Cafer Gizli cinayetinde bilirkişi raporu yayımlandı
Cafer Gizli’nin katledilmesine ilişkin açılan davanın 3’üncü duruşmasında bilirkişi raporu yayımlandı. Raporda, Gizli’nin hedef alınarak katledildiği, saldırının önceden hazırlandığı ve kamptaki yetkililerin ihmali ortaya konuyor.
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın lise öğrencileri için düzenlediği ‘Kış Kampları Projesi’ kapsamında Diyarbakır’dan Mersin’in Silifke ilçesine götürülen öğrenciler arasında bulunan Cafer Gizli’nin, kamptaki bir grup PKK’li tarafından katledilmesine ilişkin açılan davanın 3’üncü duruşması Mersin’in Silifke ilçesinde Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.
Bir sonraki duruşma, 27 Aralık 2016’ya ertelenirken sanık Mehmet Duman’ın tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Duruşmada bilirkişi raporu da yayımlanırken rapor, Cafer Gizli’nin hedef alınarak katledildiğini, saldırının önceden hazırlandığı ve kamptaki yetkililerin ihmalini ortaya koyuyor.
Duruşmaya merhum Cafer Gizli’nin babası Mehmet Gizli ve yakınları, müşteki ve sanık avukatları katıldı. Tutuklu sanık Mehmet Duman ise duruşmaya, Anamur T Tipi Kapalı Ceza infaz Kurumu’ndan SEGBİS sistemiyle katıldı.
Müşteki Avukat Mustafa Yavuz, sunulan bilirkişi raporunun olayı ayrıntılarıyla anlattığını ve bir çok hususu tespit ettiğini belirterek, rapora katıldıklarını ayrıca sanık Mehmet Duman’ın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.
Kamplar Koordinatörü, tanık olarak dinlenecek
Mahkeme heyeti, bilirkişi raporunda cinayet sırasında olay yerinde olan Kamplar Koordinatörü Mehmet Ali Avcı’nın olayı gördüğü ve maktulün kendisinde yardım istediği halde herhangi bir yardımda bulunmadığı raporda geçmesi nedeniyle tanık olarak ifadesi alınmak üzere zorla getirilmesine karar verdi.
Heyet, yine raporda ismi geçen ve kavga sırasında Cafer Gizli’nin bıçaklanması esnasında orada olduğu tespit edilen U.C.G.’nin adresi mahal mahkemesine tanık olarak beyanının alınması için talimat yazılmasını istedi.
İlgili kurum müdürü ve koordinatör kişi hakkında suç duyurusu hususu değerlendirilecek
Suça konu eylem nedeniyle ilgili memurlar hakkında yapılan idari soruşturmanın bir örneğinin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünden istenilmesine karar verilen duruşmada, memurlar hakkındaki raporlar alındıktan ve tanık beyanları dinlendikten sonra ilgili kurum müdürü, koordinatör kişi ve diğer kişiler hakkında suç duyurusu hususunun değerlendirilmesine karar verildi.
Mahkeme heyeti, sanık Mehmet Duman’ın tutukluluk halinin devamına karar verirken bir sonraki duruşmayı da 27 Aralık 2016 tarihine erteledi.
Bilirkişi Raporu Yayımlandı
Duruşmada ayrıca bilirkişi raporu da yayımlandı. Raporda kampın yemekhanesinde yemek yiyen aralarında Cafer Gizli’nin de bulunduğu Diyarbakırlı öğrencilerden 6 kişilik bir öğrenci grubunun, lider odasının önündeki yolda giderlerken, önlerine çıkan 3 kişilik bir grupla konuştuktan sonra odalarına girdikleri belirtildi.
Yemekhane istikametinden koşarak gelen içlerinde sanık Mehmet Duman’ın da bulunduğu 11 kişilik Hakkari grubunun güvenlik kameralarına yansıdığı ifade edilen bilirkişi raporunda, bu grubun ellerinde sopa, pantolon kemeri, plastik sandalyeyle birlikte Diyarbakırlı grubun bulunduğu odaya saldırdığı, kapının kilitli olması nedeniyle sopa ve sandalyeyle odanın camları kırdığı hatırlatıldı.
Sanık, cebinden çıkardığı bıçağı Cafer Gizli’nin karnına saplıyor
Cafer Gizli’nin bunun üzerine kırılan camdan dışarıya çıktığı, yaşanan kargaşa sonrası sanık Mehmet Duman’ın, cebinden çıkardığı bıçağı Cafer Gizli’nin karnına sokup kaçtığına yer verilen bilirkişi raporunda, Gizli’nin daha sonra yere yığıldığı belirtildi.
Bilirkişi raporunun sonuç ve kanaat bölümde ise, olay mahalli ve etrafında inşaat bulunmadığı halde kampın yeşillik alanında biriktirilen taşların bu alanda yapılacak olan bir kavgada kullanılmak üzere önceden hazırlandığına vurgu yapıldı.
“Güvenlik tedbiri ile olabilecek muhtemel olayların önüne geçilebilirdi”
Raporun devamında şu tespitler yer aldı: “Görüntüler dikkatle incelendiğinde kampın yemekhanesinde çıkan Diyarbakırlı öğrenci grubunun önüne geçen grup liderlerinin, Diyarbakır grubunu lider odasına almaları, ortamın gergin olduğunu, olabilecek olayların bir evveliyatının olduğu, bu sebeple grupların toplanıp kavga edeceklerine dair grup liderlerinin şüphelerinin olduklarını göstermektedir. Bu durumun, kampın güvenliğinden sorumlu kamp yönetimine bildirilmesi durumunda, önceden bilinen bu gerginliğin önüne geçebilmek adına talep edilen güvenlik tedbiri ile olabilecek muhtemel olayların önüne geçilebilirdi.”
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.