Cemaatin okullarında başörtüsü yasak!
“Başörtülü olarak okula gelemezsin, hatta sırada bile duramazsın” denilen Gaziantep Özel Asım Kökoğlu Anadolu Lisesi 10. sınıf öğrencisi Merve Safa Yıldırım, okuldan kovuldu.
Okul müdürü Adnan Kızıloğlu, başörtülü öğrenciyi okula almak için "Bakanlık yazısı" istedi.
Gaziantep’te bulunan ve yeni açılan Özel Asım Kökoğlu Anadolu Lisesi’nde 28 Şubat zihniyeti hortladı. Okula giden 10. Sınıf öğrencisi Merve Safa Yıldırım başörtülü olduğu gerekçesiyle okuldan kovuldu.
MAĞDUR ÖĞRENCİ OLAYI ANLATTI
Merve Safa Yıldırım yaşadığı mağduriyeti gazetemize anlattı. Okulun ilk gününde başörtülü olarak İstiklal Marşı için okul bahçesindeki sıraya girdiğini hatırlatan Yıldırım, şunları söyledi: “Sıradayken yanıma bir başörtülü bir öğretmen gelerek ‘Başını açman gerekiyor’ dedi. Daha okula girmemiştik, okulun bahçesindeydik.
Öğretmenin uyarısı üzerine kendisine ‘Hayır, ben başımı açmayacağım’ dedim. Bunun üzerine öğretmen uzaklaştı ve bir süre sonra tekrar yanıma gelerek biraz yüksek sesle ‘Kızım başını açman gerekiyor’ dedi. Ben kendisine ‘O zaman müdürle konuşurum’ diye cevap vermem üzerine ‘Bu şekilde sırada da duramazsın o halde çık sıradan’ dedi. Ben de sıradan çıkarak okula girmeden müdürü bekledim.
Bir süre sonra Müdür Yardımcısı Gülhan hanım geldi. Kendisine ‘Hocam devlet okullarında serbest iken neden burada serbest değil?’ diye sordum. Gülhan Hanım ‘Biz devlet değiliz, özeliz. Bu okulda başörtülü öğrenci okuyamaz, serbest değil’ şeklinde cevap verdi.
Kendisine ‘Ama başörtülü öğretmenleriniz var’ dedim, ama bana cevap veremedi. Gülhan hanım bana ‘Bugünlük sınıfa gir ama bundan sonra başörtülü olarak okula gelemezsin’ dedi. Ben sınıfa girdim. Okula yeni geldiğini öğrendiğim Almanca dersi veren başörtülü öğretmen yine bana başörtülü sınıfa giremeyeceğimi söyledi ve beni müdürün yanına gönderdi.
Ben de yine Müdür Yardımcısı Gülhan hanımın yanına gittim durumu anlattım ve bana ‘Böyle sınıfa giremezsin. Böyle yaparsan müdürün yanına gidersin ve kendine başka okul ararsın’ diyerek beni okuldan kovdular. Ben de okuldan çıkarak eve gittim.”
“KIZIMI OKULDAN KOVDULAR”
Merve Safa Yıldırım’ın babası Cevdet Yıldırım da, kızının okuldan kovularak eve gelmesinin kendisini ve ailesini üzdüğünü ifade ederek, “Kızım eve gelince ben okul müdürü Adnan beyi aradım ve olayı anlattım.
Adnan Bey bana ‘Evet doğru. Başörtülü olarak öğrenci almıyoruz. İsterseniz bakanlığa bir dilekçe yazın okula başörtüsüyle girebileceklerine dair bize cevap verilsin ancak o durumda izin veririz’ dedi. Ben de kendisine bu söylemlerin yanlış olduğunu ve ipe un sermek olduğunu söyledim.
Türkiye’nin birçok devlet kurumunda başörtüsüyle çalışıldığını ve özellikle devlet okullarında başörtülü olarak öğrencilerin okula gidebildiğini söyledim ve özel okulda neden böyle bir sorun yaşandığını anlayamadığımı okul müdürüne söyledim. Okul müdürü yapacak bir şeyinin olmadığını söyledi ve ben de kızımın psikolojisi bozulmasın diye başka okula gönderdim” dedi.
ALMANCA ÖĞRETMENİ: EVET BAŞÖRTÜLÜ ÖĞRENCİ ALINMIYOR
Asım Kökoğlu Anadolu Lisesinde başörtülü olarak Almanca öğretmenliği yapan Betül Ocak ise, “Öğrenciler bu okulda başörtüsüyle giremiyorlar. Kesinlikle başörtüsüyle derse girilmesi söz konusu değil. Sadece başörtülü öğrenciler ancak okula gelirken, giderken başı kapalı olabilir derslere kesinlikle alınmaz” dedi.
Ocak, muhabirimizin “Ancak siz de başörtülü olarak çalışabilirken neden başörtülü öğrencilere yasak uygulanıyor?” sorusu üzerine ise, “Sendikaların kararına göre başörtülü öğretmenler okulda çalışabiliyor ancak öğrenciler için sendika kararı olmadığı için okulda okutulamıyor” dedi.
“BAKANLIK YAZI YAZSIN”
Özel Asım Kökoğlu Anadolu Lisesi Müdürü Adnan Kızıloğlu da, yaşanan olayı doğruladı. Kızıloğlu, “Eğer başörtülü öğrenci alınabilecekse bakanlık bize yazı yazsın. Başörtülü öğrenci alınabileceğine dair henüz bir yönetmelik yok. Bildiğim kadarıyla başörtülü derslere girilebilir diye bir şey yok. Öyle değil mi? Yönetmelikte herhangi bir değişiklik olmadı.
Eğer valilik veya bakanlık ‘Başörtülü öğrenci derslere girebilir’ diye bir yazı yayınlamışsa bundan benim bilgim yok. Dolayısıyla yönetmelikte ne varsa onu uygulamak zorundayım. İşte sadece öğrencilere yönelik uygulama bu.
Öğretmenlerden de isteyen başlarını açabiliyor isteyenler kapatabiliyor. Bu da sendikaların olumlu tavırlarından dolayı başörtülü öğretmenleri okulumuzda çalıştırıyoruz. Hassasiyet meselesi şahsi bir şeydir. Ben şahsi yaşantımda hassas olurum ama kurumumla alakalı, kurumun yönetmeliği vardır, idare şekli vardır onda ben şahsi uygulama yapamam” dedi.
“OKULUN İŞGÜZARLIĞI”
Eğitim-Bir-Sen Gaziantep Şube Başkanı Mithat Sevin da, “Burada tamamen işgüzarlığından başka birşey değil.
Üstelik başı kapalı öğretmenlerimiz bu okulda görev yaparken başı örtülü öğrencilerin okuldan atılması kadar yanlış bir olay olamaz. Başörtülü öğretmen çalıştırıyorsun ama başörtülü öğrenci okutmuyorsun, bu işgüzarlıktır.
Kaldı ki sözü edilen okullarımız sözde manevi değerlere önem veren okullar olarak bilinir. Manevi değerlere önem veren bir okulda böyle bir sorunun ortaya çıkması bizi şaşırttı. Gaziantep’te hiç dini değerlere önem vermeyen bir başka okulda benzer bir olay yaşanmıştı ve görüşmelerimiz sonrasında okul yönetimi anlayışla karşılayarak sorunu giderirken manevi değerlere önem verildiği bilinen bir grubun okulunda böyle sorunun yaşanmasını anlamak mümkün değildir” dedi.
Yeni Akit - Küre Medya
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.