Çiftçiler ithal ete karşı video
İthal et kararına tepki gösteren çiftçiler, et fiyatlarının artmasının, ithal et ile engellenemeyeceği görüşündeler.
5 yılda fiyatı yüzde 65 artan kırmızı et ile fiyatı yüzde 55 yükselen ekmek, devletin zirvesinde masaya yatırıldı. Merkez Bankası ve Tarım Bakanlığı’nın görüş ayrılığına rağmen ette ithalat kararı alındı.
Toplantıda Merkez Bankası ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında et ithalatı konusunda görüş ayrılığı oluştu. Merkez Bankası enflasyonla mücadele için 2015 yılında yüzde 39.8 ile son 5 yılın en yüksek artışını gösteren kırmızı ette ithalat yapılmasını istedi.
Hayvancılıkla ilgili kuruluşlar, "2010 yılında 3 milyar dolarlık et ithal edildi, fiyat gene de düşmedi" diyerek ithalatın etkisiz kaldığını dile getirdi.
Çiftçiler ise ithal et kararına tepki göstererek, artışın etin ithal edilmesi ile engellenemeyeceği kanaatindeler.
Çiftçiler, et fiyatlarının artışının durdurulması için ithal yerine, mazot, saman ve yemde vergi alınmaması ile etin fiyatının da düşeceğini belirttiler.
Ağrı Hayvan Borsasında bulunan yetiştiriciler, ithal et ile kendilerinin zarara uğratılacağını ifade ederek, ithal et yerine canlı hayvan getirilmesi gerektiğini söylediler.
"Et yerine canlı hayvan ithal edilsin"
Vatandaşın ithal et yemeyeceğini ifade eden Hanifi Küsmün, "İthal et ne kadar gelirse de gelsin, fiyat inmez. Çünkü kimse ithal et yemez. İthal et yerine ithal canlı hayvan getirilirse daha iyi olur. Belki bu şekilde fiyat inebilir." dedi.
"İthal et bölgenin ekonomisini olumsuz etkiler"
Yılmaz Dursun adlı çiftçi de ithal et getirilmesinin, çiftçiye ihanet olduğunu belirterek, "Doğu ve Güneydoğu Bölgeleri ekonomisi hayvancılık üzerinedir. İthal etin getirilmesi bu bölgenin ekonomisini olumsuz etkiler. Aynı zamanda sürüm de önemli. İthal acaba piyasaya ne kadar yansır. Fiyatların yükselmesine engel olmak için, çiftçiyeciddi destek verilmesi lazım. Destek ciddi ve organizeli olmayınca iç piyasa bundan olumsuz etkileniyor. İthal etin getirilmesi bu işe emek vermiş insanlara ihanet olur." şeklinde konuştu.
"Hayvansal ürünlerde vergi almasınlar"
Ferman Kaya adlı çiftçi ise, fiyatların düşmesi için hayvansal ürünlerden verginin alınmaması ile et fiyatlarının ineceğini ifade ederek, "İthal et getirmesinler. Yem, saman ve mazottan vergi almadıkları zaman ithal et fiyatına biz de et satarız. 45-50 TL yem alıyoruz etin pahalı oluşundan bahsediyorlar. İthal et getirilerek bu bölgelerde hayvancılığı bitirirler. Fiyatların düşmesi için ithal et çözüm değildir. Etin kilosunu 23 TL'ye satıyoruz bir el değiştirerek markete geçiyor 40-50 TL oluyor. Tezgahtar para kazanıyor. Biz mağduruz. Daha kendi ürünü var ellerinde ama gidip ithal et getiriyorlar." sözleri ile tepki gösterdi.
İthal etin gelmesi ile fiyatın değişmeyeceğini savunan Neşet Sağlam, "Dünyanın etini de buraya getirsen değişen bir şey olmaz. Fiyat 15 TL'ye kadar da indirilse kasaplar 50-60 TL'ye satıyor etin kilosunu. Karkas etin fiyatı 23 TL. Bu kasaplar bunu alıp yine 60 TL'ye satacaklar. O kadar ithal et geldi ama kasaplarda fiyat düşmedi. Yemin torbası 50 TL, kepeğin torbası çıkmış 30 TL'ye, et fiyatı 23 TL'ye düşmüş hala ete kafayı takmışlar. Tonlarca et getirdiler, kasaplarda fiyatları düşürmeliler. Buradakiler hep üretici ve hepsi zarar ediyor, bitmişler. İstanbul, Adapazarı, Ankara, Erzurum, Gümüşhane ve diğer illerin hepsinde kilosu 23 TL'ye hayvanın kesimi yapılıyor." şeklinde konuştu.
150 tane hayvanının olduğunu ve kilosuna 22 TL verildiği taktirde hayvanlarının hepsini verebileceğini söyleyen Mehmet Çaldıran ise şöyle konuştu: "Kasaplarda etin kilo fiyatları 48-50 TL. Şuan 150 tane bağlı hayvanım var. Hepsini besliyorum. Hayvanlarımın kilosuna 22 TL versinler hepsini vereyim. Devlet önce kasapları kontrolden geçirsin, sonra ithal eti çözüm olarak görsün."
"2-4 TL olan küpeler, 75 TL'ye kara borsa olarak satılıyor"
Hayvan küpesinin kara borsaya düştüğünü belirten Mirsevdin Kaya, "Hayvan küpesi şimdi karaborsaya düşmüş, bulamıyoruz. Küpe olmayınca ne hayvan sevki yapabiliyoruz nede hayvan alabiliyoruz. Dışarıdan gelen hayvanların küpelerini Ağrı veterinerliği kabul etmiyor. Buna bir çözüm bulunması lazım. Küpenin çiftini 150, 170, 200 TL'ye satıyorlar. Küpelerin hepsini karaborsaya düşürmüşler. Normalde veteriner 2,5 , 3 veya 4 TL'ye satıyor. Erzurum, Kars, Iğdır illerinde küpe noktasında serbestiyet var ama Ağrı'da sıkıntı var. Bunun giderilmesini istiyoruz." şeklinde konuştu.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.