Çotla Yaylasında bal havzası oluşturulacak
Bingöl Üniversitesinde düzenlenen toplantıda, Genç'e bağlı Çotla Yaylası'nda bal havzası oluşturulacağı belirtildi.
Bingöl Üniversitesi Pilot Üniversite Koordinasyon Merkezi (PİKOM) tarafından değerlendirmeleri tamamlanan ve desteklenen projelerden biri olan "CBS Teknikleri ve İHA Tabanlı Multispektral Veriler ile Bingöl İli Mevcut Doğal Kaynaklarının Arıcılık Potansiyeli Açısından Değerlendirilmesi ve Çotla Bal Havzasının Oluşturulması" projesi başladı.
Pilot üniversite seçilmesiyle Bingöl Üniversitesi, bu kapsamda çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.
Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma alanında pilot üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi tarafından belirlenen başlıklarda değerlendirilmesi tamamlanan projeler tek tek hayata geçmeye başladı. Program kapsamında hayata geçen projelerden birinin başlangıç toplantısı, Bingöl Üniversitesi Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Merkezinde yapıldı.
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, "Pilot üniversite kapsamında çalışmalara tüm hızıyla devam ediyoruz. Bu kapsamda hazırlanan projelerimiz Bingöl Üniversitesine, Bingöl'e ve bölgeye çok şey katacaktır. Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında tarım ve havza bazlı kalkınma alanında pilot üniversite seçilmek bizim için çok kıymetlidir. Bingöl Üniversitesi, arı ve arı ürünleri ile endemik bitkiler üzerine yapılacak çalışmalar için artık sahaya indi. Her bir projenin Bingöl'ümüze ve ülkemize maksimum fayda getirmesini sağlamak için elimizden gelen tüm gayreti sarf edeceğiz. Aktif olarak başlayan bütün projelerin bölgemizin kalkınmasına ve üniversitemizin bu alanlarda ihtisaslaşmasına katkı yapmasını temenni ediyor, özveri ile çalışan bütün proje ekiplerimize ve paydaşlarımıza başarılar diliyorum." dedi.
Toplantıda konuşan Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer de "Çotla Yaylası, arıcılık açısından Bingöl'deki önemli bölgelerimizden birisidir. Buradaki balın kalitesi de yayladaki bitkilerden kaynaklanmaktadır. PİKOM kapsamında desteklenen bu projenin bölgedeki arıcılığın gelişmesine katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Bu proje ile Bingöl balının gerçek değerinin bilimsel açıdan ortaya çıkacağını umuyoruz. Pilot Üniversite Koordinasyon Birimi koordinatörlüğünde Bingöl Üniversitesi ile Arı Yetiştiricileri Birliği iş birliği ile birlikte yürüteceğimiz bu proje Bingöl için örnek teşkil edecek projelerden biri olacak. İleriki yıllarda diğer bölgelere de yaygınlaştırmak için çaba sarf edeceğiz." ifadelerini kullandı.
"Çotla Yaylası'nda bal havzası oluşturulacak"
Proje hakkında kısa bir sunum yapan projenin yürütücüsü Prof. Dr. Alaaddin Yüksel ise "Bu proje ile Anzer balı kadar marka olabilecek Çotla balının marka olmasını hedefliyoruz. 'Tarım ve Havza Bazlı Bölgesel Kalkınma' programı kapsamında sunmuş olduğumuz projeyle genel olarak CBS teknikleri ve İHA (insansız hava araçları) teknolojileri ile birlikte Bingöl'ün doğal kaynaklarının arıcılık açısından değerlendirilmesi yapılacak. Özelde de Bingöl ili Genç ilçesi Çotla Yaylası'nda bal havzası oluşturulacaktır. Bu havzada arıcılık açısından önemli olan bitki türlerinin belirlenmesi, modern arıcılığın yapılması, doğal ve organik bal ile bal ürünlerinin elde edilmesi, Çotla balının tescillenmesi, markalaştırılması ve katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi sağlanacaktır. Bingöl Arıcılar Birliği ve bölge arıcıları ile birlikte yürütülecek olan projenin gerçekleşmesi durumunda adeta Anzer balı gibi kendine özgü Çotla balı ürünü ortaya çıkacaktır. Bal havzası modeli ve çalışmaları, Bingöl ilinde belirlenecek olan diğer bal havzalarında da uygulanabilecektir." şeklinde konuştu.
Toplantıya; Yüksel, proje ekibi, Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer ve bölgedeki arıcılar da katıldı.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.