Çocuklarda uyku düzeni

Uykunuzu size bir dinlenme zamanı kıldık(Nebe -9)

Ebeveynlerin zorlandıkları konuların başında çocukların uyku problemi gelir. Bu sözleri sık sık duymuşsunuzdur. Çocuğu bir türlü uyutamıyoruz tam uyudu derken tekrar uyanıyor bu durum annelerin sinir katsayısının yükselmesine sebebiyet veriyor.

İnsan, hayatını idame etmek için temel fizyolojik ihtiyaçlara gereksinim duyar. Bu ihtiyaçların başında uyku ihtiyacı gelmektedir. Uyku o kadar önemli bir ihtiyaçtır ki açlığa sabredilir, uykusuzluğa sabredilmez. Uyku, yüce Allah'ın bu âlemdeki en hayret verici ayetlerinden birisidir. O, hayatımız için vazgeçilmez ve yeri asla doldurulmaz bir nimettir.

Uyku, çocuk sağlığı ve çocuğun büyümesi için hayati bir ihtiyaçtır. Yeterli uyku,  hafıza performansını artırmakta uyanıklıktaki verimi etkilemektedir, ayrıca uyku süresince büyüme hormonu salgılandığı için fiziki gelişim için de uyku vazgeçilmez bir unsurdur.  Çocukların yeterli bir şekilde uykularını alması, çocukların işlevlerinin artmasına, davranış sorunlarının azalmasına ve huysuzluk yapmasını önlemeye yardımcı olur. Erken yaşta çocuğunuza uyku alışkanlığını öğretmek ve çocuğunuzun gelişmesine yardımcı olmak bu yüzden çok önemlidir.

Her çocuk farklıdır; bazıları diğerlerinden daha az, bazıları daha fazla uykuya gereksinim duyar. Bir çocuk, 1–3 yaşında ise, günde ortalama 12–14 saat uykuya ihtiyacı vardır.   3–6 yaşında ise, günde yaklaşık 10–12 saat uykuya ihtiyacı vardır.  7–12 yaşında ise, günde yaklaşık 10–11 saat uykuya ihtiyacı vardır. 13–18 yaşında ise, günde yaklaşık 8–9 saat uykuya ihtiyacı vardır

 Ne oluyor da çocuklar insan fizyolojisi için hayati görev icra eden uykusuzluğa direniyor bunun nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:

*Gündüz hayatında, yeterli duygusal verimlilik yaşamamış çocuk, uykuya dalmakta sıkıntı çeker. Yani gündüz kendisini yeterince ifade edememiş duygularını paylaşamamış ise uykuya direnç gösterir.

*Gece ve karanlık korkusu olan çocuk, uykuya dalmakta sıkıntı çeker. Bu durumlarda gece lambası çözüm olabilir.

*Uykusu gelmeden çocuğu uyutmak onun direnç göstermesine sebebiyet verir.

Kaliteli bir uyku için:

*Uyku ortamı sessiz, sakin karanlık olmalı.

*Çocuk uyumaya gidince içeride canlı bir ortam varsa, TV açık ise sesi yüksek geliyorsa çocuk uykuya direnç gösterebilir. Uyku programı ev halkının tümü için geçerli olmalı çocuk, kendi yatağına gidince ebeveyn de önemli bir işi yoksa kendi odalarına geçmeli.

*Çocuğun nitelikli bir uykuya dalması için psikolojik ve fizyolojik ihtiyaçları karşılanmalı çocuğun karnı açsa ya da yeni yemek yemişse, ya da gün boyunca anne ve babadan uzak kalmışsa uykuya dalması zor olacaktır.

*Çocuk yatak odasına sevecen gönderilmeli anne baba ona hikâyeler okuyabilir, kısa birsohbet ederek çocuğu uykusu ile baş başa bırakabilir. Bu konuda Albert Einstein: “Eğer çocuklarınızın zeki olmasını istiyorsanız, onlara masal okuyun. Eğer onların daha zeki olmalarını istiyorsanız, daha fazla masal okuyun” önerisi önemlidir.

*Uyku öncesi rutinleriniz olsun. Yani çocuğun yatmadan önce dişlerini fırçalaması, çocuğa bir masal okunması…. gibi.

*Çocuğunuza düzenli zaman ayırın ve onunla kaliteli, keyifli, etkileşim içeren paylaşımlarda bulunun. Oyun oynamak, aktivite yapmak gibi.

Kaliteli uyku çocuğun odaklanma süresini, uyumluluğunu, kendi başına oyun oynamasını, çevrede olan biteni bütünüyle fark edip, öğrenmesini etkileyecektir. Sizlerin ve çocuklarınızın uyku kalitesinin artması temennisi ile

 Vesselam…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.