Çocuğunun ödevine yardımcı oldu sonrasında naht sanatında usta öğretici oldu

Çocuğunun ödevine yardımcı oldu sonrasında naht sanatında usta öğretici oldu

Öğretmenin çocuğuna verdiği ev ödevini yapmasına yardımcı olurken tanıştığı Naht sanatında usta öğretici oldu.

Mersin’de yaşayan Ramazan Özkan (45), öğretmenin çocuğuna verdiği ev ödevini yapmasına yardımcı olurken, kendisini naht sanatının içinde buldu. Her şey öğretmenin çocuğuna verdiği ev ödeviyle başladı. Özel bir şirkette işçi olarak çalışan Özkan, öğretmenin çocuğuna verdiği ev ödevini yapmasına yardımcı olurken, bu sanatla buluştu.

Naht sanatına bu şekilde başlayan Özkan, bu sanatı yaşatmak için evin balkonunu atölyeye çevirdi. Kendi imkânlarıyla öğrendiği sanatı, şimdi de usta öğretici olarak sürdürüyor. Küçük eserler yaparak başladığı naht sanatında şimdilerde gelen siparişleri yetiştiremiyor.

Ramazan usta, yaşatmaya çalıştığı naht sanatını tanıtabilmek için Malazgirt kutlamalarında, Bitlis’in Ahlat ilçesinde sergi açtı.

Hedefinin ileride kişisel bir sergi açmak olduğunu belirten Özkan, “Naht sanatı, unutulmaya yüz tutmuş bir sanat. Özellikle cami süslemelerinde kullanılıyor. Naht yazıları, ahşaba şekil verilerek, pozitif ve negatif olarak üç boyutlu olarak yapılıyor. Kıl testereyle kesilerek icra edilen bir sanattır.” dedi.

"Çocuğun ev ödevine yardımcı olurken bu sanatla tanıştım"

 Naht sanatına nasıl başladığına değinen Özkan şunları kaydetti,

“Bu sanatla tanışmam farklı bir serüvenle oldu. 4’üncü sınıfa giden oğluma, öğretmeni ödev verdi. Öğretmeni, duvar saatini velilerle birlikte yapmasını istemişti. Ben de, ‘Oğlum kartondan yapacağız, yırtıp atacaklar.’ dedim. Bir kıl testere aldım. Ahşaptan bir duvar saatini yapıp, saat motorunu taktım. Sonra çocuk boyayıp okula götürdü. Öğretmen ve arkadaşları beğendi, sınıfa hatıra olarak kaldı. Ondan sonra kıl testeresini elimden hiç bırakmadım. Artık amacım bu sanatta iyice ilerlemek. Bu sanatı insanlara tanıtabilmek için mücadele ediyorum. Mersin Olgunlaşma Enstitüsünde kıl testeresi usta öğreticisi olarak çalışmaktayım. Yerim olmadığı için mümkün olduğunca çevremdeki insanlara öğretiyorum. Yetiştirdiğim 3-4 tane arkadaşım var.”

Zebrana, morgül, ceviz, medefe gibi farklı farklı ahşap malzemeleri kullandığını dile getiren Özkan, tabloların ebadına göre zaman ve emek harcayarak, sanatını yaşatmaya çalıştığını ifade etti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.