Çiftçiler pamuk fiyatına isyan etti

Çiftçiler pamuk fiyatına isyan etti

Türkiye'de pamuğun yoğun olarak yetiştirildiği illerin başında gelen Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesindeki çiftçiler, destek primlerinin düşürülmesine ve pamuk fiyatının belirsizliğini korumasına tepki gösterdi.

Viranşehir Zahireciler Borsa Başkanlığı öncülüğünde basın açıklaması yapan Viranşehirli çiftçiler, açıklanan pamuk fiyatlarına tepki gösterdi. İlçenin Ceylanpınar caddesinde bulunan maliye parkında bir araya gelen çiftçiler adına açıklama yapan Viranşehir Zahireciler Borsa Başkanı Remzi Atan, pamuk ile uğraşan esnaf ve çiftçinin zarar görmesi halinde, bunun tüm sektörlere de yansımalarının olacağını kaydetti.

Atan, "Değerli Viranşehir halkı, kıymetli çiftçi ve esnaf arkadaşlarımız ve değerli STK temsilcileri! Bugün buraya gelerek bizleri yalnız bırakmayan herkese teşekkürü bir borç biliyorum ve hepinize hoş geldiniz diyorum. Mübarek cuma gününüzü de en kalbi duygularımla tebrik ediyorum. Değerli arkadaşlar! Biliyorsunuz ki, ülkemizde tarım ile ilgili bazı sıkıntılar var. Hem çiftçi, hem esnaf ve hem de vatandaşlarımız mağdur ve kimse halinden memnun değildir. Viranşehir gibi verimli bir ovada pamuk üzerine geçimini sağlayan binlerce işçi, binlerce esnaf ve binlerce çiftçi vardır. Bu insanların çeşitli iş alanlarına çok ciddi maddi desteği vardır. Kazanılan bu para memleketimizde fırıncı, bakkal, berber, tamirci, manavdan tüm sektörlere kadar herkese fayda sağlamaktadır. Pamuk ile uğraşan esnaf ve çiftçi zarar gördüğünde tüm sektörler de zarar görüyor. Yani bu sorun sadece pamuk ile uğraşanların sorunu değil, tüm Viranşehir’in sorunudur. Aslında bu sorun tüm ülkenin sorunudur. Bu soruna bir çare üretmeyen yetkililer, bu vebalin altından kalkamazlar. Bakın Tarım Bakanımız bu tür sıkıntılara duyarsız kalırsa, ülkemiz tarım alanında ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacaktır.

Pamuk desteklemesinin en az 1.250 lira ve pamuk fiyatının da en az 4 bin 500 lira olması gerekmektedir. Ülkemizde yetkililer çiftçinin bir yere varmasını istiyorsa, pamuk ithalatının önü kesilmelidir. Yerli üreticiye destek verilmelidir. Ben Viranşehir’in kalbi olan buğday pazarı borsa başkanıyım. Ben, borsa yönetimi ve esnaflarımızla bu konuya duyarsız kalamazdık ve asla duyarsız kalmayacağız. Sizin sorununuz bizim sorunumuzdur. Buradan tüm STK’lara sesleniyorum. Bu haklı mücadeleye destek verin ki, sesimizi tüm Türkiye duysun. Viranşehir’in sahipsiz olmadığını herkese duyurmak mecburiyetindeyiz. Biz bu sorunun farkındayız. Tohum, gübre, mazot, ilaç, işçilik ve özellikle elektrik maliyetlerini çok iyi biliyoruz. Devletimiz bizden rapor istesin. Onlara çok kapsamlı rapor hazırlar ve elimizle götürür teslim ederiz. Ankara’daki koltuklardan buradaki insanların sıkıntısını göremezsiniz. Gelin sahayı beraber dolaşalım, o zaman sorunları görürsünüz. Millet perişandır. Kimse artık bir şey ekmek ve biçmek istemiyor. Tarlalarını satmak isteyen onlarca insanımız vardır. Bu insanların seslerine kulak tıkarsanız, bir krize sebep olursunuz. Değerli yetkililer! Bizi duyun ve sesimize kulak verip bu sorunlar için bir kriz masası oluşturun. Biz hiç bir zaman devletimizi zan altında bırakacak bir şey yapmayız. Devletimizi zora sokmayız. Taşkınlık yapacak da değiliz. Halkımızı yalnız bırakmayacağız ve hakkımızı arayacağız.” dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.