Çeçen eylemci sağ yakalandı

Çeçen eylemci sağ yakalandı

Polis, kimsenin evinden çıkmamasını ve halkın kapılarını kilitleyerek evlerinden ayrılmamasını istedi

ABD'nin Boston kentindeki maraton saldırısıyla ilgili aranan iki şüpheliden biri öldürülürken, diğeri de eylemin ikinci şüphelisi Djohar Tsarnaev de bir evde canlı olarak yakalandı. Şüphelinin Boston'ın Watertown kasabasındaki bir eve yapılan operasyonla yakalandığı öğrenildi. Aramalar kapsamında bir Türk vatandaşının evine de baskın düzenlendiği öğrenildi.

ABD'nin Boston kentinde 3 kişinin öldüğü ve 176 kişinin yaralandığı saldırının faili yakalandı.

ABD Ulusal Güvenlik Bakanlığı, şüphelilerin isimlerini Dzhokhar A. Tsarnaev (19) ve Tamerlan Tsarnaev (26) olarak açıkladı.

ABD'ye 2000-2003 yılları arasında geldikleri düşünülen kardeşlerden 26 yaşındaki Tamerlan Tsarnaev, güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada öldürüldü.

Bostan'da yaşanan bombalı eylemin ikinci şüphelisi Djohar Tsarnaev kıstırıldığı evde canlı olarak yakalandı. Şüphelinin Boston'ın Watertown kasabasındaki bir eve yapılan operasyonla yakalandığı öğrenildi.

 

Polisten 'sokağa çıkmayın' uyarısı

 

Zanlının Watertown banliyösündeki bir evde saklandığını düşünen polis, kimsenin evinden çıkmamasını ve halkın kapılarını kilitleyerek evlerinden ayrılmamasını istedi.

Polis, güvenlik güçleri mensubu olmayan kişiler dışında kimsenin evlere alınmaması gerektiğini belirtti. İnsan avı, ilk olarak Waterfront'ta ilan edilirken, Boston Emniyet Müdürü Ed Davis daha sonra 'tüm şehrin' evinden çıkmamasını istedi.


'Hayalet şehir'


Güvenlik güçlerince yapılan bu uyarı dikkate alan Boston sakinleri sokakları neredeyse tamamen boşalttı. ABD medyası kent için 'hayalet şehir' benzetmesini yapıyor.

FBI'ın da destek verdiği araştırma çerçevesinde halktan işyerlerini açmamaları istendi, toplu taşıma araçlarının da bölgede çalışmayacağı bildirildi.

 

Obama: Hala cevaplanmayan sorular var


 
ABD Başkanı Barack Obama, Boston saldırısının şüphelisinin yakalanmasıyla bir sayfanın kapandığını ancak hala cevaplanmayan sorular olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama, Boston'daki bombalı saldırıya yönelik şüphelinin yakalanmasıyla trajedide önemli bir sayfayı kapattıklarını ama hala cevaplanmaması gereken çok soru bulunduğunu belirterek, "Hemen yargıya varmamalıyız, ne bu kişilerin yaptıkları eyleme yönelik motivasyonları hakkında ne de bir grubun tamamı hakkında" dedi.

Obama, Boston'daki bombalı saldırının ikinci şüphelisinin yakalanmasının ardından Beyaz Saray'da açıklama yaptı.

Şüphelinin yakalanmasıyla yaşanan trajedide önemli bir sayfayı kapattıklarını dile getiren Obama, ülkenin, şüphelinin yakalanmasına yardımları dolayısıyla Bostonlulara ve güvenlik güçlerine minnet borçlu olduğunu söyledi.

Obama, güvenlik güçlerini, başarılı çalışmalarından dolayı kutladı.

Amerika'da büyüyen ve okuyan birinin nasıl böyle bir saldırıyı gerçekleştirdiği, nasıl planladığı ve bu kişilere başkalarının yardım edip etmediği dahil, hala cevaplanmamış birçok soru bulunduğuna dikkati çeken Obama, soruşturmanın kararlılıkla devam edeceğini bildirdi.

Obama, Amerikan halkının, terörle korkutulma çabalarını reddetmesiyle aslında saldırganların amacına ulaşamadığını vurguladı.

 

'Hemen yargıya varmamalıyız'

 

Bu tip trajediler olduğunda ve kamu güvenliği yüksek risk teşkil ettiği zamanlarda doğru adımı atmanın daha çok önem kazandığına işaret eden Obama, bu nedenle soruşturmalar yapıldığını, tüm gerçekleri titizlikle bulmaya çalıştıklarını ve yargı makamının bulunduğunu kaydetti.

Obama, "O nedenle hemen yargıya varmamalıyız, ne bu kişilerin yaptıkları eyleme yönelik motivasyonları hakkında ne de bir grup insanın tamamı hakkında" diyerek, Amerikalılara sonuca varmak için acele etmemeleri çağrısında bulundu.

ABD Başkanı Obama, çeşitlilik ve birlik ruhunun Amerika'yı güçlendirdiğini, ABD'nin dünyanın her tarafından gelen insanlara kapısı açık bir ülke olduğunu ifade ederek, bu ruhu korumanın önemine de vurgu yaptı.

 

Türk vatandaşının evinde arama


Bölgedeki çok sayıdaki evi didik didik arayan polis ekipleri, çalışmalar kapsamında bir Türk vatandaşının evini de aradı. Evinin ikinci defa arandığını söyleyen Arzu Eylül Yalçınkaya AA muhabirine yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Dün gece evime iki defa üst üste baskın yaptılar. Gece saat 1'i geçtiği sıralarda bulunduğum evin çatısından silahlı insanlar girdi. Polis olduklarını da bilmediğim için çok korktum. Bu sefer neden korkuyorsun diye daha fazla şüphe duydular. Hazırlık yapıyordum, ertesi sabah New York üzerinden Phildelphia'ya gidecektim. Amerika'ya geleli henüz birkaç ay oldu. Çok kimseyi tanımıyorum. Henüz evime televizyon da almamıştım. Gelişmeleri de takip edemiyorum. Olay sanırım evimin arka veya bir ön sokağında olmuş. Çok can sıkıcı bir durum."


'Hepiniz öldüreceğim'


Boston polisinin peşine düştüğü Dzhokhar A. Tsarnaev ise internette yayımladığı mesajda, "Hepinizi öldüreceğim. Siz kardeşimi öldürdünüz" ifadesini kullandı.


11 Eylül tesadüfü


Öte yanan ABD basınında yer alan bir haberde polisin peşine düştüğü Tsarnaev'in, 11 Eylül 2001'de Dünya Ticaret Merkezi'ni hedef alan terör saldırısının 11. yıl dönümü olan 11 Eylül 2012'de Amerikan vatandaşlığına kabul edildiği bilgisi paylaşılarak yaşanan tesadüfe dikkati çekildi.


Amcadan 'teslim ol' çağrısı


Zanlı kardeşlerin amcası, kaçak olan yeğenine televizyon ekranlarından "teslim ol" çağrısında bulundu.

Maryland'de yaşayan amca Ruslan Tsarni, Dzhozkar Tsarnaev'in, "polise teslim olması ve af dilemesi" gerektiğini söyledi.

Massachusetts eyaletinin Cambridge kentinde yaşayan yeğenlerini birkaç yıldır görmediğini, ailenin olaydan ötürü utanç içinde olduğunu belirten Tsarni, ABD'yi sevdiğini ve bu ülkeye saygı duyduğunu ifade etti


Bombacı Türkiye'den iddiasına yanıt


NBC, bombacı Tamerlan Tsarnaev'in başka bir ülkede askeri eğitim aldığını ve bu eğitim için yaklaşık bir yıl bu ülkede kaldığını öne sürmüştü.

Haberi veren muhabir Pete Williams, bu ülkenin Türkiye olduğunu iddia etmişti. Ancak İçişleri Bakanı Muammer Güler, Tamerlan Tsarnaev'in 2003 yılında Türkiye'de 10 gün kadar bulunduğunu ve bombacıların Türkiye ile bir ilgilerinin olmadığını açıkladı.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, iki kardeşten 1986 doğumlu Tamerlan Tsarnaev'in, Kırgız pasaportuyla, beraberinde aynı soyadı taşıyan 3 kişiyle 9 Temmuz 2003'te İstanbul'dan giriş ve 19 Temmuz 2003'te Ankara'dan çıkış yaptığının anlaşıldığını belirterek, "Yani bir aile oldukları tahmin edilmektedir. Türkiye ile herhangi bir ilgilerinin olmadığını tespit ettik" dedi.


10 yıl önce Türkiye'deydi


İçişleri Bakanı Muammer Güler, Boston saldırılarıyla ilgili yaptığı açıklamada, Çeçen bombacının 10 Temmuz 2003’te Türkiye’de olduğunu söyledi.

Muammer Güler, bombacının Türkiye’de 10 gün kaldığını belirtti. Güler, saldırganların Türkiye'yle herhangi bir ilgisi bulunmadığın da vurguladı.


Üniversitede saldırı


ABD'nin saygın üniversiteleri arasında yer alan Massachusetts Institute of Technology'nin (MIT) kampüsünde de bir polis memuru saldırı sonucu yaşamını yitirdi.

Boston kentine yakın mesafedeki üniversitede meydana gelen saldırı sonrası ABD polisi alarmda. Olay yerini kordon altına alan polis, Watertown kasabasında büyük bir operasyon başlattı. Massachusetts eyalet polisi, Watertown kasabasındaki evleri tek tek arıyor.

MIT'nin kampüsünde polisi öldüren iki şüpheli gasp ettikleri bir araçla kaçtı.


Görüntüleri yayınlandı


ABD'nin Boston kentindeki maraton saldırısıyla ilgili iki şüphelinin görüntüsü yayınlandı. Halktan ihbar beklediklerini açıklayan FBI, "Zanlılar tehlikeli olabilir" uyarısı yaptı.

Federal Soruşturma Bürosu (FBI), iki şüpheliye ait kamera kayıtlarını dün akşam basınla paylaşmıştı.

FBI'ın basınla paylaştığı görüntülerde biri siyah, diğeri beyaz şapka takan ve sırt çantaları olan şüpheliler, saldırının meydana geldiği bitiş çizgisine yakın bir noktada görülüyordu.

Soruşturmayı yürüten FBI yetkilisi Richard DeLauriers, iki şüpheliye ait görüntünün Pazartesi, patlamadan hemen önce alındığını söylemişti. DeLauriers, zanlıların kimliklerini ise hala tespit edemediklerini belirtmişti.


3 kişi öldürülmüştü


Boston'da Yurtseverler Günü kutlamaları çerçevesinde, 23 bin kişinin katılımıyla düzenlenen maratonun bitiş çizgisi yakınlarında 10 saniye arayla patlayan iki bomba, biri 8 yaşında 3 kişinin ölümüne, 170'den fazla kişinin yaralanmasına neden olmuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.