Cizre ve Silopi’nin bir milyarın üzerindeki ihracatı dibe vurdu

Cizre ve Silopi’nin bir milyarın üzerindeki ihracatı dibe vurdu

Bölgede yaşanan çatışmalar, Irak’ta yaşanan savaşın ekonomiye zararları hakkında değerlendirmelerde bulunan Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çağlı, yaşanan ekonomik sorunların giderilmesi için çağrıda bulundu.

Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çağlı, hem bölgede hem de Irak’ta yaşananlar nedeniyle ekonomik sorunların çığ gibi büyüdüğünü, Cizre ve Silopi’nin bir milyarın üzerindeki ihracat rakamlarının dibe vurduğunu söyledi.

İLKHA’ya değerlendirmelerde bulunan Süleyman Çağlı, özellikle esnafın darboğazda olduğunun altını çizerek, sorunlara köklü çözümler üretilmesi gerektiğini belirtti.

Bölge esnafının zor bir dönemden geçtiğini ifade eden Çağlı, “Özellikle nakliyecilerimiz bu konuda ciddi sıkıntılar yaşıyor. Habur Sınır Kapısı Almanya’dan sonra en çok ihracat yapılan kapımızdı. Bölgenin tek bacasız fabrikasıydı. Habur Sınır Kapısı son dönemlerde çok büyük sıkıntılar yaşadı. Bir taraftan IŞİD, bir taraftan bölgede yaşanan operasyon ve olaylardan dolayı hem esnaf hem ihracatçı hem de nakliyeci çok ciddi sıkıntılar yaşıyor. Temennimiz bir an önce bu olayların son bulmasıdır. İnşallah Irak’taki sıkıntılar da son bulur.” dedi.

“Cizre ve Silopi’nin bir milyarın üzerinde ihracatı vardı, bu rakam dibe vurdu”

Nakliyecilerin Türkiye ile Irak arasındaki 50 yıllık petrol anlaşmasına güvenerek tanker aldığını dile getiren Çağlı, “Bölgede çok ciddi derecede tanker alımı oldu. Petrol anlaşmasına güvenilerek bölgede yaklaşık 7-8 bin tanker yapılmış. Bu tankerler kredi ile alındı. Bu tankerler çalışmayınca bölgede herkes icralık oldu. Bölgede nakliye sektörü dibe vurmuş durumda. Bankalarda borçlar birikti. Herkes bankalarla sorun yaşadı ve sicil bozuldu. Olaylar başlayınca, kapı da kapanınca, haliyle bu sıkıntılar oldu. Şu anda çok büyük bir sıkıntı var. Bizim buranın tek geliri nakliyeciliktir. Başka bir iş yok. İhracat IŞİD saldırıları başladığından beri durdu. Burada birçok büyükşehirden daha büyük ihracat yapılıyordu. Özellikle Cizre ve Silopi’nin bir milyarın üzerinde ihracatı vardı. Bu rakam dibe vurdu ve ciddi bir ihracatımız yok. İhracatta büyük bir kaybımız var.” ifadelerini kullandı.

“Toparlanma sürecine girdik ama sanırım bu vakit alacak ve zor olacak”

Bölge esnafının tamamının çatışmalardan zarar gördüğünü söyleyen Çağlı, “Bölgede ne kadar esnaf varsa bu olaylardan etkilenmiştir. Şırnak bölgesinde 4 bine yakın şirket var, bunların tamamı etkilenmiş ve tamamı sıkıntılar içerisinde. Bu süreçte herkes bundan etkilendi. Biz bu sıkıntıları 3 yıldır yaşıyoruz. Şimdi toparlanma sürecine girdik ama sanırım bu vakit alacak ve zor olacak.” şeklinde konuştu.

“Birçok esnaf icra ile karşı karşıya”

Bölgede esnafın yaşadığı sıkıntıları Cumhurbaşkanı ve Başbakana ilettiklerini ifade eden Çağlı, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu sorunlarımız yetkililer tarafından biliniyor. Onlardan isteğimiz; bu sıkıntılara el atıp, esnafa destek vermeleridir. Burada birçok esnaf icra ile karşı karşıya. Banka taksitlerini esnaf ödeyemiyor. Her taraftan şu anda sıkıntılıyız. Devlet bir an önce bölge esnafına sahip çıkmalıdır. Nakliyeci çok ciddi bir sıkıntı çekiyor. Nakliyeciler hem bankalarla sorun yaşıyor hem de araçları çalışamıyor. Esnafa artık destek verilsin. Yetkililer, esnaf ile bankaların bozulan ilişkilerinin düzeltilmesi için destek vermelidir.”

İLKHA









HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.