Çiftçiler Derneği: Mısırı satmakta acele etmeyin
Mardin'in Kızıltepe ilçesinde faaliyetlerde bulunan Çiftçiler Derneği Başkanı, çiftçilere mısır satışında acele edilmemesi tavsiyesinde bulundu.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu’nun, "İsteyene istediği kadar buğday, mısır teslimi yapabilecek. Fiyatların aşırı yükselmesine kesinlikle müsaade edilmeyecek" şeklindeki açıklamalarını kabul etmediklerini söyleyen Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, çiftçilerin mısır satışında acele etmemelerini gerektiğini belirtti.
TMO Genel Müdürü Başkanı Kemaloğlu’nun açıklamalarının ardından mısır mahsulünde fiyatın düştüğünü illeri süren Çiftçiler Derneği Başkanı Erbeyi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’dan çifçilere pirim verilmesini talep ettiklerini söyledi.
TMO'nun elindeki mısırın sınırlı olduğunu, çiftçilerin mısır satışında acele etmemesi gerektiğini ifade eden Erbeyi, "Mardin Ovası'nda ikinci ürün dane mısır hasadı başlamış olup, verimlerin iyi olması birazda olsa çiftçilerin yüzünü güldürdü. Ama geçtiğimiz günlerde TMO Genel Müdürü Sayın İsmail Kemaloğlu’nun ‘piyasa fiyat istikrarı için mısır stoklarımızı satışa açtık. İsteyene istediği kadar buğday, mısır teslimi yapabilecek. Fiyatların aşırı yükselmesine kesinlikle müsaade edilmeyecek’ şeklinde açıklamada bulundu. Açıklamada ithal mısır fiyatının açıklanması ile ilgili diğer taraftan Tarım İşleteme Genel Müdürlüğü (TİGEM) 05.12.2017 tarihinde 15 bin ton dane mısırın satışa sürülmesi, akabinde TİGEM Genel Müdürlüğü tekrardan 13.12.2017 tarihinden 16 bin ton dane mısırın satışa çıkarılmasını nedeni ile batıdaki alıcı firmaları tedirginlik içerisine koymuştur. Mısır fiyatları, emek verilen üretime katkı sağlayan çiftçilerimizin 15 rutubet mısırını 790 kuruştan satarken, TMO’nun ve ithal mısırların fiyat açıklaması TİGEM genel müdürlüğünün mısırları satışa çıkarmasından dolayı, bugün çiftçilerimiz 15 rutubet mısırını 760 kuruştan satmaktadır. Dolayısıyla çiftçilerimizin mısırlarını satmak için çok acele etmemelerini ve çok yaş rutubetlerde satmamalarını öneririz. Mısırlar tarlada iken yani dalında iken rutubeti düşerse hem kaliteli olur hem de yüksek fiyatla satılır. Bunun için çiftçilerimiz kesinlikle satışları için acele etmemelerini öneririz. TMO'nun elindeki mısır stokları bölgemizde sınırlıdır." dedi.
Mısır hasadı bittikten sonra fiyatların yükseleceğini söyleyen Erbeyi, "Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde TMO'da bulunan 19 bin ton mısır satış fiyatı 815 kuruştan artı yüzde 1 KDV ve artı manipülasyon eklediğinde 830 kuruştan satışlar gerçekleşmiştir. Bunun için daha fazla mısır fiyatlarının düşmesi mümkün değildir. Onun için kimse panik yapıp mısırlarını ucuza satmasın. Çiftçilerimizden depolama imkanı olanlara mutlaka mısırlarını depolamalarını öneririz. Bölgemizde mısır hasadı biter bitmez mısır fiyatları yükselecektir. Çiftçilerimiz 20 rutubetli mısırını 700-710 arasında satmaktadır. Çiftçilerimiz bir dönüm tarlada ortalama bin kilogram mısır elde edip 700 TL’ye satmaktadır. Bir dönüm mısır üretim maliyeti çiftçimizin ortalama gideri 460 TL’dir. Maliyet ile geliri mahsup edildiğinde 6 ay hizmet ettiği emek verdiği bir dönümde elde edebildiği 240 TL'dir. Çiftçimiz emek vererek üretime katkı sağlamasına rağmen alın terinin karşılığını alamamaktadır. Burada çiftçilerimizin adına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba’ya çiftçilerimize dane mısır destekleme primlerini ödemesini talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.