Coronavirus halkı yöresel ürünlere yönlendirdi
Pandemi nedeniyle kuruyemiş satışlarının azaldığını belirten kuruyemiş işletmecileri, bununla beraber yöresel ve organik ürünlere de rağbetin arttığını söyledi.
Salgın nedeniyle düğün, nişan ve pikniklerin olmamasının kuruyemiş satışlarını düşürdüğünü belirten kuruyemiş işletmecileri, halkın Coronavirus’ten ötürü son aylarda bağışıklığı güçlendiren organik ürünlere yöneldiğini belirtti.
Geçtiğimiz yıllara oranla kuruyemişte özellikle fıstık ve fındık fiyatlarının da düştüğüne dikkat çeken kuruyemiş işletmecileri, fıstığın kilosunun 90-100 liradan 50 ila 70 TL, fındığın ise 70-80 liradan 55 ila 65 lira arasında satışa sunulduğunu aktardı.
“Fıstık ve fındığın tüketimi arttı”
Organik ürünlere talebin arttığını söyleyen kuruyemiş işletmecisi Hasan Toğluk, “Kuruyemiş satışlarımız geçen yıla göre pandemiden dolayı daha düşük ama yine çok iyi. Pandemiden dolayı halk evlerinden çıkmadığı için çekirdek ve yerli ürünlere yöneldi. Sattığımız ürünlerin çoğu Batman’ın çevresindeki köylerden geldiği için organiktir. Bu ürünlerimiz kuru üzüm, pekmez, özel yaptırdığımız köy sucuklarımız, kabak çekirdeği ve Siirt yani Batman yöresel fıstığını satıyoruz. Geçen yıl fıstık fiyatı 90 lira civarındayken bu yıl 45 ila 60 lira arasında satıyoruz. Fıstık fiyatının düşmesi satışları da artırdı.” ifadelerini kullandı.
“Halk bağışıklığı güçlendiren ürünlere yöneldi”
Düğün ve pikniklerin olmamasının kuruyemiş satışlarını çok etkilediğini ifade eden bir diğer kuruyemiş işletmecisi Ahmet Başaran ise şunları söyledi:
“Pandemiden dolayı kuruyemiş fiyatlarında düşüş var ama rağbet yok. Şu anda düğün ve pikniklerin olmaması kuruyemiş satışlarını da etkiledi. Kuruyemişte şu anda ay çekirdeği, fındık ve fıstığa talep var. Diğer ürünler fazla gitmiyor. Geçen yıla nazaran fındık ve fıstık fiyatlarında indirim oldu. Fıstık fiyatı 90-100 liradan 50-60 liraya, fındık ise 70-80 liradan 55-65 liraya satılıyor. Pandemiden dolayı halk bağışıklığı günlendiren organik ürünlere olduğu gibi bitkisel çay ve yağlara da yöneldi. Bunlar ıhlamur, zencefil, zerdeçal, rezene, melisa, yasemin, kekik yağı, acı elma yağı gibi ürünlere de rağbet arttı.”
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.