Çiftçilerin sorunları Cumhurbaşkanına mektupla iletildi
Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanı çiftçilerin sorunlarını Cumhurbaşkanına mektupla iletti.
Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Şahin, çiftçilerin yaşadıkları sorunları yazdığı mektupla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdi.
GAP sulama Kanallarının Mardin Ovasına yetişemediğinden dolayı sondaj kuyuları ile sulamaya devam edildiğini belirten Şahin, Sürekli günde 8 saat enerji kesintisin yapılması ve ürünün döllenme esnasında dahi bu kesintinin sürdürülmesinin yanında bakım ve onarım bahanesiyle yapılan kesintilerin çiftçilerinin verim düşüşüne sebebiyet verdiğine dikkat çekti.
Don ve fırtınadan dolayı 2017 yılında çiftçilerin ürün kaybının giderilmesini beklediklerini belirten Şahin, şunları ifade etti: “Mardin ovamızın ekonomisi, baş tacı olarak gördüğümüz çiftçilerimizin ürettikleri ürünler sayesinde canlanmaktadır. Gerek sanayicilerimizin gıda üretiminde, gerekse sağladıkları istihdam ve yapılan ihracatta mukaddes çiftçilerin üretimleri sayesindendir. Ne yazık ki çiftçilerimizin sıkıntıları giderilmemiştir. GAP sulama Kanallarının Mardin Ovamıza yetişmemiş olması nedeniyle sondaj kuyuları ile sulamaya devam edilmektedir. Sürekli, günde 8 saat enerji kesintisin yapılması ve ürünün döllenme esnasında dahi bu kesintinin sürdürülmesi yetmiyormuş gibi, bakım ve onarım bahanesiyle yapılan kesintiler ayrıyeten çiftçilerin verim düşüşüne sebebiyet vermektedir. Bakım onarımların sulamaya ihtiyaç duyulmadığı zamanda yapılması gerekir. Çiftçilerimizin 2017 Nisan ayları sonlarında ovada uğradıkları don ve fırtına afeti sonucu yüzde 40-60 oranında ürün kaybına uğraması sonucu mağduriyetlerinin giderilmesi beklenmektedir.”
“Toprak mahsulleri ofisi alım fiyatlarını açıklamaması çiftçilerin mağduriyetlerine sebebiyet vermektedir”
TMO’nun ürün fiyatını açıklamamasından yakınan Şahin, “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Tarımsal alanda alım-satımda 'REGÜLATÖR' görevini yapması gerekmektedir. Ürünler piyasaya girmiş ve satışlar yapıldığı halde her sene olduğu gibi TMO halen alım fiyatlarını açıklamaması çiftçilerin mağduriyetlerine sebebiyet vermektedir. Ürün hasat edilmeden TMO Alım fiyatını açıklaması yararlı olacaktır.” diye belirtti.
“Çiftçilerin Mısır Destekleme Priminden mahrum bırakılması yüzde 72 oranında kayıt dışına sebebiyet vermiştir”
Çiftçinin ikinci mısır ekiminden vazgeçmesinin mümkün olmadığına vurgu yapan Şahin, “Mardin ovamızda ikinci ürün olarak mısır ekimi yapılmaktadır. Çiftçinin bu ikinci mısır ekiminden vazgeçmesi mümkün değildir. 27 Nisan 2016 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Berat Albayrak, Gıda Tarım Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik ve Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu, Şanlıurfa’ya geldiler. Enerji tüketim fiyatlarını belirlediler. Mısır enerji fiyatını dönüm başına 7,50 liradan 11 liraya çıkardılar. Aradaki 3,50 lira çiftçinin maliyetine yansıtıldı. O tarihte mısır destekleme primi dönümsel olarak 4 lira iken bu destekleme primini kaldırdılar. Çiftçi büyük itirazlarla bunun adaletli olmadığı, mutlaka mısırın destekleme primin artırılarak mısır üretiminin vazgeçilmemiz olduğunun ısrarla kabullenmesini istediler. Bu uygulama sonucu; çiftçilerin mısır destekleme priminden mahrum bırakılması ile yüzde 72 oranında kayıt dışına sebebiyet vermiştir. (yüzde 2 zirai stopaj- yüzde 15 gelir vergisi ve yüzde 20 kurumlar vergisi) kazanç vergisi kaybına sebep olmuştur. Bu uygulama devletimizin gelir kaybını beraberinde getirmiştir.” dedi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.