'Çarşaf; İffet, Namus ve Özgürlüğün Sembolüdür'

'Çarşaf; İffet, Namus ve Özgürlüğün Sembolüdür'

Kadın ve örtünün İslam dinindeki önem ve kutsallığına dair değerlendirmelerde bulunan Muş’un saygın alimleri, kadının toplumun eğiticisi, çarşafın da iffet, namus ve özgürlüğün sembolü olduğunu İslam’ın mukaddesatlarına hakaret edenlerin ise cahil olduğun

Geçtiğimiz günlerde Silopi’de HDP’nin İslam’ın kutsallarından olan çarşafa hakaretlerine dair İlke Haber Ajansına değerlendirmede bulunan Muş’un saygın Âlimlerinden Molla Mahsum Yıkın, kadın ve örtünün İslam’daki önemine değindi. Yıkın Hoca, çarşafın iffet, namus ve özgürlüğün sembolü olduğunu, bu hakareti yapanlarda ise, kadını bir eşya gibi kullanmak isteyen cahiliye zihniyetinin mevcut olduğunu vurguladı.

“Kadın bir emanet gibi muhafaza edilmelidir’’

Öncelikle İslam kadının insan olduğunu bütün insanlığa ilan ettiğini vurgulayan Yıkın Hoca, “ İslam’dan önceki dönemlerde kadına bir insan olarak bakılmıyordu. Ya bir şehvet aracı, ya da bir hizmetçi gözüyle bakılıyordu. Yüce dinimiz İslam gelince, kadına değer verdi. Erkeğin sahip olduğu bütün insani haklara, kadının da sahip olduğunu bütün insanlığa ilan etti. Tabi bu da Allah (cc)’ın kadına verdiği değeri göstermektedir. Bu yüzden bir emanet nasıl muhafaza ediliyorsa, kadın da o şekilde muhafaza edilmelidir. Kur’an-ı Kerim ve Hadis-i Şeriflerde kadınlara dair çok önemli tavsiyeler mevcuttur. Peygamber Efendimiz, Veda Hutbesinde “Sizin kadınlar üzerinde haklarınız olduğu gibi kadınlarında sizin üzerinizde hakları vardır’’ diyerek bunu bütün dünyaya ilan etmiştir. Resulullah (sav)’ın bu sözü dahi, İslam’ın kadına bakışını ortaya koyuyor’’ dedi.

“Hz. Meryem’in şahsında kadının İslam’daki yeri ve değeri ortadadır’’

Kadının İslam dinindeki yeri ve önemini Hz. Meryem’in kişilik ve konumunu örnek vererek konuşmasına devam eden Yıkın Hoca;  “Bildiğiniz gibi İslam Tarihinde Hz. Meryem’in yeri çok önemlidir. Allah Kur’an’da Meryem ismi ile bir Sure indirmiştir. Allah, Hz. Meryem’in bir Betül olduğunu, iffetli bir kadın olduğunu ve Hz. İsa gibi Ulül Azm olan bir peygamberin annesi olduğunu bizlere bildiriyor. Kur’an-ı Kerim’de bir kadından bahsedilmesi, bu da Hz. Meryem’in şahsında kadının İslam dindeki değerini göstermektedir. Diğer dinlerin kadına bakış açısı ile İslam’ın kadına bakış açısını karşılaştırdığımızda, İslam’ın kadına ne kadar değer verdiği de açıkça ortaya çıkıyor’’ şeklinde konuştu.

“Tesettür iffetin kalkanı ve sembolüdür’’

Cahili toplumlarda kadının sadece bir şehvet ve ticaret metaı olarak kullanıldığını ve kadına bu gözle bakıldığının altını çizen Yıkın Hoca; “ İslam kadına bir değer vermiştir. İslam kadını bir anne, bir şefkat abidesi, bir eğitici ve muallime olarak görüyor. Kadının bütün vücudunu da adeta kötülüklerden muhafaza amacıyla bir koruma altına almıştır ve bundan dolayı da tesettürü emretmiştir. Demek ki tesettür, iffetin kalkanı ve sembolüdür. Tesettür, kadının kendi keyfine göre yapıp yapmayacağı bir şey değil, ilahi bir emirdir. Bu da Rabbimizin yine kadına verdiği değer ve ehemmiyetin bir göstergesidir’’ ifadelerini kullandı.

“Bunu yapanlar kadından yaralanmak istiyor’’

Yıkın Hoca, HDP’nin Silopi’de sözde kadına şiddeti protesto amaçlı yaptığı eylemde, İslam’ın mukaddesatlarından olan örtüye yönelik hakareti hakkındaki değerlendirmesinde ise, “Cahiliye dönemindeki düşünceler maalesef halen toplumda mevcuttur. Cahiliye döneminde nasıl ki kadını soyup ondan istifade ediyorlardıysa, herhalde bunu yapanlar da kadının çıplak gezmesini, kadının bütün vücudunu teşhir etmesini ve kadından bu şekilde yaralanmak istemelerinden dolayıdır. Bu çok kötü ve cahiliye dönemine ait bir düşüncedir. Çarşaf bir esaret sembolü değil, namusun, iffetin ve özgürlüğün bir göstergesi ve kalkanıdır’’ dedi. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.