Çınarlı besiciler: Şap hastalığından bahsediliyor, henüz böyle bir vakaya rastlamadık
Küçük ve büyükbaş hayvanlarda baş gösterdiği belirtilen şap hastalığı hakkında konuşan besiciler, Karacadağ bölgesinde henüz bir vakaya rastlamadıklarını belirtirken alınan önlemler kapsamında hayvan pazarının kapatılmasının sektörü olumsuz etkilediğini
Türkiye’de birçok şehirde görülen şap hastalığı dolayısıyla hayvan pazarları kapatıldı, il ve ilçeler arası hayvan sevkiyatları da yasaklandı.
Bazı bölgelerde artan vakaların yaygınlaşmasını önlemek amacıyla adeta hayvanlara yönelik uygulanan karantina, birinci derecede hayvancılık sektörünü olumsuz etkilerken pazarda et fiyatlarının da artmasına neden oldu.
Şap hastalığından dolayı hayvan pazarlarının kapatılmasıyla arz ve talep dengesinde farklılıklar oluştu. Besiciler, bölgede henüz herhangi bir şap hastalığı vakasına rastlanılmamasına rağmen hayvan pazarının kapatılmasını sektörü olumsuz etkilediğini belirterek bu süreçte birinci derece mağdurun kendileri olduğunu dile getirdi.
"Şap hastalığından dolayı hayvan pazarı da kapatılınca et fiyatları arttı"
Çınar ilçemize bağlı Bellitaş (Xırbêsitil) mahallesine hayvancılıkla uğraşan besicilerden Mehmet Ali Aydınalp, "Şap hastalığından bahsediliyor ve bundan dolayı hayvan pazarı kapatılmış fakat biz henüz böyle bir vakaya rastlamadık. Hayvan pazarı da kapatılınca et fiyatları arttı. Burada en çok mağdur olan besicilerdir." dedi.
Aydınalp, "Polis, korsan yollardan hayvanını satmak isteyenleri fark ettiğinde ceza kesiyor. Coronavirus döneminde de aynı şekilde besiciler perişan oldu. Yine o zamanda hayvanımızı satmak istediğimizde zabıtalar ceza kesiyordu. Ben şahsen o dönemde uğradığım zararlardan dolayı iflas ettim. İki ay evveline kadar hayvan fiyatları gayet makuldü. Son iki ayda fiyatlar bayağı yükseldi." ifadelerini kullandı.
Daha önce hayvancılıkla uğraşırken artan maliyetlerden dolayı tüm hayvanlarını satarak besiciliği bırakmak zorunda kalan Sadrettin Gizli, sektörü bırakma sebebini anlatarak "Mevsim değişikliğinden dolayı yeme çok ihtiyaç duyuldu, yemde baya pahalıydı. Bir keçinin beslenmesi, sağması, yavrularına sütü emzirme gibi baya zahmet bir işti. Onu da yapamadığımız için onları sattık. Sonra birkaç inek aldım, yem pahalı oldu onları da sattım." şeklinde konuştu.
"Et fiyatların yüksek olmasının birinci sebebi yemin pahalı olmasıdır"
Şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarı kapatıldığını ve artan et fiyatlarının kapanmanın etkisinden kaynaklanmış olabileceğine ihtimal verilse de asıl sebebin artan maliyetler olduğuna dikkat çeken Gizli, şunları söyledi:
"Et fiyatların yüksek olmasının birinci sebebi yemin pahalı olmasıdır. Çünkü sadece hayvan pazarının kapatılması olsaydı et fiyatlarının yüksek olması gerekirdi. Köyde bir hayvan almak istediğin zaman alacağın hayvanın fiyatı da yüksektir. Bundan anlaşılıyor ki son zamanlarda mevsimlerin değişmesinden dolayı otların yeşermemesi ve yağmurların düzenli yağmaması nedeniyle bir kuraklık dönemi geçiriyoruz. Bunun sonucunda hayvanları mecburen saman ve yemle beslenilmesi lazım. Bundan dolayı yemde pahalılaştı. Hayvanların azalmasından dolayı hayvan fiyatlarının yükseldiğini düşünüyoruz."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.