Ceylanpınarlı çiftçiler: Yıllardan beri yaptığımız işin karşılığını alamıyoruz
Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde geçtiğimiz günlerde etkili olan yağış ve fırtına, ekili alanlara zarar verdi. Yağış ve fırtına sebebiyle hasadına günler kalan buğdaylar yere yattı.
Geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa ve ilçelerinde yağan yağmur ve şiddetli fırtına, ekili alanlara zarara yol açtı. Fırtına ve yağmur Şanlıurfa ve ilçelerinde binlerce dönümlük buğday ve arpa başakları kırılarak yere yatmasına neden oldu.
İLKHA’ya açıklamada bulunan çiftçi Ahmet Demir, yıllardan beri yaptıkları çiftçiliğin karşılığını alamadıklarını ve bu yıl ektikleri buğdayların da yağan yağmur ve çıkan fırtınadan dolayı büyük zarar gördüğünü söyledi.
"Bu sıkıntıyı bölgenin bütün çiftçileri çekiyor"
Yatan buğdayın hepsinin çürüdüğünü ve eğer bu zararları karşılanmayacaksa bundan sonra çiftçiler olarak tarlalarını sigortalı yapmayacaklarını ifade eden Demir, "Çiftçilik sigortasını yapmamıza rağmen ve hasar oluştuğu görüldüğü halde ekspertizler 'hasar kaydı yok' deyip alın terimizi zayi ediyorlar. Buradan yetkililere sesleniyorum. İlçe tarım gelsin, çiftçilerin arazilerine baksın. Eğer bir zararımız yoksa o zaman bizler burada boşuna konuşuyor ve çiftçilik yapıyoruz. Bizler ekinlerimizin karşılığından fazlasını istemiyoruz. Biz hakkımız olanı istiyoruz. Ekipler gelip zararımızın olmadığını söylüyorlar. Ama bizler bu zararımız için kime müracaat edeceğimizi bilemiyoruz. Bugün ilçe tarımına müracaatta bulunduk. Tekrar tespite çıkacaklarını söylediler. Ama hem sokağa çıkma yasağı ve hem de bayram tatili araya girdi. Buğdaylarımız biçme seviyesine gelmiş durumda bu günlerde gelmeseler, biçildikten sonra artık hasar tespiti yapılamaz. Peki, bu zararımızı kim karşılayacak zaten yapı kredide büyük miktarda borcumuz vardır. Ziraat bankalarında traktörlerimiz hepsi hacizli karşılığında satacak bir şeyimiz yok. Çiftçiler olarak, Ceylanpınar Ceylan köyü aşağı Esence mezrasında kalıyorum. Bizim ekinlerimiz budur göz ününde herkes gelip gürsün. Ve sigorta için ödediğimiz parayı da keseceğiz. Bu sıkıntıyı bölgenin bütün çiftçileri çekiyor. Ben bu açıklamayı sadece kendim için demiyorum bütün çiftçiler için diyorum." dedi.
"Çiftçiler daha fazla zarar görmesin"
Mahsulü kaldırmadan gidip borç ederek elektriğin borcunu ödediklerini söyleyen Demir, "Mahsulümüz para etmiyor yerde kalıyor. Soğan ekiyoruz para etmiyor tarlalarda kalıyor. Buğday ekiyoruz, fırtına geliyor ekinlerimiz zarar görüyor. Devlet bu zararımızı karşılamıyor. Pamuk ekiyoruz para etmiyor. Gübre fiyatları almış başını gidiyor. Gübrenin fiyatı 2 bin 500 TL’dir. Ekipler kontrole geldiklerinde, keşif raporlarının sonucunu bize söylemeden gidiyorlar. Bizler onlara söylediğimizde 'sizin bir zararınız yoktur. Fırtınadan dolayı çiftçilerin müracaatlarını kabul etmiyoruz. Ancak buğdayların tamamı yere yatılı olacak ki ondan sonra bizler hasar yazabiliriz.' Diyorlar. Biz çiftçiler olarak bu zararımızı kime ileteceğiz. Buradan bütün yetkililere sesleniyorum. Çiftçiler daha fazla zarar görmesin. Çiftçilerin sesini duyun ve bu sıkıntıya bir çözüm bulun." ifadelerini kullandı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.