Çin: Güvenlik Konseyi'nin 2231 sayılı kararını kötüye kullanmaya çalışmak sonuç vermeyecek
Çin'in BM Daimî Temsilciliği, Nükleer Anlaşma'nın çok taraflı bir anlaşma olduğunu ve BM Güvenlik Konseyi'nin 2231 sayılı kararını kötüye kullanmaya çalışmanın sonuç vermeyeceğini belirtti.
Çin'in BM Daimî Temsilciliği, “Nükleer Anlaşma'ya bağlı bütün ülkeler, BM Güvenlik Konseyi 2231 sayılı kararı ile bu anlaşma uyarınca hareket etme sorumluluğunu taşımaktadır. Bu anlaşmayı kötüye kullanmaya çalışmak sonuçsuz kalacaktır” ifadelerine yer verdi.
ABD, Nükleer Anlaşma'dan çekilmesine rağmen İran'a uygulanan silah ambargosunun uzatılması hedefiyle hazırladığı karar taslağını ABD'nin müttefiki olarak BM Güvenlik Konseyi'nin mayıs ayında dönem başkanı olacak Estonya'nın yardımıyla oylamaya sunmak istiyor.
BM Güvenlik Konseyi 2006 ve 2007 yıllarında İran'a silah satışı ve ihracatını yaptırım listesine aldı. Nükleer Anlaşma'nın yürürlüğe girmesinden sonra 18 Ekim 2020'de Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun İran nükleer programını onaylamasından sonra kaldırılması kararlaştırıldı.
Trump, Mayıs 2018'de ülkesinin nükleer anlaşmadan çekildiğini ve anlaşma uyarınca yürüklükten kaldırılan tüm yaptırımları yeniden devreye sokacağını duyurdu. Bunun ardından anlaşmayı imzalayan İngiltere, Fransa, Almanya, Çin ve Rusya, ABD'nin bu hareketini kınayarak İran'la ticari işbirliğine devam edeceklerini vurguladılar.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.