Çocuğun dünyasında babanın yer

Çocuk eğitimi denince akla her zaman annenin rolü geliyor. Babanın rolü hep göz ardı ediliyor. Hâlbuki çocuğun anneden alacağı duygusal besinle, babadan alacağı duygusal besin birbirinden çok farklıdır. Eskiden babanın yokluğunu, evde bulunan; dede, dayı, amca giderebiliyordu. Onlar olmazsa mahallenin bakkal amcası çocuklara bir baba gibi rol model olabiliyordu. Amma velâkin şu zamanda babalar evlerde yoklar… Sabah çıkıp akşam gelen baba evdeki zamanı da tv, akıllı telefon gibi aletlerle geçirirken çocuk da babanın kendi duygusal dünyasındaki karşılığından mahrum kalmaktadır.

Babanın varlığı, çocuk için huzur kaynağıdır. Onunla geçirilen zamanlar huzur ve güven atmosferinin soluklandığı anlardır. Babanın çocuk eğitiminde karşılığını anlamak için babasız büyüyen çocukları inceleyin! Hangi özellikleri göreceksiniz? Gözlemlerimize ve mesleki bilgilerimize dayanarak söyleyebiliriz ki babasız yetişen çocuklar,  özellikle erkek çocuklar istikrarlı yaşamakta, dirayetli olmakta ve aldıkları kararları hayata geçirmekte zorluk çekerler. Baba yokluğunun ortaya çıkardığı en temel problemler: Kararsızlık, kuralsızlık ve iradesizliktir.

Babanın çocuğa psikososyal faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

*Çocuklar anne ile sevgiyi ve güvenmeyi, baba ile de sosyalleşmeyi, yani kurallara uymayı, paylaşmayı ve problem çözmeyi öğrenirler.

*Erkek çocuğunun baba ile özdeşleşmesi, cinsel gelişimi ve toplumsallaşma açısından önemlidir. Günümüz erkek çocukları zamanlarını daha çok anneleri ile geçiriyor. Bu durum da çocukların babalarından alacağı duygusal verimi eksik bırakıyor. ‘'Eskiden benim babam senin babanı döver ‘'söylemi şimdilerde ortada babalar olmadığı için ‘'Benim annem senin anneni döver.'' Söylemlerine dönüşmekte ve çoğalmaktadır. Sırf bundan dolayı haydi babalar evlere diyoruz.

*Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre; çocukların zekâ seviyesi ile babanın ilgisi arasında pozitif bir ilişki vardır. Çünkü babanın varlığı, çocuğa uyaran yönünden daha zengin bir çevre sağlamış oluyor. Bu da çocuğun kelime hazinesini artıyor. Çocuğun zihin, dil ve sosyal gelişimine büyük katkıda bulunuyor.

* Babasıyla iyi ilişkileri olan çocuklar özgüveni yüksek ve kendini rahat ifade edebilen bir birey olurlar.

* Babayla iyi bir ilişki, sağlam bir ruh sağlığının da tamamlayıcısı oluyor. Babayla yapılan sağlıklı iletişimin hem çocuklukta hem de yetişkinlikte; ruhsal sorunlara ve sıkıntılara karşı, çocuğun ruh sağlığı üzerinde koruyucu etkisi bulunur. Babanın gücünü arkasında hisseden çocuklar sosyal hayatta daha dayanıklı oluyorlar.

Sonuç olarak baba çocuğun yanında hiçbir şey yapmasa da hastanın oksijen soluduğu gibi, çocuk da babadan güven ve huzur solur. Çünkü babalar, çocuklarına huzur ve güven hissi verecek kabiliyette yaratılmıştır. Babaların çocukların her anlarına tanıklık etmesi dileği ile

Vesselam…

Not: Bu yazımızda daha çok babanın erkek çocuğun dünyasındaki yerine odaklandık babanın kız dünyasındaki etkilerini sonraki yazılarımızda yazacağız inşallah.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.