlerin yapılmasını istiyoruz"
Hayvan Pazarına gelenlerin yüzde 60'ının maske takmadığını ve pazarda denetimlerin yapılmadığını söyleyen Abuzer Sarıca, gerekli denetimlerin yapılması için yetkililere çağrıda bulundu.
"Rabbime şükürler olsun büyükbaş kurban satışlarımız iyi"
Büyükbaş hayvan alım satımını yaptığını söyleyen esnaftan Uzeyir Özbek, "Rabbime şükürler olsun kurban satışlarımız iyi. Çoğunluğunu sattık elimizde 5-6 tane kaldı. Kurban Bayramı'na daha 10 gün var. Fiyatlar da bu sene iyidir. Kurban alacak vatandaş bir an önce kurbanlarını alsın ileride ne olacak belli değil. Çünkü piyasada yeterince hayvan ve kapak açan hayvan yok." diye konuştu.
"Geçen yıl fiyatlar daha ucuzdu ama bu yıl da fazla pahalı değil"
Kurbanlık olarak büyükbaş hayvan aldığını söyleyen vatandaşlardan İsa Sarıkaş, "Rabbim hayırlara vesile kılsın. Gönül rahatlığıyla bu yılki kurbanımızı aldık. 6 bin 750 TL'ye bir düve aldım. Fiyatlar geçen sene daha ucuzdu ama bu sene de fiyatlar iyi, fazla pahalı değildi. Allah nasip ederse onun rızasını gözeterek kurbanımızı, Kurban Bayramı'nda keseceğiz. Rabbim bizden ve kurban kesecek herkesin kurbanını kabul etsin." dedi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.