Çınar Gözenek'te koyun kırkma dönemi başladı
Çınar İlçemize bağlı Gözenek (Gürco) Mahallesinde hayvancılıkla sağlayan vatandaşlar, havaların ısınmasıyla birlikte koyunlarını kırkmaya başladı.
Çınar ilçemize Bağlı Gözenek (Gürco) Mahallesinde ikamet eden vatandaşlar, hayvanlarının yazın daha sağlıklı gelişim göstermesi için koyun kırkma uygulamasına başladılar.
Koyunların daha güzel etlenmeleri, sıcaklardan etkilenmemeleri ve hastalıklardan korunmaları için kırkım yaptıklarını ifade eden vatandaşlar, koyunları çok olan ama kırkım yapan kişi sayısı az olan ailelerin yardımlaştıklarını söylediler.
Hayvanların zayıf kalmamaları için kırkma işlemi yaptıklarını söyleyen Ramazan Tatlı, "Bölgenin sıcak olması dolayısıyla bu hayvanlar burada yetişemiyor, zayıf kalıyor ve hatta sıcaktan dolayı ölebiliyor. Ondan dolayı hayvanların kırkılması gerekiyor. Tabi ki kırkma işleminin erken yapılması sakıncalı iken geç yapılmasında bir mahsur yoktur. Fakat geç yapılması oluşan terlemeden kaynaklı olarak kırkmak açısından kolaylık sağlamaktadır." Dedi.
"Kırkma işleminin bahar mevsimde yapılmasının sebebi serin olmasıdır"
Tatlı, "Kırkma işleminin bahar mevsimde yapılmasının sebebi ise, havaların şu an itibariyle serin olmasıdır. Bu işlem yazın yapılırsa, yaz sıcağının saçsız bir insanı rahatsız etmesi gibi bu hayvanları da rahatsız etmektedir. Aynı zamanda bu mevsimde kan dolaşımı hızlı gerçekleştiğinden dolayı yünlerin yeniden çoğalması daha hızlı gerçekleşmektedir." İfadelerini kullandı.
"Koyunların daha sağlıklı olabilmesi için onları kırkıyoruz"
Hayatlarını hayvancılıkla idame ettirdiklerini vurgulayan Önder Tatlı, kırkılmayan koyunların ölme ihtimallerinin yüksek olduğunu ifade etti.
Tatlı şunları söyledi: "Bizim hayatımız hayvancılıkla geçiyor. Kardeşim askerde olduğu için onun yerine çobanlık yapıyorum. Mayıs ayları koyunların kırkma zamanıdır. Biz de bugün koyunlarımızı kırkıyoruz. Önümüzde yaz ayları var. Koyunların daha sağlıklı olabilmesi için koyunları kırkıyoruz. Koyunlar kırkılmadığında koyunun etleri gelişmez. Vücutlarındaki kanları zarar görür, gelişmez ve ölme ihtimalleri çok yüksek olur."
"Koyunları kırkmak tecrübe istiyor"
Kırkma zamanın Ramazan ayına denk gelmesiyle koyunların kırkılmasının zor olduğunu belirten Tatlı, "Kırkma zamanı Ramazan ayına denk geldi. Ramazan'da oruç tuttuğumuz için koyunların kırkılması biraz daha zorlaşıyor. Geçen yıl Ramazan ayı gelmeden bir hafta önce koyunlarımızı kırktık ama bu yıl Ramazan'a denk geldi. Koyunları kırkmak tecrübe istiyor ama öğrenmek isteyenler birkaç defa kırktığında öğrenebilir. Koyunu kırkmada ilk önce karın tarafından başlıyoruz. Çünkü koyunu oradan kırpmaya başlanmazsa giriş yapılamıyor. Koyunun sırt tarafından başlanılırsa çok sıkıntı olur ve rahat kırkılamaz. Bundan dolayı hem hayvanlar sıkıntı çeker hem de bizler sıkıntı çekeriz. Bizim sayımız az olduğu için arkadaşlarımız bize yardım etmeye geldi. Allah hepsinden razı olsun." dedi.
"Erken kırkma nedeniyle hayvanlar telef oldu"
Yardımlaşma konusunun gelenek haline dönüştüğünü belirten Ersin Tatlı, "Amcamın ailesi yalnız başlarına kırkma yapamadıklarından dolayı kendilerine yardım ediyorum. Evvelden beri bu şekilde yardımlaşıyoruz. Aile fertleri kalabalık olanlar kırkma işlemini kendi aralarında hızlı bir şekilde, kimseden yardım istemeksizin yapmaktadırlar. Geçtiğimiz yıl amcaoğullarım acele edip kırkma işlemini Ramazan ayından önce tamamlamayı hedeflediler. Nitekim de hedefe ulaşıldı. Fakat aradan 4 gün geçtikten sonra yağmur yağdı ve hayvanlar üşüdüler. Mecburen tüm hayvanları eve getirdik, sobayı yakarak ısınmalarını sağladık. Bu durumdan dolayı birçok hayvan telef oldu. " diye konuştu.
"İri yünleri ve küçükleri birbirinden ayırıyorum"
Kırkma işleminden sonra yünleri topladıklarını söyleyen Aysel Tatlı, köyde ihtiyacı olan ailelere de verdiklerini belirtti.
Tatlı, "Bizler buraya gelmiş yün topluyoruz. Onlar kesiyor, ben de topluyorum. İri yünleri ve küçükleri birbirinden ayırıyorum. Bu şekilde irileri yıkayıp temizleyeceğiz. Her yıl bunu yapıyoruz. Bu zahmetli, zor bir iştir. Bunları derede yıkıyoruz, yatak yapmakta kullanıyoruz. Köyde ihtiyacı olan ailelere de veriyoruz." ifadelerini kullandı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.