Canlı hayvan borsasındaki durgunluk satıcıları endişelendiriyor
Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle canlı hayvan pazarında satışa sunulan kurbanlıklar alıcılarını beklerken, yem fiyatlarındaki artışın kurban fiyatlarına yansıması durgunluğun yaşanmasına neden oluyor.
31 Temmuz günü başlayacak olan Kurban Bayramı'na sayılı günler kala görücüye çıkarılan kurbanlıklar, belediyenin belirlediği alanlarda satışa sunulmaya başlandı.
Coronavirus (Covid-19) salgınıyla birlikte yem fiyatlarındaki aşırı artış, belediyenin kurbanlık hayvan başı aldığı ücret fazlalığı ve ekonomideki sıkıntılar sebebiyle satışlarda bir durgunluğun yaşandığını aktaran hayvan satıcıları, Kurban Bayramı'na birkaç gün kala satışların artmasını beklediklerini kaydetti.
"Diyarbakır'da Canlı Hayvan Borsası'nda durgunluk var"
25 yıldır hayvan ticaretiyle uğraştığını belirten Menav Mercan, "25 yıldır hayvan alıp satıyorum. Yıl başından bu yana fiyatlarda satışlar durmuş. Benim gibi hayvan alım-satımını yapan meslektaşlarım batı tarafına veya İç Anadolu Bölgesine götürüyorlar. O bölgelere hayvanlarını götürenlerin işleri biraz oluyor. Diyarbakır'da ise Kurban Bayramı'na az bir süre kalmasına rağmen Canlı Hayvan Borsası'nda durgunluk var, iş yok. Kurbanlık koyunlar veya koçların fiyatı bu yıl 1.250-1.300 TL ile başlıyor ve kilogram olarak da yaklaşık 28-30 kilodur." dedi.
"Hem iş olmadığı hem de girişlerde para verdiğimiz için zor duruma düşüyoruz"
Mercan, "Hem iş olmadığı hem de girişlerde para verdiğimiz için zor duruma düşüyoruz. Hayvan satamazsak köye gidiyoruz ve ertesi gün köyden tekrar hayvan pazarına geliyoruz ve yine girişte hayvan başına 2,50 TL veriyoruz. Müşteriler de gelince bize pahalı olduğunu söylüyor. Biz de onlara yem fiyatlarının arttığını ve her gün hayvan başı giriş ücreti verdiğimizi söylüyoruz." ifadelerini kullandı.
"500 kilogram olan boğamın fiyatı 12 bin TL tutuyor"
Kurbanlık hayvan fiyatlarının geçen yıla göre pahalı olduğunu söyleyen Ahmet Mete," Ben 2 yıldır babamla beraber hayvan satımı ile uğraşıyorum. Şu an müşteriler gelmediği için satışlar yok ve hayvan pazarı çok durgun. Kurban Bayramı'na sayılı günler kaldı. İnşallah müşteriler gelir ve satış yaparız. Bu yıl hayvan fiyatları geçen yıla göre biraz daha pahalı olmuş. Pahalı olduğu için millet şimdilik yanaşmıyor. 500 kilogram ağırlığındaki bir boğanın fiyatı 12 bin TL tutuyor. Geçen yıl ise 500 kilogram ağırlığındaki boğalar 10 bin TL idi." şeklinde konuştu.
"Yem ve saman fiyatları almış başını gidiyor"
Kurbanlık hayvan alımına rağbetin şimdilik olmadığını aktaran Sedat Taş, "Diyarbakır'da hayvan ticaretiyle uğraşıyorum. Kurban Bayramı'na 8 gün kalmasına rağmen hayvan satışı çok düşük. Biz hayvancılıkla uğraşanlar hayvancılıkta kar elde edemediğimiz için bırakmayı düşünüyoruz. Hem satış yok hem de hayvan pazarına geldiğimizde büyükbaş hayvan başı için bizden 5 TL alıyorlar. Durum böyle olunca bazı meslektaşlarımız hayvanlarını içeri almıyor ve dışarda satmaya çalışıyor. Hayvan alımına rağbet geçen yıllara göre hiç yok! Çünkü yem ve saman fiyatları almış başını gidiyor. Bundan dolayı hayvanlar pahalı olmuş." diye konuştu.
"Satışın olmamasının nedeni pandemidir"
Canlı hayvan borsasına verdikleri ücreti dahi çıkaramadıklarını belirten Şerif Işık, köy ve beldelerden gelen hayvan satıcılarının satışlarının olmadığını söyledi.
Işık, "Bu yıl kurban alım satımı geçen yıllara göre çok kötü olmuş. Bazen başka şehirden biri gelse alıyor. Satışın olmamasının nedeni; bizler için yeni yapılan bu hayvan piyasasıdır, köy veya beldelerden gelenler için ise pandemidir. Bu yıl hayvan pazarı yenilenmiş ve bizden çok para istiyorlar. Bazen günlüğümüzü dahi çıkaramıyoruz. Her yerde hayvan başı 2 TL alınırken burada hayvan başı 5 TL alınıyor. Zaten iş yok. Bir kişi 10 gün boyunca hayvan satamazsa ve 11'inci gün satarsa sadece hayvan pazarına verdiği parayı ancak çıkaracaktır. Bu sıkıntıların yanında pahalı olan yem ve samanın fiyatını ekleyince pek kazanç elde edemiyoruz." dedi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.