Çavuşoğlu'ndan ABD'ye S-400 tepkisi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Washington'un S-400 konusundaki tutumunun müttefiklik ruhuna uymadığını söyledi.
ABD temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İttifakın kuruluşunun 70. yıldönümü dolayısıyla Washington'da düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılarak açıklamalarda bulundu.
Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in "Hangi silahı alacağı her NATO üyesi ülkenin ulusal kararıdır" açıklamasının hatırlatılması üzerine, Amerika’nın bu konudaki dayatmasının hem müttefiklik ruhuna, hem de uluslararası hukuk düzenine uymadığını dile getirdi.
Stoltenberg’in bu sözlerinin, Başkan Yardımcısı Mike Pence’in "Türkiye, seçimini yapmalı" açıklamasıyla çelişip çelişmediğinin sorulması üzerineyse Çavuşoğlu, "İkili ilişkiler bakamından karşılıklı saygı geliştirmemiz lazım, dolaysıyla Sayın Pence’in yaptığı açıklamaya Başkan Yardımcısı Fuat Oktay Bey gayet güzel bir biçimde cevap vermiş oldu. Buna benzer üslup ve yöntemlerle, ilişkilerimizin bir yere gitmesi mümkün değil, Dayanışma, işbirliği, samimiyet içinde, diyalog zemininde, karşılıklı saygı anlayışıyla ilişkilerimizi geliştirebiliriz." diye konuştu.
"Pompeo'nun sözleri gerçekleri yansıtmıyor"
Dün Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüşmesine ilişkin yapılan Bakanlık açıklamasının, görüşmenin içeriğini yansıtmadığını söyleyen Çavuşoğlu, "Biz de çok şaşırdık, gerek açıklamanın tonuna baktığımız zaman, gerekse orada Pompeo'nun bize söylediği iddia edilen cümlelere baktığımız zaman gerçekleri yansıtmadığını görüyoruz." dedi.
Ankara'nın çok taraflı bir dış politika izlediğinin altını çizen Çavuşoğlu, Türkiye’nin bir seçim yapmak zorunda olmadığını söyledi.
S-400’lerin NATO sistemlerine entegre edilmeyeceği gibi, NATO sistemlerine bir risk veya tehdit de oluşturmayacağını yineleyen Çavuşoğlu, "Bu konuda ortak bir teknik çalışma grubu oluşturalım dedik. Bu önerimizi de yine dün Pompeo'ya ilettik. Genel Sekreter Stoltenberg'e de bu konuda öncülük yapmasını özellikle söyledik. Bizim acil bir hava savunma sistemine ihtiyacımız vardı ve müttefiklerimizden de alamadığımız için bu S-400'ü almak durumunda kaldık. Biz yeni yönetim geldikten sonra da yine Amerika'dan Patriot almak için mektubu gönderdik. 17 ay sonra bize cevap geldi." dedi.
Patriot konusunu Amerika’yla görüşmeye devam ettiklerini kaydeden Çavuşoğlu, ancak ABD Kongresi’nden Patriot satışının onayına dair bir garanti verilmediğine vurgu yaptı.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.