Çiftçiye Destek
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesi hakkında tebliğ yayınladı.
MARDİN- Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ, "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlarının Desteklenmesi Hakkında Tebliğ'in Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirterek çiftçilere ve üreticilere olan desteğin devam ettiğini söyledi.
Akdağ, bu Tebliğ kapsamında Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olan ve kabul edilen proje başvurularında, hibeye esas proje tutarının yüzde ellisi hibe yoluyla destek verileceğini kaydetti. Akdağ, hibe kapsamında esas tutar gerçek kişiler için proje başına 150 bin TL, tüzel kişiler için ise 600bin TL'Ye kadar destek verilebileceği bilgisini verdi. Akdağ, söz konusu tebliğin kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak için, gerçek ve tüzel kişilerin ekonomik faaliyetlere yönelik yatırımlarının desteklenmesi amacıyla yapılması gereken hususları kapsadığını kaydetti.
Konu hakkında bir açıklama yapan AvaDanışmanlık Kırsal Kalkınma Projeleri Uzmanı Nurullah Kılıç ise, Kırsal Kalkınma Desteklemeleri Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımlar ile Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesine İlişkin Karara dayanılarak hazırlandığını söyledi. Kılıç, "Tebliğin amacını doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi,gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulmasına ilişkin usul ve esasları belirlemektir."dedi.
Sera Yapımına Bir Destek Daha Geldi
Söz konusu hibe desteği ile kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak için gerçek ve tüzelkişilerin ekonomik faaliyetlere yönelik yatırımlarının desteklenmesi amacıyla yapılması gereken hususları kapsadığını da aktaran Kılıç, "Buna göre, ekonomik yatırımlar destekleme programı kapsamında; Tarımsal ürünlerin işlenmesi,depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni yatırım tesislerinin yapımı,Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesine yönelik yatırımlar, Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırımların tamamlanmasına yönelik yatırımlar,Alternatif enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımına yönelik yatırımlar ile Tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere, alternatif enerji kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar enerjisi üretim tesisleri,Koyun, keçi ve manda konularında sabit yatırım projeleri, hibe desteği kapsamında değerlendirilecek"diye konuştu.
Ekonomik yatırım konularında destekleme oranı ile ilgili olarak proje başvurularında hibeye esas proje tutarının, gerçek kişi başvurularında 150 bin TL'sini, tüzel kişi başvuruları için ise 600 bin TL'yi geçemeyeceğini kaydeden Kılıç, hibeye esas proje tutarının yüzde 50'sine hibe yoluyla destek verileceğini, diğer yüzde 50'sioranındaki tutarı ise başvuru sahiplerinin kendi kaynaklarından temin etmekle yükümlü olduğunu sözlerine ekledi.
Başvurular Gıda, Tarım veHayvancılık İl Müdürlüğüne şahsen yapılacak olup, ilgili mevzuat, başvuru şartlan ve başvuruda istenen belgeler Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü internet adresinde yayınlanacağı açıklandı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.