Camcılık mesleği can çekişiyor
Cam sektöründe Dünya'da önemli bir konumda olan Türkiye'de camcılık mesleğine rağbet giderek azalıyor.
BİNGÖL - Dünya genelinde cam sektöründe önemli bir konuma sahip olan Türkiye’de, camcılık mesleği yeni nesil gençliği tarafından pek rağbet görmüyor.
Bingöl’ün en genç cam ustası olan 22 yaşındaki Enes Araboğa, hazır cam ve pencere sektörünün, camcılık mesleğini bitirme noktasına getirdiğini belirterek, “Yıllık 8 milyar Dolarlık iş hacmi bulunan camcılık sektörü ara eleman yetersizliği yüzünden her yıl yüzde 90 civarında küçülmektedir. Devlet tarafından gerekli tedbirler alınmaz ise camcılık mesleği tarihe karışacak.” dedi.
“Mesleğin tehlikeli yönleri de var”
Camcı esnafının sıkıntılarını dile getiren Araboğa, “Kamyonetten camı dükkânlarımıza taşırken tehlike yaşıyoruz. Camın esnemesi işimizi daha da tehlikeli kılıyor. Esneyip patlayan camlardan dolayı bazı iş kazaları da yaşadık. Başımıza, omuzumuza, ellerimize ağır darbeler aldığımız oldu. İşimizin böyle tehlikeli yönleri de var.” dedi.
“El yapımı çerçeveler daha kullanışlı ve daha kaliteli”
Çerçeve sektörü ile ilgili de bilgiler veren Araboğa, “Piyasada bulunan çerçevelerin çoğu Çin malı çerçevelerdir. Bu çerçeveler en küçük darbede kırılabiliyor, dağılabiliyor. Ama bizim çerçevelerimizin tamamı Türkiye’de üretiliyor. İçi dolu ve sağlam çerçevelerdir. Bizim hazırladığımız el yapımı çerçeveler, hazır alınan çerçevelerden daha uzun ömürlü, daha kullanışlı ve daha kalitelidir. Yüzün üzerinde çerçeve modellerimiz var. Müşterinin istediği boyutlarda aynaların veya camların boyutlarını hazırlıyoruz ve beğendikleri çerçevelere göre yerleştiriyoruz. Çerçevelerin yanında ayrıca, ayna koleksiyonlarımız da bulunmaktadır. Talebe göre, boy aynaları, dekor aynaları, oval aynalar veya düz aynalar hazırlıyoruz.” ifadelerine yer verdi.
“Meslek liselerinde camcılık bölümü açılmalı”
İş yapan camcı sayısının bitmek üzere olduğunu belirten Araboğa, “Çünkü artık yeni nesil gençlerimiz bu iş alanına rağbet göstermiyor. İş sahipleri de bu meslek üzerinde fazla durmuyor. Bingöl gibi bir şehirde cam ve çerçeve işi yapan sadece 4 esnaf var. Yeni nesil çıraklar, ustalar yetiştirilmezse birkaç yıl sonra böyle bir meslek tarih olacak. Şuan zaten bizler usta sıkıntısı yaşıyoruz. Piyasanın yoğun olduğu dönemlerde işleri yetiştiremiyoruz. Piyasada usta bulmada sıkıntı yaşıyoruz. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı’na iş düştüğüne inanıyorum. Mesleki liselerde camcılık bölümü açılırsa devlet desteği veya iş adamlarının girişimleri ile bu sektör ciddi bir istihdam kapısı açmış olur.” şeklinde konuştu. (Enis Ağırbaş-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.